HiFi Solutions - Filiaal Afsluitdijk?

Rick Oldersom | 10 december 2011

Noot van de redactie: in plaats van een standaard sinterklaasrijm en dito cadeausuggesties deelde eigenaar en bedrijfsleider Rick Oldersom van Hifi Solutions in Amsterdam eerder deze week - op 5 december - wel een heel bijzonder verlanglijstje. Rick zag namelijk wel iets in een tweede filiaal, en wel op de Afsluitdijk. Hij legt het hieronder zelf uit...

Wanneer we wakker worden, zijn we eigenlijk al iets te laat. We moeten opschieten, de afspraak bij de wethouder van Goerst, net onder Den Helder, is al om half elf. Twebbe, de eerste plaats is aan de andere kant van de Afsluitdijk bezoeken we later vandaag, ook hier moeten de nodige papieren worden getekend.

We rijden naar Twebbe, direct aan de andere kant van de Afsluitdijk. We moeten nu eenmaal bij beide gemeenten de papieren regelen, Twebbe en Goerst gaan feitelijk samen over alle bestemmingsplannen op de Afsluitdijk. Wanneer we er aankomen, worden we met open armen ontvangen. Dhr. Organa is helemaal blij wanneer zijn kantoor binnen lopen. We willen bij het monument met onze vestiging echt naam gaan maken in Nederland. Met dezelfde service en met het zelfde pakket de klanten voorzien van uitstekende hifi op de Afsluitdijk. Een heerlijk stukje muziek, bakkie koffie, en met klanten omgaan zoals jezelf geholpen wilt worden.. Dhr Organa - vriendelijk als altijd - maakt de champagne open, en schenkt de glazen zo vol als je ze zeelden ziet. Niet over de twee derde grens, maar er ook niet onder, hij heeft ervaring - dat zie je aan alles.

Tja, waarom de Afsluitdijk? Er zit wonderbaarlijk nog geen enkele concurrentie, zelfs geen Media Markt of Saturn, dus alle mogelijkheden om hier een tweede Hifi Solutions te stichten. Dhr G.J.H Franeckers vraagt of ik ook nog even op de laatste pagina mijn handtekening wil zetten. Hij steekt zijn hand uit naar mijn vrouw, en zegt dat hij blij is met ons ambitieuze plan. Het zal de Afsluitdijk echt op de kaart gaan zetten..

Twee maanden later rijden we naar de plek waar nu de heipalen de grond in worden gedrukt, er heerst een feestelijke stemming, het is nu officieel, "It giet oan!" De bouw vordert gestaag en nog geen drie maanden later zijn we bezig de luisterruimtes in te richten. Het geluid in de ruimtes blijkt na het inrichten niet geweldig, de nodige aanpassingen worden gemaakt, en na drie weken kunnen we open.

De eerste klanten zijn lovend, de bijzondere collectie van McIntosh, Wilson Audio, Primare, Ayre, Kef en Dynaudio op de Afsluitdijk valt in de smaak. Na een paar maanden moeten we al uitbreiden, voor het personeel komt er een hotel, dan hoeven ze in de avond niet meer naar huis. Dit hotel wordt een paar maanden later ook gebruikt voor Hifi Toerisme, de vergunning voor Catering en het Hotel werden snel verleend door zowel de gemeente Twebbe en de gemeente Goerst.

Het parkeerterrein wordt uitgebreid aan de noordzijde, je wordt nu met een treintje naar de winkel of het hotel gereden. De Afsluitdijk rijdt in één rechte weg naar de winkel, die ook als standaard Point of Interest toegevoegd wordt aan de kaarten van de bekende navigatie systemen. Ook met het Hifi Hotel gaat het voor de wind, aan de steigers komt een opstap plaats voor Jetski en Catamaran Sunset-tours. Er wordt zelfs gestart met het verhuren van luchtbedjes met gratis luchtbedvulling wat direct aanslaat...!“Hifi op de Afsluitdijk’’, zo luidt de kop van de Goerster Courant. Het loopt als een reiger, Dhr G.J.H Franeckers zegt dat uitbreiding van twee nieuwe luisterruimtes een formaliteit zijn, het ligt namelijk aan de westkant van de afsluitdijk. Je hebt geen vergunning nodig van de andere kant.. Ik vond dit vreemd, dus rij in de middag toch even naar Twebbe, waar Dhr F.M Organa dit bevestigt, alleen moet er wel even worden gekeken naar de horizonvervuiling, tenzij het gebouw onder de drie meter hoog blijft. Ik had de tekeningen nog niet terug van de aanbouw, ik moet hier nog terug komen. Drie meter hoog lijkt me hoog zat trouwens, dan kunnen we ook met inbouw luidsprekers in de weer. De vraag naar inbouwspeakers is toch al explosief naar gestegen, gezien de hoeveelheden die we verschepen naar Dubai...

Wanneer de tekeningen van de aanbouw klaar zijn, bel ik enthousiast naar Goerst. Helaas is wethouder Franeckers er niet, en vanuit Twebbe krijg ik te horen dat Dhr F.M Organa drie weken met vakantie is. De hele aanbouw moet even in de vriezer, dus ik bel de aannemer dat we alles toch moeten doorschuiven. De aannemer vindt het wel vervelend, maar ziet de mogelijkheid ons twee maanden later alsnog in te plannen. 

Zo spreken we het af. Wanneer ik thuis kom, ligt er een brief van de beide gemeentes. Als altijd maak ik de post open met het mesje op het bureau. Aandachtig lees ik de brieven, het mesje valt met een harde tik op de grond.. Het staat er echt, ik lees de brieven nog zeker twee keer... "Wegens dringende werkzaamheden wordt de Afsluitdijk in beide rijrichtingen afgesloten..." De tekst ‘de Afsluitdijk wordt afgesloten.. ‘ gonst door mijn hoofd.... Het dreunt nog na wanneer ik badend in het zweet wakker word...


EDITORS' CHOICE