REVIEWTeufel

Review Teufel CoreStation: de onzichtbare AV-receiver


Eric Beeckmans | 24 april 2016 | Teufel

SAMENVATTING

Aan de CoreStation hangt een erg stevig prijskaartje, zeker als we in aanmerking nemen dat hij toch een aantal functies mist die we vandaag als standaard op een AVR beschouwen. Dat kost hem dan ook een paar punten. Maar misschien moet je de CoreStation ook niet bekijken als een standaard AV-receiver. Teufel mikt op een heel specifiek publiek. Wil je absoluut geen AV-receiver in het zicht, maar toch de mogelijkheden en klank ervan in huis wil halen, dan kan je hem zeker overwegen. Hij levert krachtige klank, voldoende aansluitingsmogelijkheden, en is eenvoudig in gebruik.

PLUSPUNTEN

 • Compacte vormgeving
 • Kan achter de tv gemonteerd
 • 4x HDMI
 • Uitstekende klank
 • Eenvoudig in gebruik

MINPUNTEN

 • Geen HDMI 2.0a
 • Geen Dolby TrueHD of DTS Master Audio
 • Geen videoprocessing
 • Geen netwerkfuncties

Een enorme upgrade voor het geluid van de televisie, zonder een grote versterker in het zicht? Het kan met deze CoreStation van Teufel. Een AV-receiver met een heel eigen filosofie.

Ontwerp

De CoreStation ziet er absoluut niet uit als een gewone AV-receiver. De matzwarte doos met koelvinnen is erg compact en aan de voorzijde is geen enkele bedieningsknop te vinden. Enkel de achterzijde met alle aansluitingen verraadt zijn ware aard. Die uitzonderlijke vorm heeft dan ook een zeer specifiek doel. De bedoeling is immers dat je de CoreStation achter de televisie monteert. Je vindt in de doos twee montagebeugels waarmee je hem achteraan elke televisie kan monteren die beschikt over montagegaten die 200 of 400 mm uit elkaar staan (VESA MIS-E of MIS-F standaard). Dat is het geval bij het merendeel van alle tv’s.

Aansluitingen

Omdat hij zo compact is, is er natuurlijk niet veel ruimte voor aansluitingen, maar dat wil niet zeggen dat hij slecht bedeeld is. Vier HDMI-ingangen, drie analoge stereo audio-ingangen, en drie digitale audio-ingangen bieden een overvloed van mogelijkheden. De HDMI-ingangen zijn helaas wel maar v1.4a. Ze zijn dus perfect oké voor 3D-bronnen, maar voor Ultra HD zijn ze beperkt tot 30 beelden per seconde. En HDR zit er al helemaal niet in, dat is natuurlijk erg jammer. Gelukkig is er wel een omweg die je kunt gebruiken. De HDMI-uitgang van de CoreStation is namelijk voorzien van ARC (Audio Return Channel). Je kunt Ultra HD en HDR-bronnen dus rechtstreeks op de tv aansluiten en het geluid via de ARC-functie terug sturen naar de CoreStation. Zo kan je bijvoorbeeld ook van de CoreStation genieten als je Netflix kijkt. Beschikt je tv niet over de HDMI ARC-functie, dan kan je nog steeds een digitale audio-uitgang van de tv aansluiten op de CoreStation voor hetzelfde resultaat.

Bij de luidspreker-aansluitingen lopen we voor het eerst tegen een klein probleem. De klemmetjes op de CoreStation zijn erg klein, en wie een stevige luidsprekerkabel bezit, zal snel merken dat de kabel er niet in past. Er is een alternatieve speakerplug-aansluiting, maar ook die is erg klein. In de handleiding beveelt Teufel luidsprekerkabel met een doormeter van minimaal 1 mm² aan, maar specificeert het geen maximum. We denken dat 1,5 mm² ongeveer het maximum is.

Een actieve subwoofer sluit je aan via de Sub pre-out, maar de CoreStation kan ook draadloos met een subwoofer communiceren. Die moet je dan wel uitrusten met de Teufel Subwoofer Wireless Receiver. Een aansluiting voor je thuisnetwerk, bedraad of draadloos ontbreekt. Een Bluetooth 4.0-aansluiting is wel voorzien, en die is uitgerust met de aptX-codec voor hoogkwalitatief geluid. Ook je smartphone of tablet kan je dus laten weerklinken via de CoreStation.

MERK

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »