NIEUWSDevialet

Devialet Expert Pro: een nieuwe revolutie?

Rob Nijman | 05 november 2016 | Fotografie Fabrikant | Devialet

De Devialet Expert PRO-serie, de nieuwe generatie van een inmiddels gevestigde orde, moet oudere modellen van het merk doen vergeten. Althans, dat blijkt uit de superlatieven die de Fransen zelf inzetten om hun jongste productserie te bewieroken. In lijn met eerdere innovaties van het merk is de serie dan ook beschikbaar als PRO-upgrade voor bestaande Expert-modellen. Wat daarbij vooral opvalt, zijn de stevige prijzen. Tijd voor een closer look.

‘Expert’ en ‘Pro’ in één naam: dat moet een Frans product zijn. Devialet laat maar weer eens weinig twijfel bestaan over de rol die het merk wenst te spelen op de markt voor hifi-apparatuur. Reviews en productbesprekingen doorheen internationale hifi-media lijken daar overigens altijd wel vrij eensgezind in te zijn: Devialet debuteerde aan de frontlinie en staat sinds het begin aan de top van de high-end piramide. “Is Devialet the best gift from France since the Statue of Liberty? You decide. For me they are both symbols of a revolution.” De gloednieuwe Expert PRO-lijn is volgens de ingenieurs uit Parijs het directe resultaat van een onophoudelijke drang om door te blijven ontwikkelen ‘tot er absoluut nul ruis op de lijn overblijft’. Ook een behoorlijk statement weer.

Pure Sound

Het merk heeft naar eigen zeggen het onmogelijke mogelijk weten te maken: “Verbeterde prestaties, een uitzonderlijk vermogen en een perfecte audiofiele ervaring over de gehele linie.” Toegegeven, de specificaties van de nieuwe Expert PRO serie lezen weer als onverslaanbaar goed. De systemen bieden – net als hun voorgangers – een complete alles-in-één-oplossing: voorversterker, eindversterker, DAC, streamer, phono- én hoofdtelefoonversterker. En dat in de kenmerkende elegante verschijning, waarbij volgens de fabrikant voor geen enkel onderdeel concessies zijn gedaan: maximale performance door de gehele keten. Om de beste resultaten uit de PRO-modellen te halen, kun je gebruikmaken van de configurator (Le Configurateur) om de andere componenten in je hifi-keten aan te geven, zodat de Devialet zich automatisch aan de specificaties aan kan passen. De omnidirectionele remote is ook weer onderdeel van het pakket.  

Binnenwerk

In een poging de innovaties van de serie te duiden, heeft Devialet zes onderdelen aangestipt die moeten aantonen waarom de PRO-lijn de investering waard is, ook voor huidige Devialet-eigenaren die hun geliefde apparaat willen upgraden. Dat zijn een nieuwe Klasse-A en Klasse-D versterker, een nieuwe voeding en warmteregelaar, de Magic Wire DAC, en ADH Intelligence. Laten we bij de laatste beginnen.

ADH Intelligence

‘Zero distortion’, de heilige graal voor meer dan een aantal merken in audioland. Zo ook voor Devialet, dat van mening is dat het eigen ADH (Analog Digital Hybrid, ofwel de hybride vorm van Klasse-A en -D versterking) daar de oplossing toe biedt. Wat Devialet AHD versterking noemt, bestaat in de praktijk uit een Klasse-A versterker per kanaal die de minimale stroom levert voor de hoogste frequenties, en tevens een aantal Klasse-D versterkers (vier per kanaal) stuurt en controleert, die op hun beurt slaafs aan de Klasse-A versterker stroom leveren voor de lage frequenties.

Voor het ontwerp van de PRO-modellen hebben de ingenieurs zich opnieuw aan de tekentafel verzameld om de mogelijkheden van die techniek onder de loep te nemen. De gevoeligheid van de Klasse-A module is verbeterd van 8 naar 10 bits, wat in de praktijk in winst oplevert van 256 naar 1024 levels, waarmee de precisie verviervoudigd is. Een vergelijkbare prestatieverbetering van het algoritme moet er voor zorgen dat de AHD-loop beter functioneert, zoals het merk in de begeleidende schets aan wil tonen.

Magic Wire® DAC

Die schets brengt ons meteen bij de Magic Wire DAC (een Texas Instruments PCM1792 24bits/192kHz DAC, gevolgd door de Devialet-gepatenteerde ‘Magic Wire’-techniek om de output van de d/a-converter om te zetten), waarbij Devialet melding maakt van ‘een nieuw wereldrecord’: de THD (of Total Harmonic Distortion, een indicatie van de harmonische ruis) zou verbeterd zijn met meer dan 6 dB, en de noise floor verlaagd met 2.5 dB. Een lager aantal transistoren is aangewend om audio nauwkeuriger door te kunnen geven.

Ook de Klasse-A heeft minder ‘siliconen knooppunten’ voor de geleiding van het signaal, voor een verdere vermindering van de THD. De Klasse-D componenten lenen ondertussen rijkelijk van het Origin d’Atelier-model, de Devialet 900, voor extra vermogen en meer gain in de ADH-loop. De nieuwe voeding heeft een piekvermogen van 4000 watt (voorheen 3000), en de warmteafvoer vanuit het hergestructureerde thermal management is vermenigvuldigd, voor verbeterde prestaties tijdens langdurige luistersessies met hoog vermogen.

In hoeverre de nieuwe generatie Devialet-systemen de vele beloftes van het merk en die fijne Franse grootspraak waar kunnen maken, durven we nog niet te zeggen. De prijskaartjes liegen er in ieder geval niet om: van bijna zesduizend voor de instapper en een stevige 27.900 euro voor het vlaggenschip. Of een investering van tussen de drie- en de zesduizend euro om je bestaande systeem naar de PRO-sferen te helpen. Tijd voor een stevige review om die bedragen aan de tand te voelen! 


EDITORS' CHOICE