NIEUWSMarantz

Marantz MusicLink: ‘Compact Ecstacy’


Rob Nijman | 03 november 2016 | Fotografie Fabrikant | Marantz
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 26 oktober 2016

Het zal niemand verbazen dat high-end audiomerk Marantz en brand ambassador Ken Ishiwata een liefde voor traditie delen. Doorheen de decennia van productontwikkelingen sinds Saul Marantz in 1952 de Consolette voorversterker op de markt bracht, zien we Limited en Special Editions in lijnen die teruggrijpen naar oude – maar niet vergeten! – modellen. Zelfs die Consolette kwam in 2012 weer terug, als naamgever voor een draadloze speaker die een halve eeuw later het levenslicht zag. In 2016 is de eer aan de MusicLink Series uit de jaren 90.

‘The rebirth of MusicLink’, zo kondigde het merk de komst van de HD-AMP1 en HD-DAC1 medio 2016 aan. Inmiddels is daar ook de HD-CD1 om het duo te versterken. ‘Het doel is hetzelfde gebleven’, zo luidde de introductie van Marantz verder. ‘Om alle emoties en muzikale details van de originele studioregistratie weer te geven vanuit unieke, compacte designmodellen.’ De drie fraaie kastjes die voor de gelegenheid op de redactie van HiFi.nl zijn bezorgd, bevestigen dat laatste in ieder geval alvast; elegante modellen in een luxueus jasje, waarbij het niemand zal verbazen dat het opnieuw Ken Ishiwata is die zich met de wedergeboorte van MusicLink bemoeid heeft. Aan de voorzijde direct herkenbaar als Marantz, maar tegelijkertijd geheel ‘eigen’ dankzij de bijzondere vintage afwerking.

MusicLink toen

De originele serie, zo’n 25 jaar geleden geïntroduceerd, bestond uit vijf componenten: de SC-22 voorversterker en de PH-22 phonoversterker, de 50 Watt MA-22 (Klasse-AB) en 30 Watt MA-24 (Klasse-A) monoblok eindversterkers, en ook toen een cd-speler om de keten muzikaal te laden: de Marantz CD-23. Modellen waar je nu overigens nog altijd heel veel plezier van kunt hebben. Desalniettemin schreeuwt een kwart eeuw historie natuurlijk om een revival op basis van de moderne mogelijkheden van het merk, en daarin stelt de nieuwe serie niet teleur.

MusicLink nu

Teruggrijpen naar de jaren 90-modellen is, behalve een fijne terugblik op een van de geliefdere series van het merk, vooral bedoeld om het idee van de MusicLink Serie te duiden. De uitvoering is namelijk een heel nieuw verhaal. Moderne technieken vragen immers om een nieuwe invulling. Marantz lijkt er dan ook heel bewust voor gekozen te hebben om de nieuwe modellen te introduceren met de letters ‘HD’, waar nageslacht in audioland eigenlijk standaard voorzien wordt van de toevoeging ‘Mk.II’. Dat laatste zou de lading niet dekken, omdat we simpelweg kunnen spreken van een volledig nieuwe productcategorie.

Zowel de HD-DAC1 hoofdtelefoonversterker als de HD-AMP1 geïntegreerde versterker hebben DAC-functionaliteiten aan boord voor standaard en hi-res afspeelmogelijkheden. Want laat je niet verrassen door het compacte formaat of het interieurvriendelijke ontwerp: ‘HD’ is niet zomaar een willekeurige lettercombinatie in de MusicLink 2.0 modellen. De interne techniek is gebaseerd op de allerlaatste ontwikkelingen bij Marantz, en de circuits zijn vergelijkbaar met die van high-end Premium-apparaten. Klein maar krachtig, dus – voor zowel intieme luistersessies met je hoofdtelefoon of de aansturing van stevige vloerstaanders. ‘Welcome to the world of compact ecstasy.

HD-AMP1

Meer dan een compact uitgevoerde geïntegreerde versterker met DACmodule, is de HD-AMP1 de eerste Marantz-versterker met Klasse-D modules. 70 Watt bij 4 Ohm. Kristalgestuurde masterclock. Sabre ES9010KM2 digitaalanaloog converter met HDAM-SA2 (‘Hyper Dynamic Amplifier Modules’, die niet als all-in-one chipversterker fungeren, maar opgebouwd zijn uit gescheiden, geoptimaliseerde componenten). Marantz Musical Digital Filtering (MMDF). De AMP1 is bepaald geen compromis: de digitale sectie kan overweg met signalen tot 384kHz/32-bit en DSD 2.8MHz, 5.6MHz en 11.2MHz. Optisch, coaxiaal, USB-B aan de achterzijde, USB aan de voorzijde voor iDevices en een analoge input. Een uitgebreide review van de hand van collega René Smit (“Het is wel heel erg vooruitlopen op de zaken, maar deze HD-AMP1 is voor mij al Product of the Year!”) vind je via deze link. Ook kwam de HD-AMP1 inmiddels voorbij als productbespreking in onze wekelijkse videorubriek.

HD-DAC1

In lijn met zijn broer kenmerkt de HD-DAC1 zich door techniek en vermogen wat je niet in dit formaat of deze prijsklasse zou mogen verwachten. Een threelevel gain control, eveneens Marantz Hyper Dynamic Amplifier Modules (HDAM), een stevige audiofiele digitaal-analoog converter (CS4398) en premium fixed en variabele RCA outputs dragen daar onder meer zorg voor. Zo krachtig dat je behalve headsets (tot 600 Ohm) ook rustig hifi versterkers of actieve speakers op de HD-DAC1 aan kunt sluiten. Ook met de connectiviteit van de DAC1 zit het wel goed. Optisch en coaxiaal aan de achterzijde en USB-B voor pc of mac, en USB aan de voorzijde voor iDevices. USB-B werkt asynchroon voor 192kHz/24-bit hi-res audio en DSD (2.8MHz en 5.6MHz).

HD-CD1

Een op zichzelf staande hifi-keten is niet compleet zonder een cd-speler. Naast het indrukwekkende versterkerduo mag de HD-CD1 daarom de MusicLink Serie van de 21ste eeuw vervolmaken. Ideaal uiteraard in combinatie met de AMP1, maar ook als stand-alone in een hifi-systeem waarbij het compacte formaat een factor is zonder dat je op kwaliteit in wil leveren. Want ook de CD1 is rijk aan Marantz-snufjes die je eerder in de grotere (en duurdere) modellen verwacht, waaronder een hi-res 192kHz/24-bit digitaal-analoog converter (Cirrus Logic), een nauwkeurige systeemklok en de HDAM-SA2 versterkermodules uit de vlaggenschip Reference Series cd-spelers en versterkers. Alles wat je van een Marantz cd-speler mag verwachten, maar dan in miniatuur. Aan de buitenkant is ook de CD1 direct herkenbaar als lid van de stijlvolle MusicLink Serie, met een stevig aluminium frontje, dubbellaags chassis, en retro zijpanelen. ‘Compact ecstasyindeed.

MERK

EDITORS' CHOICE

 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »
 • Review
  GoldenEar BRX
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »