NIEUWSKharma

Kharma Enigma Veyron EV-2 in levende lijve


Jasper Mijwaard | 12 mei 2016 | Kharma

Hifi.nl was aanwezig op High End München om je te voorzien van het laatste nieuws, de nieuwste producten en natuurlijk foto’s van de mooiste hifi apparatuur. Met in dit artikel alles over Kharma en de nieuwe Veyron collectie!

Want zeg je high end apparatuur, dan zeg je Kharma. Dit jaar mochten we uitkijken naar de Enigma Veyron EV-2 van de Nederlandse fabrikant, die er op de foto’s prachtig uitziet. Ook de omschrijving en specificaties waren niet mis. Daar moeten we dus ook even langs!

Eerlijk is eerlijk: de luidsprekers zagen er in real life net zo goed uit als op de foto’s, of nog beter. De gehele Veyron collectie bestaat overigens niet alleen uit luidsprekers: ook nieuwe power amps, een subwoofer en bijbehorende app zijn ontwikkeld. De Veyron-serie is ontwikkeld door Kharma’s Charles van Oosterum, tijdens zijn onophoudende missie om ‘de heilige graal van high-end audio’ te vinden. En hoewel die heilige graal natuurlijk voor iedereen anders is, weet Kharma met de EV-2 en de rest van de serie toch erg veel indruk te maken.

In de EV-2 vind je naast 1” en 2” diamond tweeters ook (door Kharma zelf ontwikkelde) Omega-F 7” en 11” drivers. Omega-F staat voor 0-Focault, wat betekent dat er voor het eerst geen ijzer is gebruikt in het magneet-motorsysteem. Verder wordt er in deze driver gebruik gemaakt van koolstofvezels in de conus, voice coil én het chassis.

De motor is geplaatst in een carbon chassis en stuurt een enorm stijve en lichte carbon conus aan. Al met al zorgt het hele systeem voor een systeem dat snel en zonder vervorming werkt. Het isoleren van de behoorlijk massief ogende EV-2 was een behoorlijke taak. De oplossing werd gevonden in een spike disc suspensiesysteem met Carborundum ballen op een diamanten oppervlak. Dit garandeert minimaal contact.

Een paar weken voor High End München gingen we langs bij Kharma en spraken Charles van Oosterum over o.a. de filosofie van het merk en de toekomst. Het uitgebreide verslag hiervan lees je binnenkort op hifi.nl!

MERK

EDITORS' CHOICE