Review: Cambridge Audio CXN

Cambridge Audio heeft dit (en vorig) jaar een indrukwekkende vernieuwingsoperatie doorgevoerd, met de nieuwe CX-versterker en CXR–receiverlijnen. Ook voor liefhebbers van streaming hebben de Britten iets leuks in de aanbieding.

Cambridge Audio is een naam die in zijn thuisland klinkt als een klok, maar in de Benelux minder in de kijker loopt. Nochtans heeft het bedrijf interessante producten, zoals de Stream Magic 6 die we eertijds met lof overlaadden. De CXN is de opvolger van deze netwerkspeler, met nieuwe mogelijkheden en een styling die helemaal past bij de CX-versterkers. Designmatig is hij echter neutraal genoeg om hem te combineren met hifi van een ander merk. Een blikvanger vooraan is het grote LCD-scherm dat iets levendiger mocht qua kleuren, maar wel alle informatie en albumhoezen netjes opdient.

Ga voor kabel

Netwerkspelers hebben de naam complexe dingen te zijn, maar de CXN doet veel om dat imago tegen te werken. De installatie van het apparaat is zo rond, zeker als je hem bekabeld aansluit. WiFi kan ook, maar dan moet je de meegeleverde USB-adapter gebruiken. Het werkt wel, maar zo’n staafje is toch minder elegant dan een ingebouwde antenne. Veiligheidshalve zouden we je aanraden om de WiFi-stick via een kort USB-verlengkabeltje te verbinden. Overigens moet je voor Bluetooth-streaming eveneens met een tweede extern staafje werken. Deze BT100 biedt aptX-ondersteuning en is apart aan te schaffen.

Weelderige achterkant

De CXN is een netwerkspeler, maar ook een DAC. Je kunt twee externe apparaten digitaal aansluiten (telkens te kiezen uit coax en digitaal) en een computer via een USB klasse B-poort. Wil je USB-opslag rechtstreeks aansluiten, dan kan dat via de USB-poort vooraan en achteraan. Qua streaming speelt de Cambridge Audiospeler muziek gedeeld via DLNA af. Dat de CXN zich wil profileren als het betere werk merk je aan de uitgangen. Naast de gebruikelijke analoge cinch-poorten heb je ook de optie om de speler gebalanceerd via 3-pens XLR-plugs te verbinden met een kwalitatieve versterker.

Speelt als een droom

We hebben gezocht, maar er zijn niet veel bestandsformaten waar de CXN problemen mee heeft. De dubbele Wolfson-DAC die Cambridge Audio toepast, slikt PCM tot 384 kHz / 24 bit en DSD64. Met die hoogwaardige bestanden klinkt het goed, maar ook mindere MP3’s rollen heel muzikaal uit de CXN. Je kunt ook muziek streamen via Airplay en Spotify Connect en dat klinkt meer dan behoorlijk - al zijn eigen lossless bestanden toch echt wel een betere optie.

Wat de CXN echt een van de beste spelers van dit moment maakt, is de bediening. Dit is een van de weinige netwerkspelers die je min of meer praktisch vanaf de voorkant kunt bedienen. Tipje: gebruik liever de Cambridge Connect-app. Op eerste zicht is die extreem so(m)ber. Dit is echter een ware troef, want het is een app die dankzij zijn eenvoud zeer vlot te gebruiken is. Als we het vergelijken met de app van onze Marantz NA8005, dan is dit toch een enorme verbetering. En dit is niet onbelangrijk: je haalt veel meer plezier uit een netwerkspeler als de bijhorende app goed werkt en je vlot bij je muziek brengt. Cambridge Audio is hier zeker in geslaagd.

Conclusie

De CXN is een mooie all-round netwerkspeler en DAC met een berg aansluitingen en zelfs gebalanceerde uitgangen. Het speelt nagenoeg elk formaat af en dat in zeer mooie kwaliteit, net als zijn Stream Magicvoorganger. We vragen ons bijna af waarom je de duurdere CA Azur 851N zou overwegen. Wat de CXN vooral naar het topniveau tilt is de sobere maar zeer bruikbare bediening.

MERK

EDITORS' CHOICE