NIEUWSDenon

Dit zijn de nieuwe producten van Denon & Marantz

Op het jaarlijkse dealerevent van D&M ontdek je wat Denon en Marantz in petto hebben qua nieuwe apparaten. Ook dit jaar in Malta komen de twee merken met mooie toestellen, zoals een slanke HEOS-receiver en Denon AV-receivers met HEOS-functionaliteit ingebouwd. Dit is onze selectie van de coolste producten die we zagen.

High-end

Als het gaat om stereo-weergave, dan neemt Marantz duidelijk het voortouw. Op High-end München werden de nieuwe prestigieuze PM-10 en SA-10 reeds onthuld. Op het event in Malta kregen we te horen dat er intern gewerkt wordt aan een premium-netwerkspeler, die wellicht de naam NA-10 zal krijgen. 

D&M-topvrouw Terry O’Connell verklapte ook dat er gedacht wordt aan een high-end Marantz draaitafel. “Daarvoor zijn we zelfs in Japan onze medewerkers op pensioen opnieuw aan het betrekken, want die kennis zit niet bij onze jongere ingenieurs,” verklapte de Ierse manager.

Maar premium-prestaties op stereovlak zijn niet voorbehouden aan Marantz. Denon – dat een onderscheiden geluid heeft ten opzichte van Marantz – wil met de PMA-2500NE en DCD-2500NE aantonen dat ze zoals vroeger echt high-end geluidskwaliteit kunnen afleveren.

Jeugdig

In het wat toegankelijkere assortiment verwacht Marantz veel van de PM6006 en CD6006, terwijl Denon net heil ziet in compact vormgegeven apparaten zoals de PMA-50 en de nieuwe DRA-100, een receiver met netwerkmogelijkheden. Beide toestellen zien er allesbehalve klassiek uit, maar dat is misschien wel een sterkte als het gaat om het lokken van een jonger volkje dat geen boodschap heeft aan een grote, zware versterker.

Nieuwe AV-receivers

AV-fabrikanten presenteren elk jaar nieuwe receivers en dat is ook bij Denon en Marantz het geval. Beide merken hebben nieuwe apparaten, maar je voelt wel dat Denon in dit segment de leiding neemt. Het grote nieuws is dat hogere modellen, zoals de nieuwe AVR-X6300, HEOS-functies ingebouwd gaan hebben. Sterker nog, de X6300 zou drie aparte HEOS-clienten bevatten zodat je drie streams naar drie zones kunt sturen. Deze receiver is echter gemaakt om te gebruiken in een 11.2- of 7.2.4-opstelling, en ondersteunt ook Dolby Atmos en DTS:X. De AVR-X6300 is niet het hoogste model bij Denon, maar is misschien wel de boeiendste. Vanaf dit jaar is het namelijk een echte 11.2-receiver, en heb je geen bijkomende versterker nodig voor de laatste twee kanalen. De HEOS-functionaliteit is trouwens ook present in nieuwe Marantz-receivers.

Zoek je een eenvoudigere AV-receiver, dan kom je bij nieuwe toestellen als de AVR-X1300, X2300 of X3300 uit. Die hebben echter geen HEOS aan boord. Maar tegen het einde van het jaar komt er een strakke 5.1-receiver onder het HEOS-etiket uit. In Malta zagen we hem al in actie, en daarbij viel de wat futuristische grijze behuizing met enkel een volumeknop op. Meer is niet nodig: je bedient hem tenslotte met een app. De HEOS-receiver, die gedemonstreerd werd met een mooie set KEF speakers, hangt met kabels aan de center en voorkanalen, maar kan een paar HEOS-speakers gebruiken voor de achterkanalen. Draadloos, dus.

Voor onderweg

Nog in volle ontwikkeling is de D7200-hoofdtelefoon. De D7200 wil teruggrijpen naar de legendarische hoofdtelefoons van Denon die Fostex-drivers gebruikten en gekenmerkt werden door houten earcups (en tegelijkertijd de minder positieve herinnering aan de ultramoderne lijn met de D7100 en D600 doen verdampen). Aan het hoofd van dat project staat Yoshi Fukushima, een jonge ingenieur die met veel enthousiasme aan de slag is gegaan, onder meer om nieuwe Denon-drivers te ontwikkelen. De vermoedelijk 800 euro kostende D7100 is echter nog niet klaar en zal net als de HEOS-receiver (die ook 800-900 euro zal kosten) eerder eind dit jaar opduiken.

MERK

EDITORS' CHOICE