REVIEW

Review: Queen Of The Meadow – Aligned With Juniper (CD)

Soms is een album zo intiem en breekbaar, dat je er meteen verliefd op wordt. Het debuutalbum van Queen Of The Meadow bleek zo’n album. Aligned With Juniper combineert folk met invloeden van de jaren zeventig, en laat de luisteraar ruim 36 minuten lang zwijmelen in de intimiteit, mede dankzij een sterke productie!

Queen Of The Meadow is de projectnaam van de Franse singer-songwriter Helen Ferguson, die op haar 27ste levensjaar - slechts 7 jaar geleden - een gitaar kreeg. Haar gitaarleraar Julian Pras, die inmiddels Helens levenspartner is geworden, zorgde ervoor dat Helen de basis van het gitaarspelen leerde, waarna de jonge in Bordeaux wonende zangeres zich toelegde op het schrijven van nummers.

Hoewel Ferguson en Pras samen op het album te horen zijn, is de langspeler echt autobiografisch voor Helen. Voor de nummers putte ze inspiratie uit haar dagboek en schreef ze teksten die handelen over moeilijke en minder moeilijke gebeurtenissen uit haar echte leven én fantasieën. De voornamelijk op vrij eenvoudige gitaarakkoorden leunende nummers omlijstten Pras en Ferguson met lichte percussie, piano, drums en een metallofoon.

Aligned With Juniper bevat tien tracks die allen flink met folk zijn doorspekt. Af en toe wordt een uitstapje naar lichte psychedelica gemaakt en sommige tracks zouden zelfs onder pastorale popmuziek geschaard kunnen worden. Vanaf albumopener Caleb wordt de toon van de plaat meteen gezet: ingetogen (vaak meerstemmig opgenomen) zang met een klein en ingetogen karakter, omlijst met al even intieme gitaarklanken.

Dat kleine en intieme van de tracks op Aligned With Juniper werkt ontwapenend en verslavend, hoewel er op muzikaal gebied geen hoogstandjes worden geleverd. De wijze waarop Queen Of The Meadow musiceert is filmisch, gevuld met een jeugdige frivoliteit en fragiel. Enorm fragiel. Alsof je tienjarige nichtje  voordraagt uit haar eigen dagboek. Een track als The Bride laat echter de liefde voor muzikaal detail weer horen: de wijze waarop de instrumenten de vocalen omlijsten getuigen van veel gevoel voor klank en sfeer. Rainy Tuesday leunt wat meer op rockmuziek, terwijl tracks als A Friendly Host en Portrait de meeste intimiteit uitstralen.

Wie verder dan die intimiteit kan kijken, heeft aan de teksten op Aligned With Juniper een leuke uitdaging. Bij nader inzien blijkt dat tienjarige nichtje namelijk een door de wol geverfde dertiger met alle daarbij behorende levenservaring en vertwijfelingen. Het maakt het debuut van Queen Of The Meadow een sterk album, dat prima past bij luchtige en minder luchtige dagen in het leven. De zeer fraaie productie vergroot die ervaring en ik ben van mening dat Tiny Room Records een prima aanvulling op het oeuvre heeft getekend.

Muziek: 8 ½
Klank: 9
Label: Tiny Room Records
Speelduur: 36:37 minuten
Website: http://www.tinyroom.nl/artists/queen-of-the-meadow/


EDITORS' CHOICE