NIEUWSMicrosoft

Nieuwe Xbox wordt goedkoopste Ultra HD Blu-ray-speler

Binnenkort verschijnt er een slanke Xbox One met een Ultra HD Blu-ray-speler ingebouwd, gevolgd door een nóg krachtigere versie in 2017. Sony blijft uiteraard niet achter, want bij hen verschijnt op langere termijn de 4K-klare PS4 'Neo'. Of je echt in volle Ultra HD-resolutie kunt spelen, is echter een andere vraag.

Op zijn presentatie op de E3-beurs wist Microsoft veel aandacht te trekken met de aankondiging van de Xbox One S. De nieuwe Xbox One-console is er al in augustus en is helemaal compatibel met zijn voorganger. Toch ziet hij er compleet anders uit én krijgt hij nieuwe mogelijkheden.

Waar de Xbox One een vrij forse zwarte console met grote externe voeding is, wordt de Xbox One S een slanke console (40 procent minder volume) met een voeding die al in de behuizing is ingebouwd. Bovendien is hij spierwit, al zullen er vermoedelijk net als bij de Xbox One ook speciale edities in andere kleuren komen.

Ook de controller van de Xbox One wordt lichtjes aangepast. Microsoft gaat zelfs een online dienst opstarten waarbij je zelf een controller kunt samenstellen. Met de vele kleuropties voor alle onderdelen zijn er miljoenen combinaties mogelijk, zegt het bedrijf. 

Ultra HD Blu-ray-speler

De belangrijkste upgrade bij de Xbox One S is de Ultra HD Blu-ray-speler, met volledige ondersteuning voor HDR-output. Hoewel Microsoft de Xbox nu opnieuw echt als een console positioneert (voorheen eerder als media- en speltoestel), is dit toch wel een grote troef. 4K is ook mogelijk als je streamingdiensten zoals Netflix of Amazon bekijkt.

Met zijn prijskaartje van €299 (met 500 GB harde schijf,  voor de 1TB versie betaal je €50 euro meer) wordt de nieuwe console een stevige concurrent voor de bestaande Ultra HD Blu-ray-spelers, zoals die van Samsung en Panasonic. Eigenlijk probeert Microsoft hier hetzelfde te doen als Sony eertijds met de PlayStation 3: de PS3 was één van de eerste Blu-ray-spelers op de markt en bovendien een stukk goedkoper dan dedicated spelers. 

De Xbox One S stuurt dus voor het eerst 4K-video uit, waardoor hij geschikt is voor Ultra HD-televisies. Als het op gaming aankomt, blijft de console echter gewoon in Full HD-resolutie werken. De rekenkracht om 4K-resoluties aan hoge framerates naar buiten te sturen is best pittig, meer dan wat een mainstream grafische kaart momenteel aankan.

Scorpio

Wie in Ultra HD wil spelen, zal moeten wachten op 'Scorpio'. Dit is volgende versie van de Xbox One-console die gepland staat voor herfst 2017. Heel veel details zijn er nog niet, maar wel bekend is dat de Scorpio-Xbox in staat zal zijn om games in 4K te draaien en bovendien geschikt is voor VR. In tegenstelling tot de PlayStation VR die over enkele maanden verschijnt, zou de Scorpio virtual reality op het high-endniveau van VR op de pc bieden.

Microsoft heeft echter nog geen VR-bril getoond, enkel de intentie geuit om virtual reality op Scorpio te ondersteunen. Tot op heden zette het bedrijf vooral in op augmented reality, via de HoloLens-bril.

En Sony dan?

Op de E3-beurs had Sony het vooral over de PlayStation VR en nieuwe games. Dat laatste is ook waar de beurs eigenlijk om draait. Geen aankondiging van een 4K-klare PlayStation dus, al bevestigde een topman van Sony wel aan The Wall Street Journal dat er een PlayStation met Ultra HD-mogelijkheden er zit aan te komen. Wanneer deze PS4 4K verschijnt is echter nog niet onthuld.

Het zou logisch zijn als deze nieuwe PS4 ook een Ultra HD Blu-ray-speler zou bevatten. Voor Sony zou dat een goede ondersteuning zijn voor hun lijn Ultra HD Blu-ray-tv's. Het Japanse merk heeft echter de neiging om dingen eigenzinnig aan te pakken, dus een garantie van de aanwezigheid van zo'n speler in de volgende PS4 is er niet.

EDITORS' CHOICE