TIP

HiFi.nl weektip: iTunes in Windows

Guido de Kanter | 29 november 2011

Ook deze week vind je op HiFi.nl een nieuwe weektip, in de rubriek die we recent nieuw leven ingeblazen hebben. We haalden al aan tijdje tips naar onze voorpagina, middels het blokje dat je links onderin de homepage vindt, en vulden deze wekelijks aan met nieuwe suggesties en adviezen.

Er is ondertussen ook een Tips Special online gegaan, om alle bijdragen aan deze rubriek overzichtelijk bij elkaar te kunnen zetten. Iedere maandag plaatsen we vervolgens een nieuwe aanvulling in het bekende blokje op onze voorpagina. Deze week: iTunes in Windows, en het converteren van muziekbestanden. 

Op de Mac mag iTunes de onbetwist meestgebruikte muziekspeler zijn, in de Windowswereld is iTunes` positie minder dominant. Maar ook voor veel Windowsgebruikers is het programma gewoon onmisbaar. De iPod, iPhone en iPad zijn zónder iTunes immers niet (of moeilijk) te synchroniseren met de PC.

Maar wat als je een grote collectie muziek hebt in een bestandsformaat waar iTunes geen raad mee weet? Windows Media, Ogg en FLAC, dat speelt iTunes allemaal niet. Er moet dan geconverteerd worden. Gelukkig is er software die dat voor je kan doen. Vorige week bespraken we de benodigde software voor Macgebruikers, deze week is Windows aan de beurt.

Waarschijnlijk het meest veelzijdige omzetprogramma dat voor Windows bestaat, is dBpoweramp, van ontwikkelaar Illustrate. Het programma is gratis te downloaden, maar mist in de onbetaalde versie wel de mogelijkheid om te converteren naar MP3. Dat is voor gebruik met iTunes echter geen halszaak, sterker nog: √°ls je al een `lossy` codec wilt gebruiken voor iTunes, is AAC (ook wel MPEG-4-audio genoemd) te prefereren boven MP3. En AAC kan gratis gebruikt worden.

Standaard ondersteunt dBpoweramp vier codecs: rauw cd-geluid (CDA), WAV, MP3 (decoderend) en FLAC. Dat kan nog worden uitgebreid met een groot aantal extra codecs, die los moeten worden gedownload. 

Daarbij zijn er voor iTunes één of twee nodig voor het encoderen, afhankelijk van wat je wilt. En dat zijn de codecs Apple Lossless/AAC/m4a, mp4, m4b (deze codecs staan apart in de lijst maar zitten in één installatieprogrammaatje); en eventueel ook AIFF. AIFF is de Applevariant van WAV; PCM-geluid dus. En dan zul je nog codecs moeten installeren om de bestanden in te lezen waar iTunes niet mee om kon gaan. Veelal zullen dit FLAC (in dBpoweramp ingebouwd), Ogg en Windows Media zijn. De meeste mensen zullen aan deze codecs genoeg hebben, maar er zijn er nog veel meer. Illustrate biedt voor zo`n beetje alle audiobestandsformaten wel een codec.

Het meest ge√ęigende formaat om naar te converteren is voor muziekliefhebbers meestal Apple Lossless. Dit bestandstype is zoals de naam al aangeeft verliesvrij, wat betekent dat er bij een omzetting naar Apple Lossless geen kwaliteit verloren gaat. Bij de `lossy` formaten die iTunes ondersteunt, MP3 en MPEG-4-audio, gebeurt dit wel.

Is het bronbestand een FLAC-file, dan is ook dit een lossless bestand, wat dus niet aan kwaliteit heeft ingeboet vergeleken met de cd-master. Het is in zo`n geval natuurlijk zinnig om van lossless naar lossless te converteren. Ogg en WMA zijn wel lossy, maar ook hier kun je het best naar Apple Lossless converteren. Want: een lossy formaat omzetten naar een ander lossy formaat, daarbij gaat altijd kwaliteit verloren.

Het nadeel van Apple Lossless is dat het relatief grote bestanden oplevert. Als vuistregel wordt een cd of een WAV- of AIFF-bestand (lossless én onbewerkt: het originele signaal) zo`n 30 tot 40 procent kleiner in Apple Lossless. Dit in tegenstelling tot MP3 en MPEG-4-audio, waar zelfs de hoogste bitrate van 320 kbit per seconde nog een besparing geeft van meer dan een factor 4.

Als je een lossy bronbestand in bijvoorbeeld Ogg dan ook pers√© relatief klein wilt opslaan, kies dan voor MPEG-4-audio. Dat is de effici√ęntste lossy codec in iTunes, en bij 320 kbit/s is het niet erg waarschijnlijk dat je veel verschil gaat horen met het bronbestand in Ogg- of Windows Media-formaat.

Wie onder Windows weleens een programma heeft ge√Įnstalleerd, kan ook dBpoweramp installeren. Dat gaat vlot en gemakkelijk. Dit geldt ook voor het installeren van de codecs: de aan te klikken knoppen zijn Next, Install en Finish. Het installeren van de Windows Media Audio 10-codec duurt een paar minuten, de rest minder dan een halve. Let op: om naar AAC om te zetten moet nog als extra de m4a Nero AAC codec worden opgehaald en ge√Įnstalleerd.

Dan ben je klaar.

Omzetten gaat vervolgens heel eenvoudig door dBpoweramp Music Converter aan te klikken in het Startmenu. 

Dan verschijnt een venster waarmee je naar de om te zetten bestanden zoekt. 

En vervolgens selecteer je de codec (achter `Converting to:`) en de waarden voor de encodering. Bij Apple Lossless valt er niets in te stellen. Druk op Convert. 

Omzettingen gaan pijlsnel. 

Eén omzetting die dBpoweramp zoals gezegd standaard níet doet, is naar MP3. Daarvoor dient een van de betaalde versies (26 of 38 dollar) te worden aangeschaft. Je kunt ook je toevlucht nemen tot omzetting van een exotische codec naar WAV, en dan dat WAV-bestand omzetten met een gratis MP3-encoderingsprogramma zoals het uitstekende WinLAME.

Kijk ook eens op onze Tip Special


EDITORS' CHOICE