TIP

HiFi.nl weektip: Luchtdicht


Redactie HiFi.nl | 18 augustus 2010

Alhoewel het gros van de hedendaagse luidsprekers van een baspoort is voorzien, zijn er in het verleden een aantal fameuze weergevers met gesloten kast op de markt gebracht.

De meest roemruchte `critically damped, sealed cabinet` weergever is natuurlijk de BBC LS 3/5a Grade 2 compactmonitor. Bij dergelijke poortloze behuizingen is de luchtdichtheid van groot belang voor het verkrijgen van de correcte weergave. Menig LS 3/5a zal gedurende de akoestische levensloop van eigenaar zijn gewisseld en door een nieuwsgierig baasje of reddende techneut zijn geopend. De met acht kruiskop zelftapschroeven bevestigde frontplaat -oftewel de baffle- wordt door middel van schuimtape afgedicht, wat reeds uit zichzelf zal gaan verdrogen maar bij losnemen van de frontplaat nog eerder ineffectief zal worden.

Dat gaat ten koste van de luchtdichtheid maar ook van de kanaalgelijkheid. Daarnaast kan de KEF B110 bas/mid unit enigszins los komen te zitten dus ook dat is een punt van aandacht wanneer men een paar oude LS 3/5a`s opent voor inspectie. Let wel: de bevestiging van de B110 moet van binnen worden aangetrokken; niet via de externe kruiskoppen. Bij veel LS 3/5a`s zijn daarvoor speciale bouten met een zelftappend tegendraad voor het multiplex en normaal schroefdraad voor de moeren ingezet. De vier moeren kunnen met een dopsleutel voorzichtig iets worden aangetrokken (niet teveel; de baffle is tamelijk zacht).
Wanneer de rubber afsluiting van de B110 weinig vertrouwen wekt, kan daar nog wat acrylkit langs worden aangebracht. De baffle zelf zou men ook met acrylkit kunnen afdichten maar dat is dan wel tamelijk permanent... Beter is het, om uit BluTack lange en dunne (circa 3mm in doorsnee) dropveters te maken en die langs de buitenranden van de beukenhouten balken aan te brengen. Het BluTack zet zich wanneer de acht schroeven worden aangedraaid (wat men het beste diagonaal afwisselend en stukje bij beetje kan doen zodat de druk goed verdeeld is). Een luchtdichte en verder goed functionerende LS 3/5a is een tevreden LS 3/5a. Happy airproofing!  

(Aanvulling van de redactie: het periodiek voorzichtig opnieuw aandraaien van de bevestigingsschroeven of -bouten waarmee de luidsprekerunits aan de baffle zijn bevestigd en een inspectie van (rubberen of schuimen) afdichtringen of -tape kan uiteraard ook bij andere (merken) luidsprekers een heilzame werking hebben...)

EDITORS' CHOICE