ARTIKELAudioQuest

Nieuwe hoofdtelefoon van AudioQuest: NightOwl

Dat AudioQuest een gesloten variant van de NightHawk-hoofdtelefoon zou uitbrengen, was eigenlijk al sinds januari bekend. De NightOwl is inmiddels zo goed als klaar en zal binnenkort verschijnen. Een prototype was op een recente dealerdag van de Bowers & Wilkins-groep (die in België AudioQuest distribueert) te zien, maar nog niet te beluisteren. Een week later kregen we dan toch de gelegenheid om hem te beluisteren, eerst op de Canjam-beurs in Essen (DE), daarna op het dealerevent van AND Benelux (verdeler van oa Dali, Bluesound en NAD).

Qua design is er verder gebouwd op de NightHawk, met behoud van de aparte hoofdband uit twee delen. Weg is wel de houtafwerking van de open koptelefoon, in plaats daarvan komt koolstofvezel-zwart. Het gebruikte materiaal blijft echter wél Liquid Wood, een Duitse uitvinding dat pulp van de papierindustrie gebruikt om een soort vloeibaar hout te verkrijgen.

Ook de NightHawk zal opnieuw uitgebracht worden in die kleur, samen met een vernieuwde kabel. Het mag natuurlijk niet verbazen dat AudioQuest als een van de grootste kabelboeren in de hifi-wereld net aan dat aspect meer aandacht heeft besteed, vooral omdat de oorspronkelijke NightHawk-kabel een relatief hoge uitval kende. Ook de drivers in de NightOwl blijven hetzelfde. Het cruciale verschil zit in hem in de afsluiting van de driverbehuizing. Waar de NightHawk aan centraal geplaatste grilles halfopen was, heeft de Nightowl afdekkapjes.

Hoewel we het demomodel bij een eerste presentatie niet mochten beluisteren van AudioQuest, kun je door dat gesloten ontwerp wellicht meer krachtige, impactvolle bassen verwachten en een geluid dat meer 'in het hoofd' speelt. Achteraf was er wel een korte kennismaking mogelijk en dan bleek de NightOwl in elk geval trouw aan het credo van Skylar Grey, AudioQuests hoofdtelefoongoeroe. Hij is voorstander van een natuurlijk geluid dat vooral heel aangenaam en laidback is.

Omdat omgevingsgeluid beter geweerd wordt, is de NightOwl wel beter geschikt voor mobiel of kantoorgebruik dan zijn voorganger. De exacte verschijningsdatum is nog niet bekend, de prijs zal 699 euro worden. Dat prijspunt geldt ook voor de nieuwe, evens koolstofvezel-zwarte tweede editie van de NightHawk.

Wel liet AudioQuest weten dat de nieuwe gesloten koptelefoon zeker niet het einde is van de ambities in dit segment. Het volgende op de planning zijn in-ears van AudioQuest, maar wanneer dat zal zijn is nog koffiedik kijken. In de nabije toekomst ligt er bij het kabelmerk ook behoorlijk wat focus op een nieuwe lijn powerconditioners die onder de noemer Niagara op de markt verschijnen, met als topmodel de zeer premium geprijsde Niagara 7000.

MERK

EDITORS' CHOICE