NIEUWS

Nederlands bedrijf gaat vinyl sneller en beter drukken

Vinyl is nog altijd in ontwikkeling. Het Veldhovense bedrijf Symcon zegt een manier te hebben gevonden om vinyl sneller te drukken en ook nog eens beter te laten klinken.

In het proces van vinyl drukken is eigenlijk sinds de uitvinding weinig veranderd. Koud vinyl wordt in de pers gelegd en er wordt heel hard geperst – tenminste, dat is de simpele versie. Bovendien duurt het zestien weken tot de lp in de winkel ligt en dat is natuurlijk erg lang en dus kostbaar. Maar Symcon, een bedrijf dat normaal gesproken gespecialiseerd is in cd’s, heeft de oplossing: injection moulding. Hierbij wordt het vinyl gesmolten en in een mal gespoten, waarna het kort wordt aangedrukt. Binnenkort zeggen we dus misschien wel dat platen ‘gespoten’ worden in plaats van ‘gedrukt’.

Is dan alles positief aan deze manier? Nou, nee. Platen die via injection moulding worden gemaakt gaan minder lang mee dan we gewend zijn. Bovendien zijn de kosten van het materiaal hoger, dus dat het sneller gedrukt (gespoten?) kan worden betekent niet automatisch dat het goedkoper wordt. Voor iedereen die meer wil weten is er een uitgebreid (Engelstalig) interview met Harm Theunisse van Symcon te lezen bij Discogs. 


EDITORS' CHOICE