NIEUWS

Nieuw op de markt: IXION Audio


Jasper Mijwaard | 18 november 2016 | Fotografie Fabrikant

Wie denkt dat er je in Noorwegen alleen zalm, fjorden en rendieren vindt, heeft het mis. Maak kennis met IXION, "Smart Audio of Norway".

Heel eerlijk – helemáál nieuw is IXION niet. De roots van het merk liggen bij Tandberg Radio, dat al in 1938 werd opgericht. Doordat de producten van IXION in een eigen fabriek in Noorwegen worden gebouwd, volgens strenge design- en kwaliteitseisen, blijft het merk trouw aan eigen traditie. Maar verouderd is het niet. Sterker nog, de Solo2 en Maestro (de eerste twee producten van IXION), lijken behoorlijk modern.

De Maestro is een volledig muzieksysteem dat zonder moeite je gehele huiskamer moet kunnen vullen. Wil je toch meerdere speakers in de ruimte, of wil je ook de rest van het huis kunnen vullen met geluid? Sluit dan een Solo2 speaker aan om een multiroomsysteem te creëren. Je kunt de Maestro combineren met maximaal zeven Solo2 speakers, zodat je in acht verschillende ruimtes dezelfde muziek kunt luisteren – of natuurlijk in elke ruimte iets anders. Daar kun je wel even mee vooruit dus.

Tot zover klinkt het als een doorsnee multiroom-speaker, zoals we er al zoveel kennen. Maar IXION weet zich op een belangrijk punt te onderscheiden: de verbinding tussen de speakers. Er wordt namelijk geen gebruik gemaakt van Wi-Fi, zoals bij de meeste fabrikanten, omdat IXION overtuigd is van het belang van bekabeling. Dus is er gekozen voor PLC, oftewel Powerline Connection, een techniek die gebruik maakt van het aanwezige stroomnet. Hoe er rekening wordt gehouden met stoorsignalen en ruis wordt niet uitgelegd, maar het idee is érg interessant. Dat zouden we eens moeten uitproberen.

Ook gebruiksgemak is belangrijk voor de Noren. Daarom is de Maestro voorzien van een eigen touchscreen en een grote volumeknop, zodat je je systeem ook via de speaker zelf kunt bedienen. Uiteraard kun je het systeem ook bedienen via een app op je Android of iOS telefoon. De software wordt automatisch geüpdatet en via de Remote Assistance functie kun je de engineers in Noorwegen met je mee laten kijken om eventuele problemen op te lossen. Dat klinkt in elk geval handig!

De Maestro en Solo2 zijn nu te koop en beschikbaar in rood, wit, blauw en grijs. Voor de Maestro betaal je 1499 euro, voor een Solo2 ben je 399 euro kwijt. Beide apparaten komen met vijf jaar garantie.


EDITORS' CHOICE