NIEUWSNAD

Stevige upgrades voor klassieke NAD versterkers

De laatste jaren waren de NAD-versterkers uit de toegankelijke Classic-reeks wat naar de achtergrond geduwd. Maar een zeer grondige vernieuwingsoperatie van de Canadezen maakt ze opeens wel weer héél relevant.

Top off the bill bij NAD blijft nog altijd de prestigieuze Master Series, maar met de lancering van de C 338, C 368 en C 388 moeten de NAD-toppers nu toch de schijnwerpers delen met indrukwekkende apparaten uit het betaalbaar segment. En dat komt omdat deze Classic-versterkers (vandaar de ‘C’) een enorme stap maken ten opzichte van hun voorgangers.

Importeur AND liet pers en dealers op een mooie locatie – het Utrechtse spoorwegmuseum – kennismaken met alles wat nieuw is bij DALI, Bluesound en NAD. Ook partnermerk AudioQuest was van de partij, met hun nieuwe NightOwl-koptelefoon en de nieuwe Niagara-lijn van powerconditioners.

Een nieuw begin

Alle AND-merken hadden wel veel te vertellen, maar wat ons betreft was het hoogtepunt de presentatie van de drie nieuwe NAD Classic-versterkers. Dat er aardig wat veranderd is, is meteen onloochenbaar. Waar je vroeger  nog van de klassieke NAD-versterkers kon stellen dat ze er nogal conservatief en sober uitzien, zijn de drie nieuwe toestellen heel wat frisser van uiterlijk.

Een mooie smoel doet weinig aan de geluidskwaliteit, dat klopt, maar hifi-apparaten staan uiteindelijk in een woonkamer en dus is een zeker aandacht voor design wel nodig. Al is nu niet dat de C 338, C 368 en C 388 plots uitpakken met exuberante vormen.

NAD blijft trouw aan een strak uiterlijk, maar wel één die toch iets meer kostbaarder en eigentijds oogt. De bouwkwaliteit en de kleurendisplay op de C 388 bijvoorbeeld, geven deze versterker toch een fraaiere look dan wat je vroeger bij NAD Classic-apparaten kon verwachten.

De nieuwe NAD’s zijn alle drie hybride digitale versterkers, met een Hypex-eindtrap en een geschakelde voeding. “Het zijn nieuwe designs die over een zeer breed frequentiebereik heel lineair zijn en consistent presenteren op alles speakers”, stelt de fabrikant. “Een dramatische verbetering over de vorige modellen.”

Ondanks die gelijke basis gaapt er wel een kloof tussen de C 338 aan één kant en de C 368 en C 388 aan de andere kant. Noemt het een conceptueel verschil: de C 338 is een toegankelijk geprijsde geïntegreerde versterker (699 euro) met aardig wat streamingmogelijkheden en bediening via een app, terwijl de andere twee zowel als DAC en versterker functioneren. Ze mikken qua mogelijkheden en prijspunten het toch wat hoger.

Hallo Google?

De C 338 komt met ondersteuning voor Bluetooth (incluis aptX), DLNA-streaming en internetradio. Maar wat hem echt interessant maakt, is dat deze NAD uitgerust is met Google Cast ingebouwd. Vanaf je smartphone of tablet kun je vanuit een varia van streaming-apps (incluis Spotify, Deezer, Tidal en Qobuz) rechtstreeks muziek naar de C 338 sturen. Het is al bekend: je ‘cast’ muziek, niet streamt. De muziekstream loopt dus rechtstreeks van de server van de muziekdienst naar de NAD-versterker, wat bandbreedte spaart en de batterij van je mobiel toestel.

De casting-functie steekt wel een stokje in de wielen. De functionaliteit is er en werkt, legt AND Country Manager Ronald Wagemaker uit, maar Google moet het nog officieel goedkeuren. Dat is de standaardprocedure bij apparaten met Google Cast ingebouwd, alleen is de termijn van goedkeuren wat wazig. Daarom dat de C 338 wellicht pas eind november beschikbaar zal zijn, terwijl de C 368 en C388 tegen medio oktober de winkels bereiken.

Upgrade je versterker

De C 368 (80 watt, 999 euro) en C 388 (150 watt, 1.749 euro) hebben geen Chromecast-functie aan boord, maar pakken uit met een ander pluspunt. De technologie was lang voorbehouden aan duurdere modellen, nu gaat NAD de MDC-architectuur ook naar de Classic-reeks brengen. En dat is een enorme troef die uniek is voor NAD.

Voor wie MDC of Modular Design Construction niet kent: het is een technologie die toelaat om een versterker uit te breiden met nieuwe functies. Dat gebeurt door middel van MDC-modules die je achteraan insteekt, een beetje zoals hoe je een grafische kaart toevoegt op een pc. Maar je hoeft de versterker er gelukkig niet voor open te schroeven. Anders gesteld, door een MDC-module kun je een versterker upgraden, wat best interessant is.

De MDC-modules zijn meestal universeel toepasbaar bij compatibele NAD-apparaten. Bestaande die al met pakweg de C 390 DD werken kunnen dus ook in de nieuwe NAD’s passen. Momenteel zijn er al een aantal modules beschikbaar, met als interessantste de MDC BluOS.

Door deze toe te voegen (kostprijs: 499 euro) krijgt de C 368 en C 388 een ingebouwde Bluesound-functie. Door toevoeging van de DD HDM-1 (329 euro) krijgen worden deze 2.1-versterkers opeens AV-receivers met drie HDMI-ingangen en één HDMI-uitgang.

Er zijn nog MDC-modules, maar die wat minder relevant omdat de nieuwe Classic-versterkers zeer volledig zijn uitgerust. Zo is er al een Phono MM-aansluiting standaard aanwezig, evenals voldoende analoge cinch-aansluitingen.

Klaar voor CI

Verder nog aanwezig op beide Classics: Bluetooth (aptX), een USB-ingang voor een verbinding met een pc en die  24-bit / 192 kHz-bestanden aankan, en een RS-232-poort. Dat laatste is wat minder relevant voor doorsnee consumenten, maar is wel zeer belangrijk voor custom install-situaties.

NAD is als Canadees merk zeer gericht op CI, omdat de installatiemarkt in Noord-Amerika heel wat belangrijker is dan in Europa. Al groeit ook hier de vraag naar audioapparatuur dat in een domoticasysteem te integreren is. Vandaar dat de C 368 en C 388 compatibel zijn met heel wat smart home-platformen, zoals Control4, Crestron, AMX, Savant en anderen.

Cd’s blijven relevant

Het kan niet ontkend worden dat de focus van NAD sterk op streaming ligt. Toch vindt het fysieke media nog interessant genoeg om een nieuwe, hoogwaardige cd-speler op de markt te vinden. De C 568 is de opvolger van de bekroonde C 565BEE en wil die oudgediende overtroeven met een nieuw jittervrij circuitdesign en elektronica (waaronder een 24-bit WM8741 DAC-chip van Wolfson en kostbare LM4562 op-amps).

De C 568 heeft dezelfde nieuwe styling als de Classic-versterkers en zal medio oktober verschijnen aan 799 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE