NIEUWSTechnics

Technics introduceert Grand Class SB-G90 luidspreker

Op de eerste persdag van het jaarlijkse circus van CES in Las Vegas heeft Technics de Grand Class SB-G90 vloerstaande luidspreker geïntroduceerd.

Het Technics Grand Class SB-G90 luidsprekersysteem bouwt voort op het lineaire fase, punt- en geluidsbron concept. De weergevers zijn daardoor in staat om 'een groot geluidsveld met een helder, nauwkeurig en realistisch klankbeeld met een groot bereik, van lage tot heel hoge frequenties', zo meldt de fabrikant.

Balanced Driver Mounting Architecture

De voornaamste innovatie waar de Grand Class SB-G90 op kan bogen, is de nieuw ontwikkelde 'balanced driver mounting architecture'. Deze constructie houdt in dat de speaker unit in het zwaartepunt van de behuizing op een speciale sub-klankkast wordt gemonteerd, waardoor vibratie onderdrukt moet worden. De behuizing met horizontale verstevingspanelen en een kruisconstructie van sub-klankkasten aan de binnenkant zijn bedoeld voor een rigide ontwerp. 

Point Sound Source Speaker System

Een tweede ontwikkeling met een stevige naamgeving is het zogeheten 'point sound source speaker system'. In het ideale geval worden bij het reproduceren van geluid met volledige ruimtelijke uitdrukking de golffronten uit de speaker units op elke luisterpositie uitgelijnd, dat wil zeggen dat er een puntgeluidsbron wordt gebruikt zoals we ook gewend zijn van bijvoorbeeld het Franse Cabasse. In de SB-G90 is het lineaire-faseconcept verwerkt, maar ook nieuw ontwikkelde coaxiale tweewegsconuseenheden (voor middenbereik en tweeter) gericht op snelle reproductie met een grotere gevoeligheid. Om het enorme frequentiespectrum van muziekbronnen met hoge resolutie volledig te kunnen reproduceren, maakt de SB-G90 gebruik van een nieuw ontwikkelde 25mm-faseprecisietweeter en twee nieuw ontwikkelde woofers van 16cm met lange slag en lage vervorming. Samen reproduceren zij geluid in een frequentiebereik van 27 Hz tot 100 kHz.

De membranen van alle luidsprekereenheden zijn gemaakt van geanodiseerd aluminium, om de tonen over het volledige frequentiebereik te verenigen. Alle luidsprekereenheden zijn bovendien voorzien van koperen ringen en spreekspoelen voorzien van dynamische driver met hoge lineariteit, voor lage vervorming over een groot frequentiebereik. Voor het membraan van de tweeter is een lichtgewicht geanodiseerde dome van aluminium gebruikt. De driver kan een frequentiebereik tot 100 kHz reproduceren dankzij zijn dome-vorm, en zorgt door middel van een faseplug voor uniformiteit in fasekenmerken.

Net als de tweeter maakt ook het middenbereik gebruik van een geanodiseerd aluminium conusmembraan. Het magnetische circuit zorgt voor lage vervorming en verbetert het drivevermogen met grote magneten, koperen doppen en vooruitstekende spreekspoelen. De woofer van 16 cm met lange slag en lage vervorming is voorzien van functies als dubbele magneten, die een robuust drivevermogen produceren, en een magnetisch circuit met vooruitstekende spreekspoelen met hoge lineariteit, koperringen, aluminium ringen en de nieuw ontwikkelde eenheid met lange slag, die lage frequenties reproduceert met groot dynamisch bereik en lage vervorming en snelle respons.

Het frame maakt bovendien gebruik van een sterke, gegoten ondersteunings- structuur die resonantie verstrooit, en zo zelfs het kleinste, ongewenste resonantiegeluid uitbant. Voor het membraan is een lichtgewicht, zeer stevige, geanodiseerde conus van aluminium gebruikt, voor uniformiteit in tonen uit het middenbereik en met hoge frequenties. Deze functies zorgen voor een robuuste, krachtige bas.

Een aantal uitgelichte specificaties vind je hieronder. Marktprijs en -beschikbaarheid is nog niet bekend.

 • Balanced Driver Mounting Architecture

 • Point Sound Source Speaker System

 • Reproductie met groot bereik en lage vervorming

 • Phase Precision Driver (Coaxiale tweewegsluidsprekereenheid)

 • Woofer van 16 cm met lange slag en lage vervorming

 • Rigide behuizing

 • Hoogwaardig netwerkcircuit

 • Technics Definitive-design

 • 3 vierwegsluidsprekers met Bass reflex

 • Crossover Frequenties: 480Hz, 3,2kHz

 • Frequentiebereik: 27Hz - 100kHz (-16dB), 32Hz - 85kHz (-10 dB)

 • Geluidsdrukniveau: 88 B / 2,83V (m)

 • Impedantie: 4Ω

 • Ingangsvermogen (IEC): 100W (Rated), 200W (Max)

 • Aanbevolen versterkervermogen: 40-150W (Rated) 


EDITORS' CHOICE