HiVisit: Maestro's Recordcafé

Rob Nijman | 15 november 2016

In de fraaie Hinthamerstraat van ‘s-Hertogenbosch, recht tegenover het ons welbekende Audio Expert, vind je sinds deze zomer de realisatie van de droom van Roy Henkelman. Het is vijf jaar geleden dat Roy en zijn toenmalige compagnon hun webshop startten, en in die eerste Hi-Visit destijds tekenden we het al op: “Als de webshop goed loopt, hoop ik uiteindelijk ook een fysieke winkel te openen.” Nu, vijf jaar later en niet toevallig in Roy’s geboorteplaats, worden we er hartelijk ontvangen; welkom bij Maestro's Recordcafé.

Vergis je niet, de online verkoop is nog springlevend. Het gloednieuwe Maestro’s heeft namelijk ook weer gewoon een webshop, maestro-s.nl, waar je behalve vinyl en accessoires ook een stevige collectie aan muziekboeken vindt. Waar we vandaag echter vooral benieuwd naar zijn, is de nieuwe winkel in Den Bosch.

Vintage coffee bar en lunchroom

De ‘conceptstore’ is heel wat meer dan platenzaak alleen, zoveel is duidelijk. In het eerste vertrek vinden we natuurlijk een gewogen aanbod aan zwart goud, doorheen de genres die we al gewend waren: funk, soul, jazz, blues en reggae. Naast ‘black music’ zijn ook pop en rock goed vertegenwoordigd met een veelvoud aan nieuwe releases.

Loop je vanuit die eerste ruimte een stukje verder, dan stap je ineens in een soort crossover tussen een Amerikaanse diner en een hippe coffee corner, waar een barista dedicated koffie en lunch verzorgt. Op de menukaart vind je naast Blommers Coffee (een exclusieve brander uit Nijmegen die je in Den Bosch op slechts twee andere plaatsen vindt; een hotel en een wijnbar) ook diverse broodjes en panini’s, met klinkende namen als ‘Jazzhandwich’, ‘Soulfoodsandwich’ en ‘Smoked punani’. 

Platenzaak-Plus

Op de vraag tussendoor of Maestro’s dan een vinylzaak met extra’s is, of een lunchroom waar je ook platen kunt kopen, heeft Roy snel antwoord. Muziek is immers zijn passie, en van de ‘black music’ die je zowel in de 180 grams persingen boven als in de tweedehandsbakken in de oude gewelfkelders beneden terugvindt, zal hij nooit genoeg kunnen krijgen. Zijn eigen collectie gaat dan ook richting de tienduizend platen, en geen ervan zal ooit verkocht worden. Als het op het aanbieden van een platencatalogus zoals die van Maestro’s aankomt, staat beleving centraal. De ondersteunende horeca sluit daar mooi op aan.

Stadstuin

Bij Maestro’s kom je dus vooral als liefhebber van muziek, en de warme ontvangst van de conceptstore is er om het de vinylsnuffelaar naar de zin te maken. Niet voor niets vind je in de luisterruimte (of zeg maar gerust lounge) behalve een aantal comfortabele bankstellen ook twee heuse Arcadekasten, die naast klassiekers als Donkey Kong en Space Invaders in zo’n vierduizend spellen voorzien, allen gratis te bespelen. En dan hadden we het nog niet eens over de uitgestrekte stadstuin, die vanuit de lounge helemaal doorloopt tot de Binnendieze, de historische vaart door de Bossche binnenstad. Kun je gewoon langs het water nog even van je nieuwe aankoop genieten, uiteraard met een goed bakje koffie, een biertje van Brouwerij ‘t IJ of een oldschool Exota(!).

Platenspelers

Het houdt overigens niet op bij albums en accessoires; Maestro’s heeft namelijk óók voorzien in een indrukwekkende selectie aan ‘hardware’. Op de planken boven de platenbakken zien we bijzondere spelers van onder meer Thorens, Roksan, Transrotor en VPI. Maestro’s is een van de relatief weinige VPI-dealers in Nederland, en mikt op een markt die een stuk groter is dan Den Bosch alleen. Een high-end imago dat wordt versterkt door de keuze in apparatuur in de luisterruimte: impostante Scan-Speak zelfbouwmodellen (“zo’n vijftien jaar geleden zelf gebouwd), grote vloerstaanders van Focal, versterkers van onder meer NAD en Dussun (zeg maar het Chinese Mark Levinson), en stevige spelers van opnieuw Transrotor en VPI. Maar vergis je niet, er zijn oplossingen voor ieder budget. Zo is de winkel recent ook exclusief dealer geworden van de House of Marley platenspelers, duurzame draaitafels van 249 euro, en vind je er voor datzelfde tarief bijvoorbeeld ook instappers van Thorens.

Daarnaast is er een willekeur aan naalden en elementen, allemaal te testen onder het genot van een goede kop koffie vanuit een luie bank. Het assortiment behelst onder meer Ortofon, Grado, Goldring en Tonar. Sowieso hoef je voor ‘alles vinyl’ eigenlijk nergens anders meer heen: de winkel heeft voorversterkers (phonotrappen), platenwasmachines (de befaamde Okki Nokki, maar ook van VPI), borstels, binnenhoezen, buitenhoezen, ga maar door.

Muziek, Maestro! - In-store optredens én platenlabel

Hoewel de in juli geopende winkel van zichzelf meer dan genoeg te bieden heeft dat een bezoek de moeite waard maakt (Den Bosch heeft er een uitstekende aanwinst bij!), staat er nog van alles gepland. Na de zomer heeft Roy bijvoorbeeld de openingstijden verruimd: Maestros is nu ook op zondag open. Daarnaast staan er iedere zaterdag én zondag in-store optredens gepland; de ene keer een dj, de andere keer een singer-songerwriter, met ieder weekend de nodige variatie. Op de website is het volledige programma te vinden. Tot slot: Maestro’s start een eigen platenlabel, Maestro’s Records. Het label wordt beheerd door collega Luuk, die zijn eigen studio heeft – Studio Cube. Big Bo, een befaamde Bossche artiest die in Memphis de halve finale van een internationale blues wedstrijd haalde, zal op de eerste uitgave prijken. Die release staat gepland voor 20 december, dus houd ook Maestrosrecords.com in de gaten! 


EDITORS' CHOICE