NIEUWS

Eerste keer vinyl in de ruimte


Redactie Hifi.nl | 31 augustus 2016 | Fotografie Redactie Hifi.nl
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 31 juli 2016

'Third Man Records', het platenlabel van Jack White (de voormalige voorman van The White Stripes), vestigde gisteravond een record door voor het eerst vinyl te draaien in de ruimte.Zaterdag 30 juli om 18:00 uur werd een plaat op zo'n 28 kilometer hoogte afgespeeld. Het gedraaide nummer was 'A Glorious Dawn'. Dit nummer staat ook wel bekend als de 'Symphony Of Science'. Het is een muzikale mix van toespraken van wetenschapper Carl Sagan.

Ter ere van het zevenjarige bestaan van het label, werd een grote luchtballon opgelaten, met daaronder een speciale platenspeler om dit nummer de ruimte in te sturen. 'Symphony Of Science' is gedrukt op een vergulde 12-inch langspeelplaat, om te vieren dat het platenlabel al meer dan drie miljoen platen heeft verkocht.


Recordpogingen 
Jack White deed al eerder pogingen om een record te verbreken. Zo probeerde hij met 'het kortste concert ooit' en 'de snelst uitgebrachte plaat' geschiedenis te schrijven. Het lukte White een live-opname van zijn optreden binnen vier uur op versgeperst vinyl te hebben.

 

EDITORS' CHOICE