NIEUWS

5 films om naar uit te kijken in 2017

Redactie HiFi.nl | 01 januari 2017

In het Grote AV-Jaarboek van 2016-2017 vind je traditiegetrouw de beste films van het afgelopen jaar, volgens de redactie van Filmpjekijken.com. Deze "16 van '16" zijn terug te vinden in de filmsectie van het boek, maar ook voor het nieuwe kalenderjaar heeft de redactie van het magazine alvast een vijftal titels geselecteerd die je niet mag missen.

LIVE BY NIGHT (26-01)

Je mag van Ben Affleck de acteur vinden wat je vindt, als regisseur heeft hij een aantal mooie dingen gedaan. Na indrukwekkend debuut Gone Baby Gone en fijne misdaadthriller The Town werden er in 2012 meerdere Oscars gewonnen voor Argo – waaronder het beeldje voor Beste Film. Voor het in januari 2017 te verschijnen Live by Night is hij voor de vierde keer op de regiestoel gaan zitten. En opnieuw met bronmateriaal van Dennis Lehane (Gone Baby Gone, Mystic River, Shutter Island) aan de slag gegaan. Live by Night speelt zich af in de roerige jaren ‘20, toen de drooglegging de stroom alcohol in de door gangsters gerunde clandestine barretjes nog niet had stopgezet. Joe Coughlin, de zoon van een politiecommissaris in Boston, keert zijn strenge opvoeding de rug toe voor een criminele carrière.

THE LEGO BATMAN MOVIE (08-02)

Wie zichzelf nog steeds wel eens een betrapt op het neuriën van catchy themesong Everything is awesome, mag 8 februari alvast in de agenda zetten. In de geest van de zorgeloze pret die The Lego Movie twee jaar geleden bracht, is er voor 2017 namelijk een sequel gepland. En omdat Lego Batman één van de betere personages bleek, mag deze hilarische held nu een hele film dragen. Will Arnett (Arrested Development) draaft opnieuw om zijn stem in te spreken, en ziet zich ditmaal vergezeld door onder meer Zach Galifianakis, Michael Cera, Rosario Dawson en Ralph Fiennes. Als de Brick Knight moet hij Gotham City maar weer eens uit de klauwen van de Joker redden. Nu al één van de hoogtepunten van 2017.

JOHN WICK: CHAPTER 2 (09-02)

Eén man, één missie: wraak. In 2014 maakten we kennis met John Wick (Keanu Reeves), een levende legende onder de huurmoordenaars, die het in zijn eentje tegen zo’n beetje de volledige Russische maffia in New York opneemt om de dood van zijn hondje te wreken. Het resultaat van dat verrassend slechte/vermakelijke* (zegt u het maar) origineel doet denken aan het succes van Taken, waarin Liam Neeson iets vergelijkbaars liet zien met Oost-Europese gangsters in de straten van Parijs. Net als Neeson mag Reeves daarom terugkomen voor een verplicht tweede nummer. Onder de indrukwekkende castleden een aantal bekende gezichten uit de eerste film, aangevuld met onder meer Peter Stormare en Laurence Fishburne. Inderdaad, dié Laurence Fishburne. Wat ons betreft hadden ze het vervolg rustig John Wick 2: The Matrix Reunion mogen noemen. Bij voorbaat smullen.

DUNKIRK (20-07)

Als Christopher Nolan, de man achter instant classics als Memento, Inception en Interstellar, met het genre oorlog aan de slag gaat, gaan wij alvast op het puntje van onze stoel zitten. En dat was nog voordat die bijzondere teaser trailer verscheen. Dunkirk draait om geallieerde soldaten uit België, Groot-Brittannië en Frankrijk die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij het Franse Duinkerke zijn omsingeld door Duitse soldaten en moeten worden geëvacueerd. Over de verdere plot is nog altijd weinig naar buiten gekomen, maar de cast kan in ieder geval bogen op onder meer Nolan-regulars Cillian Murphy en Tom Hardy, en Mark Rylance, die een Oscar won voor zijn rol als tegenspeler van Tom Hanks in Bridge of Spies. Voldoende ingrediënten voor de meest epische WOII-film sinds Saving Private Ryan.

THE DARK TOWER (27-07)

Het magnum opus van Stephen King komt ein-de-lijk naar het grote doek. Net zo onverfilmbaar geacht als de boeken van Tolkien, dus laten we hopen dat regisseur Nikolaj Arcel goed heeft opgelet toen Peter Jackson de wildernis van Nieuw-Zeeland indook. Al is dat vergelijk niet helemaal terecht: Jackson bleef voor Lord of the Rings vrij trouw aan de boeken – enkele hiaten daargelaten – en het bestaande verhaal, terwijl The Dark Tower geen standaard verfilming zal zijn. Sterker nog, het verhaal gaat verder waar de achtdelige boekenserie ophoudt en is dus eigenlijk gewoon een sequel. De hoofdrol van ‘gunslinger’ Roland Deschain is voor Idris Elba, de Britse acteur die de laatste jaren veelvuldig genoemd wordt als potentiële opvolger van Daniel Craig in de James Bond-serie. 


EDITORS' CHOICE