De Lyravox Stereomaster SM2 is feitelijk een erg luxe soundbar, hoewel deze kwalificatie misschien de wenkbrauwen doet fronsen bij het zien van dit 2.40 meter brede, 64kg zware, aan de muur bevestigde hifi-apparaat. Omdat de luisterruimte niet de faciliteiten bood om zo’n unit te bevestigen, werd er kennisgemaakt met de Lyravox bij Alpha Highend in Brasschaat.
Alpha Highend is genoegzaam bekend en heeft twee vestigingen – één in Antwerpen, één in Brasschaat. Het bezoek leverde een indruk op van de Lyravox, maar bood ook interessante informatie over akoestiek. Roland Rispens, een van Alpha’s sales, introduceerde de Lyravox, maar is ook actief als akoestisch consultant. Hij gaf aan dat akoestiek feitelijk een verwaarloosd terrein is, dat vrijwel nooit een issue was bij de muziekliefhebber thuis. De waarheid is dat akoestiek feitelijk de belangrijkste factor is om een basis te leggen waarin een goed samengesteld systeem optimaal kan functioneren. Om het even simpel te zeggen; je kunt voor 500.000 euro aan hifi-apparatuur kopen, maar zonder goede akoestiek is dat een zinloze investering. Hij refereerde aan de fraaie villa’s in Brasschaat. Het type woningen met een hoog designgehalte, maar vaak met de akoestiek van een mausoleum. Identiek aan veel Hollandse moderne woningen. Paleisjes met veel glas, kale muren en tegels op de vloer. Totaal ongeschikt om een gesprek te voeren, laat staan om een hifi-systeem te huisvesten. Roland bouwt akoestische panelen, die ook aan het plafond kunnen worden gehangen. Met die materialen heeft hij onder andere de luisterruimtes van Alpha kunnen verbeteren.
De tweede showstopper met betrekking tot goed geluid is de plaatsing van de luidsprekers. Bij 80% van de consumenten staan de weergevers tegen de muur met een of ander meubel daartussen, waar dan ook nog een beeldscherm op staat. Begrijpelijkerwijs door noodzaak gedwongen, maar wél de meest ideale en effectieve manier om goed geluid volledig naar de bliksem te helpen. Maar, in deze setting worden de luidsprekers dan nog minzaam gedoogd. Er zijn echter situaties waar om praktische redenen, of vanuit een ver doorgevoerd dictatoriaal uitwerkend interieurconcept, de plaatsing van vloerstaande luidsprekers een absolute no go is. Een stel weergevers zou de minutieuze (door de interieurdesigner) bedachte plaatsing van objecten ruw kunnen verstoren, waardoor de delicate balans op drift raakt en middels de ontstane onrust de visuele belevingsruimte van de bewoners naar disharmonie beweegt, met daaruit resulterende psychische klachten.
Dat is dan precies waar de Lyravox in beeld komt. Ideaal voor interieurfetisjisten, maar ook heel praktisch voor consumenten die het gedoe met losse componenten, audioracks, kabels, resonatoren, spikes en ander audiofiel gedoe zat zijn. Lyravox ophalen bij de hifiwinkel, in de kofferbak, gaatjes boren, tegen de muur en met één enkele afstandsbediening ligt de hele wereld van muziek aan je voeten. Een heel interessante markt voor de Lyravox is het echelon van luxe jachten. Op volle zee, bij windkracht 9 en golven van drie meter hoog, geeft het luisteren met vloerstaanders mogelijkerwijs enig ongemak. Met de Lyravox rotsvast gemonteerd tegen de wand van het upperdeck, kun je je dan rustig blijven concentreren op de subtiele details in de muziek. De Lyravox heeft eigenlijk wel een beetje nautische uitstraling. Interieurs aan boord van superjachten zijn vaak uitgevoerd met fraaie houten panelen en metaal kunstsierwerk. Een prima match.
Stereomaster SM2
Lyravox in Hamburg zegt dat elke Stereomaster feitelijk uniek is. De consument kan kiezen uit vrijwel alle houtsoorten en high gloss lakafwerkingen. Het metaalwerk kan eventueel in goud, zilver of aluminiumkleur uitgevoerd worden. Is dus moeiteloos passend te krijgen bij de kleurstellingen in een chic appartement of scheepsinterieur. Van de Stereomaster zijn een drietal modellen (170, 200 en 240). In de basis bevatten de zijkanten de midrange en high frequency drivers. In geval van de 240 zijn dat een tweetal Scan Speak Radiators, twee Scan Speak Revelator midranges en twee Scan Speak full range side drivers. Het middendeel bevat de elektronica en de woofers. Dat zijn een tweetal Scan Speak Revelator bass drivers en twee TB subwoofers. Elke driver heeft een eigen 400 Watt klasse-D versterker, dus voor de 240 zijn er tien versterkers aan boord. De side drivers doen denken aan Bose’s Direct Reflecting system. Ze stralen tegen de zijwanden en veroorzaken zodoende het diffuse veld van een live-performance (aldus Lyravox).
Het systeem kan omgaan met veel bronnen: er is een ingebouwde cd-drive en poort voor een USB-stick, maar daarnaast communiceert het systeem via het LAN met een PC, NAS, musicserver en DLNA-source. Vanzelfsprekend is internet-radio beschikbaar, alsmede premium internetservices. Middels Bluetooth kan muziek worden afgespeeld van portable devices en zijn er kabelaansluitingen voor analoog in en digitaal (SPDIF). De remote control koppelt ook informatie terug van de interne CD-drive en andere bronnen. Op het kleurenscherm is bijvoorbeeld te zien hoeveel tracks aanwezig zijn en welke track er draait. Ook een afbeelding van het cd-hoesje is zichtbaar. Voor iOS en Android zijn remote-apps beschikbaar. Wie thuis wat muren beschikbaar heeft, kan meerdere Lyravox Stereomasters bevestigen. Daarmee is multichannel mogelijk en de Stereomasters kunnen communiceren met home-automation interfaces.