NIEUWS010HiFi

Hi-Visit: 010HiFi

Rob Nijman | 28 juli 2016 | Fotografie Werner Ero
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 06 mei 2016

De Zomerstop van donderdag is een Hi-Visit bij 010Hifi. Een gloednieuwe hifi-zaak mét een brok ervaring. In Rotterdam-Zuid, nabij winkelcentrum Zuidplein en een paar kilometer ten westen van de Kuip, is twee jaar geleden 010 Hifi geopend. Op nummer 136 van de Pleinweg wordt echter al ruim 45 jaar hifi verkocht – eerst als Dick Bakker Stereo Architecture, en vanaf 2001 als een filiaal van HOBO hifi –, dus voor Rotterdammers is het al lang geen verrassing dat ze hier terecht kunnen voor de betere audio- en video-apparatuur. Gezien HiFi.nl sinds de opening van 010 Hifi in mei 2014 inmiddels al voor een tweede keer voor een Hi-Visit uitgenodigd wordt, verwachten we echter wel het nodige nieuws vandaag. Een gesprek met initiatiefnemer Goos en bedrijfsleider Eric. 

What’s New?

Goos en Eric hebben het hifi-dealerschap nog net niet uitgevonden, dus een nieuwe speler is 010 Hifi bepaald niet. De keuze om na de opzegging door voormalig huurder HOBO hifi een aantal jaar terug zelf weer in het wereldje te duiken, was dan ook eigenlijk een hele logische. “Op deze locatie hoort gewoon een hifi-zaak thuis. Het logo van Dick Bakker zit nog verwerkt in de voordeur, de gehele regio weet ons te vinden.” Je zou kunnen stellen dat een hifi-functie is vastgelegd in het bestemmingsplan voor Pleinweg 136.

Het feit dat Eric en Goos vanuit hun kennis, ervaring en vooral ook netwerk tegen de stroming ingegaan zijn in een periode dat een winkel sluiten meer aan de orde van de dag was dan er één te openen, heeft ze vervolgens geen windeieren gelegd. De winkel heeft een make-over gehad, de zaken gaan goed en de heren hebben inmiddels twee nieuwe collega’s omdat ze de handen te vol kregen. De meest in het oog springende ontwikkeling is echter een prachtige nieuwe luisterruimte.

Beleving

Toegegeven, ‘prachtig’ is inderdaad niets teveel gezegd. Achterin de zaak, netjes met een schuifdeur en akoestisch verantwoorde gordijnen van de rest van de winkel (en de oren van andere klanten) af te schermen, is een volledig nieuwe ruimte opgedoken. We zijn nog niet begonnen aan een rondleiding van de winkel of we nemen hier graag al even pauze – bij deze set willen we nog wel even blijven. Eric overhandigt me de iPad en ik duik via Tidal en Sooloos in de muziekbeleving die Bowers & Wilkins 803 D3 heet. Laat mij maar even, heren.

De tijd een beetje vergeten komt Eric me even later weer opzoeken. Voor we de rondleiding vervolgen, wil hij graag wat van zijn favoriete tracks delen op de pianozwarte kolossen uit het Engelse Worthing. Dat begint met een live-registratie van een optreden in het Amsterdamse Concertgebouw. En dan komen we meteen bij de reden dat twee alinea’s in dit stuk niets teveel is om aan de nieuwe luisterruimte te weiden. Ten eerste wordt duidelijk dat de investeringen in akoestiek in dit vertrek zonder meer goed besteed zijn, en ten tweede hoef je je niet meer af te vragen of die nieuwe fabriek van Bowers & Wilkins voor de renovatie van de 800-serie nou echt nodig was. Vanaf de eerste akkoorden van de openingstrack verschijnt Finn Greenal – beter bekend als Fink – als een soort fata morgana ten tonele. Ik heb me de laatste tijd redelijk verdiept in de wereld van virtual reality, maar geen enkel brilletje transporteerde me zó naar een andere ruimte als deze track nu doet. Ik zit op de voorste rij van het Concertgebouw, kan de sfeer er bijna proéven, terwijl de benen van een gitaarspelende Fink over de rand van het podium bungelen. Niet per se in de markt voor een nieuw systeem, maar een keer niets te doen op zaterdagmiddag? Aanrader dan om alleen hiér al eens voor binnen te lopen. 


EDITORS' CHOICE