TIP

iCloud en iTunes Match

Guido de Kanter | 02 april 2012

Na de lancering van iCloud is nu ook iTunes Match in Nederland verkrijgbaar. iCloud en iTunes Match: je muziek synchroon via de cloud. De tip van vorige week ging over het delen van muziek tussen computers met iTunes onderling én met Apple iOS-apparaten.

Vorige week ging het dus over lokaal delen, op het eigen netwerk. Deze week behandelen we het op een vrije manier uitwisselen van muziek tussen je apparaten: via iCloud, Apple`s onlinedienst.

Na een testfase van drie maanden werd iCloud in oktober 2011 vrijgegeven. De dienst richt zich niet alleen op muziek, maar ook op gegevens als documenten, foto`s, agenda`s, mail en contactgegevens. iCloud synchroniseert dergelijke gegevens allemaal ogenblikkelijk en op al je apparaten. Pas je het adres van een vriend aan op je iPad, dan verandert het meteen ook op je Mac. Foto`s die je gemaakt hebt op je iPhone gaan ook meteen naar de andere apparaten. Enzovoort.

Voor muziek geldt dat aankopen in de iTunes Music Store gesynchroniseerd worden tussen je apparaten. En: koop je een nummer (of album) op één van je apparaten, dan komt dat ook meteen binnen op je andere apparaten.

Macgebruikers moeten naar het nieuwste besturingssysteem, Mac OS X 10.7 `Lion`, overstappen om van iCloud gebruik te kunnen maken. Windowsgebruikers moeten Vista of 7 draaien, en kunnen een stuk software ophalen bij Apple. Je iOS-apparaten moeten iOS versie 5 of hoger draaien voor iCloud.

Dat je nieuwe aankopen meteen gesynchroniseerd worden naar al je apparaten is natuurlijk praktisch, maar het is wat overdreven om in dit verband van `delen` te spreken. Daar komt een uitbreiding op iCloud om de hoek kijken: iTunes Match. In Amerika draait deze dienst al, en media meldden begin januari 2012 dat Apple rond was met Buma/Stemra. De Nederlandse markt zou nu `spoedig` toegang moeten krijgen tot iTunes Match, zo luidde de verwachting. Het werd de derde week van januari. 

iTunes Match is een drietrapsraket. Allereerst probeert iTunes Match de inhoud van jouw muziekbibliotheek te matchen met wat Apple voorhanden heeft in zijn online muziekwinkel, de iTunes Music Store. Mocht je muziek onverhoopt niet op iTunes` servers staan, dan uploadt iTunes Match je muziek daarheen. En daarna kun je je muziek benaderen vanaf meerdere apparaten.

iTunes Match is een betaalde dienst. En dan vraag je je misschien af: `Waarom zou ik betalen voor mijn eigen muziek?` Daar kan een heel goede reden voor zijn. Namelijk: misschien is niet alle muziek in je iTunesbibliotheek op een honderd procent koosjere manier verkregen. iTunes Match maakt dat je legaal naar deze muziek mag luisteren! Of misschien heb je ooit je cd`s geript met een lage bitrate, en zie je er tegenop om dat nog eens te moeten doen.

Inschakelen is eenvoudig (zodra iTunes Match in Nederland beschikbaar komt natuurlijk). Daarvoor ga je in iTunes naar het menu Store. Daar klik je op `iTunes Match inschakelen`. Je wordt dan gevraagd akkoord te gaan met een jaarabonnement op iTunes Match. Als ons omringende landen een goede graadmeter zijn, zal de prijs komen te liggen bij 25 euro per jaar.

Merk op: hier staat iTunes Match al aan; vandaar dat in dit screenshot de mogelijkheid wordt geboden om het uit te zetten. Om je bestaande muziek te vervangen door iTunes Match, delete je ze domweg. Dus: je selecteert één of meer nummers, geeft er een rechterklik op en klikt op `Verwijder`. Het venstertje dat vervolgens verschijnt, bevat een nieuw aankruisvakje: `Verwijder dit liedje ook uit iCloud`. Dát laat je dus afgevinkt.

Vervolgens is je liedje een iCloudnummer geworden. Om het af te spelen hoeft het niet op je apparaat (Computer, dan wel iPad/iPhone/iPod Touch) te staan, maar downloaden kan wel. Het bestand ziet er dan zo uit:

Mooi: je houdt toegang tot de bestanden die je gedownload hebt, ook als je ophoudt met betalen.

iTunes Match in de praktijk: de nummers 9 t/m 11 hebben een wolkje achter zich. Die zijn dus nog niet gedownload. Nummer 12 is bezig te downloaden. 1 t/m 4 staan op de lokale harde schijf.

En dat iCloudnummer is toegankelijk op de computer met iTunes waarop het nummer oorspronkelijk stond; op al je andere computers; en op je iOS-apparaten. iTunes Match ondersteunt synchronisatie met tot negen apparaten.

Om het iCloudnummer af te spelen, hoef je het niet per se te downloaden. Op je iOS-apparaat verschijnt alle iCloudmuziek, ook die niet is gedownload naar de interne opslag, keurig netjes in de muziekbibliotheek. Gewoon zoals je gewend bent.

Als je het niet downloadt maar streamt uit de cloud, dan is het voordeel dat de harde schijf in je computer niet meer wordt beslast met vele gigabytes aan muziek. Op je iOS-apparaat is het voordeel bij streaming (al mag het van Apple absoluut niet zo heten) dat je over veel meer nummers kunt beschikken dan er überhaupt op je apparaat zouden passen. Anderzijds moet je dus wel een internetverbinding hebben voor de muziek die niet gedownload is, en dat is met name op draagbare apparaten een groot nadeel. Zeker nu mobiel internet steeds duurder wordt en aan steeds strakker wordende maxima onderhevig is.

Het is in Nederland nog moeilijk om ervaring op te doen, maar de geluiden uit het buitenland zijn over het algemeen positief. iTunes Match zou bij de meeste gebruikers probleemloos werken.


EDITORS' CHOICE