Met de Marantz M-CR610, de voorganger van het hier gereviewde model, ben ik bekend. Die klinkt én werkt prima, maar vooral de app van Marantz laat in mijn geheugen behoorlijk wat te wensen over. Eens kijken of de M-CR611 net zo geslaagd is en Marantz heeft gewerkt aan de bediening.
Mogelijkheden
Als je deze review leest ben je wellicht gericht op zoek naar een versterker die meer doet dan alleen versterken. Met de M-CR611 zoek je dan in ieder geval in de goede richting. In het apparaat vind je een cd-speler, FM en DAB+ radio, Bluetooth, USB en natuurlijk de mogelijkheid tot muziek afspelen via internet. Streamingmogelijkheden als Spotify Connect, Airplay, maar ook afspelen vanaf een NAS behoren uiteraard ook tot de mogelijkheden.
Verder vind je aan de achterkant twee optische ingangen, nog een USB-ingang, één analoge ingang en een audio en subwoofer uitgang. Oh ja, én de mogelijkheid om twee paar speakers aan te sluiten, waarvan je het volume trouwens apart kunt regelen. De versterker levert 60 Watt per kanaal wat voldoende moet zijn voor de meeste luidsprekers, zeker in deze prijsklasse. Verder biedt hij ondersteuning voor FLAC, AIFF, WAV en DSD 2.8MHz bestanden. Hi-res is mogelijk tot 24-bit/192kHz. Niet verkeerd, dus!
Marantz presenteert de M-CR611 dan ook als een echte alles-in-één speler. Het plug ‘n’ play principe is in dit geval dan ook goed geslaagd. De speler is namelijk lekker snel aangesloten, ook zonder gebruiksaanwijzing. Wij zijn eens begonnen met het aansluiten van een set speakers, de antenne en een ethernetkabel. Dan kun je eigenlijk gelijk al beginnen met luisteren.
De eerste indruk
Bij het uitpakken valt al op hoe licht de M-CR611 eigenlijk is. Met slechts 3,6 kg is hij een stuk lichter dan de gemiddelde versterker. De Marantz PM7003 die hier thuis staat weegt bijvoorbeeld zo’n 7 kg meer. Een groot gedeelte van het verschil zit uiteraard in de behuizing, die is bij de M-CR611 namelijk van plastic. Niets negatiefs trouwens, want de metalen knoppen aan de voorkant, de verlichting en het duidelijke scherm zorgen voor een strakke en luxe look.
Bediening
Laten we maar beginnen met het slechte nieuws: de Marantz Hi-Fi Remote app is eigenlijk onveranderd gebleven. Hij is nog altijd even traag en je zit toch vaak een paar seconden te wachten tot het scherm is geladen. Minder belangrijk, maar toch noemenswaardig, is dat het design nou niet echt uitnodigend en intuïtief is. Je zit regelmatig te zoeken waar je nou precies moet zijn voor je instellingen. Iets wat me eigenlijk nooit overkomt bij de apps van bijvoorbeeld Yamaha en Onkyo, die vergelijkbare alles-in-één spelers leveren.
Wat wél positief is, is dat je bijna het volledige apparaat kunt besturen met de app. Je kunt een equalizer gebruiken (mocht je niet kiezen voor de rechtstreekse source direct optie), de verlichting aan de voorkant dimmen, een alarm instellen en de firmware updaten. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om te switchen tussen speakers A en B, het volume aan te passen en een input te selecteren.
Toch biedt de app wat die punten betreft weinig pluspunten ten opzichte van de meegeleverde remote. Sterker nog, voor de review heb ik eigenlijk alleen de afstandsbediening gebruikt. Je vindt hierop eigenlijk knoppen voor alles wat de app ook kan. Van speakerselectie tot het toevoegen van favoriete radiostations. Fijn dat je deze erbij krijgt, dus! Maar let op: als je de M-CR611 in een kastje zet ben je aangewezen op de app.Â
Luisteren
Goed, mogelijkheden genoeg, maar hoe klinkt het? Om dat uit te zoeken sloot ik de M-CR611 eens aan op een set Teufel Ultima 40 Mk2’s. Geen enorm veeleisende vloerstaanders en met een adviesprijs van 499 euro bovendien een realistische match met de M-CR611, die in de winkel nog net wat minder kost.
De kwaliteit van het geluid is eigenlijk gelijk duidelijk: daar is helemaal niks mis mee. Eigenlijk alle tracks die ik via Spotify opzet klinken lekker, ook de slechtere opnames. Maar dat de M-CR611 relatief slechte kwaliteit snel vergeeft betekent niet dat hij het verschil niet doorheeft. Want switch je van mp3 naar FLAC, dan is het verschil duidelijk hoorbaar.
Na langer luisteren valt me op dat het vergevende karakter van de M-CR611 ook een klein nadeel heeft. Bij laid back muziek als The War on Drugs of Thomas Azier is het heerlijk, maar als je overgaat op wat dynamischere muziek, Royal Blood’s ‘Ten Tonne Skeleton’ bijvoorbeeld, lijkt het geheel soms iets teveel aan elkaar gesmeerd te worden. Maar voor deze prijs mag (en wil) ik daar eigenlijk helemaal niet over klagen.
Tijd om het volume eens wat omhoog te schroeven – daar lijkt de Marantz toch wat moeite mee te hebben. Vooral bij de meer dynamische nummers verliest hij een beetje de controle, waardoor de muziek een beetje all over the place is. Toch jammer, maar bij dagelijks gebruik zul je het volume toch niet zover open zetten. Sluit ik de Marantz aan op mijn kleinere, 40 jaar oude set Saba Ultra Hifi Box 450’s – opvallend genoeg een erg fijne match met de moderne M-CR611 – heb ik er trouwens minder last van.
Conclusie
Marantz is een van de grootste namen in hifi en met de M-CR611 kan het merk laten zien waarom ze nog altijd relevant zijn – zelfs in de overvolle digitale/streamingmarkt. De M-CR611 moet hierbij opboksen tegen concurrenten als de Onkyo TX-8150 en de Yamaha R-N402D, veelzijdige apparaten die wél te bedienen zijn met een gebruiksvriendelijke app.
Marantz countert met een ingebouwde cd-speler, een stijlvoller en compacter design (lees: hogere Wife Acceptance Factor) en heeft bovendien een geluid dat in vrijwel alle situaties aangenaam klinkt. Voor zo’n 450 euro haal je met de Marantz M-CR611 een apparaat in huis dat met vrijwel alle bronnen kan omgaan en dat doet op een aangename manier. Een échte alles-in-één speler.