(Gesponsord artikel)HI-VISIT

HiVisit: Music2 Audio Import

René van Es | 12 januari 2017 | Fotografie Fabrikant

Analoge weergave is voor veel audio- en muziekliefhebbers nog steeds het hoogst bereikbare goed. De weergave zelf mag van vinyl komen, maar nog liever van tape en dan op een snelheid van 38cm/sec. Die tape is voor velen niet meer haalbaar, het draaien van platen wel en als er één man in Nederland is die dat van harte ondersteunt, dan is dat Marco de Wilde van Music2 audio import.

Zijn pand, dat hij ruim anderhalf jaar geleden betrok ademt de sfeer van de gouden jaren van de audio, in een constant wisselende samenstelling van apparatuur, muziekdragers en kunst. Alles verenigd onder één dak inclusief de volledige service en reparatie van moderne en vintage apparatuur. Voor de liefhebber is Hoek van Holland door Marco op de kaart gezet.

Music2 Audio Import

De distributie van merken onder de vlag van Music2 omvat Blumenhofer luidsprekers, Octave buizenversterkers, Dr. Feickert draaitafels, Reed pickup armen en draaitafels, Van den Hul elementen en elektronica, Ikeda armen en elementen, Koetsu, Hana en Zyx elementen en sinds kort zijn daar luidsprekers aan toegevoegd die Marco in eigen beheer onder de naam Old School Hifi laat ontwikkelen van het merk BHC. Ook het Nederlandse Pluto komt nogal eens langs. Merken waarmee in de loop der jaren een band is opgebouwd van wederzijds respect en vertrouwen tussen fabrikant en distributeur, mede door de vele bezoeken die Marco aan Duitsland brengt om met eigen ogen de productie te volgen en ontwikkelingen actief te begeleiden.

Zoals veel distributeurs heeft ook Music2 in het verleden van merken moeten wisselen, domweg omdat afspraken niet werden nagekomen, levertijden onacceptabel uitliepen en uiteindelijk de klanten van de winkeliers de dupe dreigden te worden van on-professionaliteit van de fabrikant.

Met het huidige pakket dat via zijn dealers wordt uitgeleverd is er een stabiele basis om Music2 te bestempelen als “Het analoge distributiepunt van Nederland”. Over alle merken is veel te vertellen en zij kennen soms een lange historie die teruggaat tot de jaren ’70, denk bijvoorbeeld maar aan Koetsu of Ikeda (Fidelity Research), maar ik zal mij beperken tot die paar die ik zelf goed ken.

Blumenhofer

Blumenhofer Acoustics is het eerste merk dat in mij opkomt. Het merk uit Duitsland dat de hoornluidspreker doet herleven in formaten welke mijn huiskamer nauwelijks in kunnen, tot aan heel handzame types die niet meer ruimte innemen dan een conventioneel model. Het fijne van een hoorn is de ongeremde dynamiek, gekoppeld aan een hoog rendement en het gemak in de weergave, een probleem is vaak de kleuring van een hoorn. Omdat Blumenhofer Acoustics de hoorns niet op papier ontwerpt en door derden laat maken, maar de ontwikkeling en productie in eigen hand heeft kan hij heel snel prototypes vervaardigen en met eigen oren samen met de oren van getrainde luisteraars kleuring effectief te lijf gaan. De enige kleuring die overblijft, is die van het gebruikte fineer op de behuizingen, uniek van kwaliteit bij Thomas Blumenhofer die zelf midden in de natuur leeft en woont.

Vanuit een liefde voor grote systemen zoals JBL die ontwikkelde voor de Westcoast Sound, heeft Marco de Wilde het merk BHC opgezet, speakers die bij Blumenhofer worden gemaakt op specificatie van Music2. De BHC 1743, imposant ogend in de luisterruimte, meet maar liefst 123cm hoog, 85cm breed en 46cm diep. De bas units zijn een paar 38cm JBL’s, het midden is een 30cm Altec Lansing unit en de tweeter een Blumenhofer hoorn. Gelukkig komen er ook kleinere types aan die qua formaat een stuk vriendelijker gaan worden. Marco raakte geïnspireerd door Kenrick die JBL’s reviseert en terug op de markt zet, maar doordat de prijzen onder druk van de populariteit werden verveelvoudigd en acceptabele levertijden van de andere kant van de oceaan ondoenlijk bleek, is BHC een beter alternatief.

Analoog

In de 10 jaar dat Music2 bestaat zijn er ook heel wat platenspelers langsgekomen. Eén van de weinigen die altijd stabiele kwaliteit leverde en waarmee volgens Marco goed te werken valt in de niche high end markt is Dr. Feickert. Mechanisch perfect, met een snelle weergave, exacte timing, ritmisch daardoor sterk en met een droom van een middengebied waar stemmen prachtig mee uitkomen. Tussen een platenspeler en een luidspreker hoort een versterker en met de voorliefde van Marco voor analoge waarden kwam een buis al snel naar voren. Het werd Octave en de paar Octave versterkers die ik ooit kon beschrijven waren toonbeelden van de degelijkheid gekoppeld aan een hoogwaardige weergave. Met Duitse “Gründlichkeit” vervaardigd op een ambachtelijk niveau, zo afgesteld dat er geen maximale vermogens uitgeperst worden maar juist levensduur en betrouwbaarheid de hoofdrol mogen spelen.

Marco heeft plannen om een eigen versterker uit te brengen via Old School Hifi en Q-Analogue, over die laatste straks meer, op basis van een ontwerp van John Linslay Hood uit de jaren ’60. Tien Watt vermogen in pure Klasse A en een klank waar elke Blumenhofer of andere hoog rendement luidspreker heel gelukkig van gaat worden. Voor zo ver nog vindbaar zullen de onderdelen bestaan uit NOS transistoren, zal de behuizing eenvoudig zijn zonder prijsopdrijvende, centimeter dikke, gefreesde fronten en wordt gemikt op de zuiverste weergave. Haast zou ik de samenwerking met Van den Hul vergeten waarvan Music2 onder andere elementen betrekt. Bij VdH kunnen elementen ook gereviseerd of hersteld worden na een beschadiging en daar bemiddelt Marco voor. VdH heeft zijn eigen elektronica lijn, natuurlijk met een paar prachtige phonoversterkers in het pakket en ook die worden door Music2 gedistribueerd.

Old School Hifi

Het idee van Old School Hifi, eveneens te vinden in het pand in Hoek van Holland, komt deels voort uit de wens van zijn vrouw eindelijk een plek te vinden voor vintage apparatuur en die niet langer thuis neer te zetten, waar het op de grond stond, in kasten, op de trap en in/op elke ander beschikbaar stukje ruimte. Denk in dat geval aan de Sansui AU-111, een Sansui 9090DB en een Sansui The Eight. Accuphase C200X en P300X versterkers en een Setton 660 Monsterreceiver. Recorders als de Teac A-7300RX of een Tandberg 3014 cassettedeck. En platenspelers, een schitterend gereviseerde Technics SP-15 en de bijzondere Transcriber. Deels is Old School Hifi een museum, wel met wisselende collecties omdat soms de apparatuur ook gewoon te koop is. Genoemde merken zullen veelvuldig aanwezig zijn net als McIntosh, Marantz, Proceed en ander interessant vintage spul. De focus ligt wel bijna altijd op analoge weergave en loopt terug tot aan de jaren ’30. Wie met enige regelmaat beurzen bezoekt komt deze prachtige vintage modellen in de stand van Music2 of Van de Hul ongetwijfeld tegen want alles werkt perfect na door de handen van Fred Louwersheimer te zijn gegaan.

Q-Analogue

Fred Louwersheimer en zijn vrouw Gerda, die de administratie verzorgt, hebben jarenlang een winkel in bruingoed in Den Haag gedreven. Tot ze het iets rustiger aan wilden gaan doen en met Marco de Wilde in gesprek kwamen vanwege de ruimte beschikbaar in zijn  pand. Fred heeft een enorme schat aan ervaring in het herstellen en onderhouden van audio, zowel voor de thuis apparaten als in de professionele sector (scholen en zorginstellingen, onderhoud, aanleg en reparatie). Op het moment van bezoek staat er een CEC loopwerk en een Nakamichi versterker open. Niet het minste spul. In een magazijn tref ik nog veel meer aan dat of wacht op reparatie of op de nieuwe eigenaar. Onder de naam Q-Analogue bestaat het bedrijf zelfstandig sinds 1990, om in 2009 te stoppen met alles wat beeld geeft en uitsluitend verder te gaan met audioapparatuur. Meegenomen uit het Haagse is de digitaal opgeslagen vracht aan service documentatie, de gereedschappen van de werkplaats en natuurlijk alle meetapparatuur die dagelijks nodig is.

Fred is allround, maar als je in zijn hart kijkt kom je een speciale liefde tegen voor Sansui, McIntosh en Nakamichi. Voor merken als Vincent, Merrill Audio (Europa) en CEC (Benelux) is Q-Analogue de vaste service partner geworden. Dankzij de samenwerking met Marco binnen Old School Hifi werken die twee nauw samen en doet Fred alle onderhoud, revisie en reparatie die nodig is voor de vintage apparatuur. Dat gaat van transistor tot buizen, van bandrecorders van Akai, Tandberg en B&O tot CD spelers, cassette decks, kabels, platenspelers, alle mechanica en overige elektronica. Plannen als de Linslay Hood versterker komen op het bord van Fred, net als een eigen kabellijn met originele Legato pluggen. De overgebleven wereldvoorraad van de pluggen is opgekocht. Logisch, want als je de conditie ziet van het echt koperen spul dat inmiddels 40 jaar oud is, sta je verbaasd van de staat, geen spoor van oxidatie te vinden.

Fred is actief bezig Old School Hifi te ondersteunen en helpt Marco om het concept verder uit te bouwen tot een netwerk dat internationaal bekend moet worden. Een geheel nieuwe website voor de activiteiten is in aanbouw. Fijn is bovendien dat Fred met zijn vaste standplaats altijd het pand bemant tijdens normale uren en geen enkele bezoeker voor een gesloten deur komt als Marco onderweg is naar leveranciers of klanten.

René Visker

Wie de shows van Music2 op de X-Fi in Veldhoven of New Music in Brussel heeft gezien, weet dat moderne audio wordt gecombineerd met vintage spullen, schilderijen, soms live muziek en in eigen huis met een wijn- of bierproeverij. Met een atelier in het pand van Music2 is kunstenaar René Visker een vaste partner op de shows. Hij beheerst zowel de toonkunst als schilderkunst en is in contact gekomen met Marco via Gallery RitsArt, waarvan de eigenaar Ritsert Vooijs een persoonlijke vriend van Marco is. RitsArt leent en leende Marco kunstwerken uit voor exposities in Hoek van Holland en Marco verzorgde muziek tijdens tentoonstellingen in Gallery RitsArt.

Vanaf 2012 werkt René samen met Music2 en dat heeft geleid tot het vervaardigen van schilderijen (onder meer op de shows) met als onderwerpen apparatuur en artiesten. Onder zijn vaardige handen kwamen specials tevoorschijn als handbeschilderde Dr. Feickert draaitafels en Blumenhofer luidsprekers. Op het paar speakers in het kantoor van Marco staan componisten uitgebeeld uit de Romantisch Klassieke Periode (Beethoven, Brahms, Liszt). René schildert in opdracht portretten, auto’s, gebouwen en grootheden uit de klassieke-, jazz- of popmuziek. Hij is na een opleiding in de techniek gaan werken als muzikant in nachtclubs en hotels tekenen deed hij altijd al, overal en nergens en het schilderen is er in de jaren 70 bij gekomen. Hij werkt sinds de jaren ‘80 vanuit zijn atelier in Spijkenisse en is nu vaak te vinden in Hoek van Holland. Op die laatste plek ligt de focus uiteraard op het schilderen van artiesten en apparatuur. Opdrachten uit de audiohoek variëren van een platenhoes, het beschilderen van elementen van VdH, tot verzoeken voor een schilderij van een favoriete artiest. Volgens René is iedereen te schilderen. Naar wens met een eigen interpretatie van de kunstenaar of door het volgen van een foto. Zijn creatief proces met ruimte voor eigen liefhebberij naast de opdrachten is te vinden op Old School Hifi.

Samenwerking

Geen dag gaat voorbij in Hoek van Holland dat er geen muziek speelt. Op een platenspeler, van een tapedeck en heel soms uit een CD-speler. De unieke samenwerking op één locatie van distributie, reparatie, het verzamelen van vintage audio en schilderkunst weet ik nergens anders te vinden. Het is een gezamenlijke liefde voor mooie dingen en het willen behouden van techniek uit vervlogen tijden, in combinatie met kennis, vakmanschap en eerlijk zakendoen die Marco de Wilde, Fred en Gerda Louwersheimer en René Visker heeft samengebracht. Van iedere audioliefhebber zal het hart sneller gaan kloppen als over de BHC luidsprekers muziek klinkt, daarachter als versterker een oude Sansui of Accuphase die hedendaagse producten achter zich laat, met aan de muur een geschilderde artiest en in de ruimte ernaast de zekerheid dat onderhoud altijd beschikbaar is. De keren dat er in het pand speciale dagen worden gehouden nemen alleen maar toe, als gevolg van de groeiende vraag naar kwaliteit, en door het besef wat er voor mooie dingen gemaakt werden in het verleden door de grote namen in de audio. Het is analoog wat het pand ademt, daar zit de werkelijke passie, zonder de digitale realiteit uit het oog te verliezen.

Contactgegevens en websites:

www.music2.nl
www.oldschoolhifi.eu

Dwarskulk 1
3151 ZD Hoek van Holland


EDITORS' CHOICE