NIEUWS

Digitale radio vervangt FM in Noorwegen volledig

Redactie Hifi.nl | 16 januari 2017

Ontwikkelingen in de wereld van DAB en DAB+: Noorwegen heeft er internationaal als eerste land voor gekozen om te stoppen met FM-radio en in plaats daarvan volledig digitaal te gaan. 

De overstap is overigens geen kwestie van een knop omzetten. FM zal uitgefaseerd worden en daarmee geleidelijk over het jaar verdwijnen. Noorwegen doet dat per provincie, en is begonnen op 11 januari om 11:11 uur in de ochtend. In Nordland, dat zoals de naam al doet vermoeden in het hoge noorden ligt, is FM inmiddels niet meer beschikbaar. Het plaatje Bodø heeft als eerste alleen nog digitale radio. Hoofdstad Oslo zal die overstap in september van dit jaar maken. Aan het einde van het jaar, op 13 december, zal de switch definitief zijn. Er worden vanaf die dag geen uitzendingen meer via FM aangeboden. 

De geschatte opbrengst van de digitalisering moet een kleine 24 miljoen euro zijn. Naast de bredere zendmogelijkheden van DAB is het namelijk ook goedkoper. FM-bandbreedte kan nu bovendien te koop aangeboden worden voor andere doeleinden.  

Het Noorse parlement heeft de knoop in 2015 doorgehakt, het hele proces ervoor startte reeds in 2011. Diverse andere landen hebben eveneens plannen om de overstap te maken, maar houden de boot nog even af. Critici stellen namelijk dat er nog te weinig mensen zijn die digitale radio kunnen ontvangen. In het Verenigd Koninkrijk wil de overheid bijvoorbeeld wachten totdat tenminste 50 procent van radioconsumptie digitaal is, en DAB voor tenminste 90 procent van het land te realiseren is. Momenteel wordt daar door ongeveer 45 procent van de gebruikers digitaal geluisterd. Daarnaast is de kwaliteit in de praktijk nog lang niet overal wat het zijn moet. In Noorwegen zijn er overigens naar schatting zo'n twee miljoen auto's zonder digitale radio, maar wordt nu al een boost in verkoop van DAB-compatibele radio's gemeld.

In Nederland ligt er nog geen concreet plan voor een volledige overstap. 

Lees ook 'DAB+, de radiotoekomst is begonnen'


EDITORS' CHOICE