Review: Pink Faun Streamer 3.4 & DAC 3.32

Jan de Jeu | 07 december 2016 | Fotografie Fabrikant | Pink Faun

Bij het woord Faun denk ik aan een mythologisch figuur; half mens, half geit. Daarentegen denk ik bij Pink Faun niet aan de roze variant van dit wezen, maar aan een Nederlandse fabrikant van hoogwaardige audioapparatuur met een uitzonderlijk goede aftersales service.

Voor zover ik mij kan herinneren is dit de eerste maal dat ik in de inleiding van een review al iets zeg over de aftersales service van een bedrijf. Ik ben dan ook erg onder de indruk van die service en licht het verderop nog toe. Denkt u nu niet dat ik als recensent een voorkeursbehandeling krijg - iedere klant die een Pink Faun apparaat koopt heeft er recht op. En voor veel consumenten kan dat een hele geruststelling zijn. Zeker wanneer het gaat om componenten die op enige wijze gerelateerd zijn aan computer audio. En dat is in deze test het geval. Pink Faun heeft een vrij uitgebreid DAC/streaming audio pakket. Er zijn drie streamers; de Streamer 2.12, de Audio Streamer en de hier geteste Streamer 3.4. Bij deze laatste is de, ook los verkrijgbare, I2S bridge ingebouwd. Daarnaast zijn er meerdere DAC’s; de DAC 5.32, de DAC 4.32 SYM, de DAC 4.32 SE, de DAC 2.32 (standaard voorzien van XLR en RCA) en de in deze test gebruikte DAC 3.32 die optioneel gebalanceerd leverbaar is.  

Pink Faun Streamer 3.4

De fabrikant omschrijft de streamer 3.4 (€2.500 inclusief I2S Bridge) als een hoogwaardige, op Windows en/of Linux gebaseerde muziekstreamer. Op verzoek kan de streamer ook worden ingericht om hoogwaardig video af te spelen tot 4K en 3D. Hij is te leveren met een hoogwaardige SPDIF Bridge, audio USB-output of, zoals gezegd, met een I2S bridge. Allen met hun eigen voeding. De I2S Bridge kan tot 8 kanalen 32/192 surround uitsturen waardoor er dus geen surround processor meer nodig is. De basis van de muziekstreamer wordt gevormd door een op Intel gebaseerd moederbord welke gevoed wordt door een in eigen huis ontwikkelde lineaire voeding met een buffercapaciteit van 400000 uF. Deze voeding verbetert niet alleen de geluidskwaliteit van de streamer maar tevens van alle andere audio apparatuur die op dezelfde groep is aangesloten. Het moederbord is eenvoudig te wisselen wanneer de hardware verouderd raakt, waardoor tegen minimale kosten met de laatste ontwikkelingen mee kan worden gegaan. Met zijn SSD-harde schijf - eventueel uit te breiden met een tweede SSD schijf met in totaal 2TB - en passieve koeling produceert de streamer 0dB geluid.

Hij speelt alle formaten muziek zoals WAVE, FLAC tot 32/192, DSD en DXD. Het besturingssysteem is Windows 8 of Linux en zowel HQ Player, JRiver MediaCenter als Roon software zijn voorgeïnstalleerd. Sinds kort is Pink Faun officieel hardware partner van Roon Labs. Pink Faun wordt geproduceerd en gedistribueerd door Triple M audio shop in Rhenen. Gebruikelijk is, dat de Nederlandse klant de streamer zelf in de winkel in Rhenen ophaalt waarbij hij een uitgebreide uitleg krijgt over het bedienen van één van de genoemde softwarepakketten, het beheren van de muziekcollectie en het optimaal configureren van de DAC. Daarnaast wordt op iedere streamer Team Viewer geïnstalleerd. Mocht de klant later tegen problemen aanlopen dan kan hij contact opnemen met de Triple M audio shop en aansluitend Team Viewer aanklikken, waarna de winkel op afstand mee kan kijken en eventueel in kan grijpen. Voor de duidelijkheid; bij iedere hulpvraag van zijn kant bepaalt de klant dus opnieuw of hij de winkel mee wil laten kijken.

Omdat ik zelf niet in de gelegenheid was om de testapparaten in Rhenen op te halen heb ik dus zelf ook gebruik gemaakt van deze mogelijkheid om me te laten instrueren over het gebruik. In mijn geval was het een nieuw geproduceerde streamer waar, in het kader van een zo optimaal mogelijke geluidskwaliteit, uitsluitend Linux met HQ Player op was geïnstalleerd. Vanwege het gebruiksgemak schaffen de meeste klanten gelijktijdig een touchscreen of tablet/smartphone aan, zelf heb ik evenwel gekozen voor de minder gebruiksvriendelijke combinatie van beeldscherm en muis die ik beiden reeds in huis had. Een oplossing die gedurende de gehele recensieperiode perfect werkte.

Pink Faun I2S Bridge

Bijna elke DAC werkt intern met het I2S formaat voor datatransport. Normaliter wordt dit I2S signaal van de mediaplayer in de computer eerst gecodeerd naar een transport formaat. Dat formaat gaat via USB- of Firewire kaart/output of S/PDIF output, en vervolgens via USB, Firewire of S/PDIF kabel naar de DAC waar wederom decodering naar het I2S formaat plaatsvindt, alvorens het doorgegeven wordt aan de DAC IC en de analoge output stage. De (in de Pink Faun Streamer 3.4 geïntegreerde) Pink Faun I2S Bridge maakt het mogelijk dat het digitale signaal tweemaal minder behoeft te worden omgezet, hetgeen een aanzienlijk verbeterde geluidskwaliteit oplevert. Het I2S signaal gaat direct vanuit de computer naar de DAC chip, zonder dat er enige bewerking plaatsvindt.

Voor het transport heeft Pink Faun gekozen voor een enkele HDMI kabel. Het voordeel hiervan is dat er meerdere geïsoleerde geleiders in een kabel zitten. Andere fabrikanten kiezen bij I2S transport voor BNC maar hebben dan vier kabels nodig (BMC Audio Superlink) of zelfs deze vier kabels plus een RS-232 kabel (CEC). Ook RJ-45 wordt veel gebruikt. De Pink Faun I2S bridge is met diverse outputs te leveren. Ook kunnen de Pink Faun I2S kabels van verschillende connectoren worden voorzien, en zo als adapter-cable fungeren tussen de I2S bridge en een DAC met een andere aansluiting dan HDMI. De Pink Faun I2S bridge werkt overigens alleen voor PCM en niet voor DSD. Middels de Pink Faun USB is het wel mogelijk om met de streamer native DSD af te spelen. 

Pink Faun DAC 3.32

Het hart van de Pink Faun DAC 3.32 (€1.990) wordt gevormd door twee 32Bit PCM 1795 DA-converters. De PCM 1795 is een stereo DAC welke mono is geschakeld waardoor je per saldo dus twee DAC’s per kanaal hebt. De aansturing van de PCM 1795 in de DAC 3.32 geschiedt middels een a-synchrone re-clock die moet resulteren in een minimum aan jitter. Hij speelt de formaten PCM tot 32bit/192kHz, DSD 64, DSD 128 en DXD. Achter de DAC’s bevindt zich een eigen ontwikkelde, volledig discrete I/V-converter, direct gekoppeld aan een servo DC gekoppelde single-ended mosfet outputstage, waardoor er geen condensatoren in de signaal weg zitten die de klank negatief zouden kunnen beïnvloeden.

Standaard is de DAC 3.32 voorzien van de Pink Faun I2S-input en een 24/192 optische- en coax SPDIF-input. Daarnaast kan hij verder worden uitgebreid door middel van insteekkaarten, waarmee hij dus volledig kan worden afgestemd op de specifieke wensen van de potentiële koper. Insteekkaarten zijn onder andere verkrijgbaar met een volledig galvanisch gescheiden 32/192 USB ingang, AES/EBU, I2S, of extra SPDIF ingangen. Een groot bijkomend voordeel is natuurlijk dat middels insteekkaarten nieuwe ontwikkelingen op simpele wijze geïmplementeerd kunnen worden. Waarmee je zou kunnen stellen dat deze DAC ‘future proof’ is.

De voeding van de DAC 3.32 bestaat uit een low B voeding transformator, gevolgd door een actieve stabilisatie met een discrete regulator, daarna een passieve regulator met zeer hoge bandbreedte en vervolgens een actieve regulator met hoog frequent pi-filter per voedingsgroep. In totaal bevat de DAC 3.32 hiermee 19 regulaties en een buffercapaciteit van ruim 200.000 Uf. Aanvullende informatie over gebruikte onderdelen is te vinden op de site van de fabrikant. Optioneel kan de DAC 3.32 geleverd worden met gebalanceerde analoge uitgangen, maar omdat er in dat geval uitgangscondensatoren in de signaalweg zitten gaat dit dan wel ten koste van de klankkwaliteit.  






EDITORS' CHOICE