NIEUWS

HUB: de nieuwe oplossing voor multiroom

Jasper Mijwaard | 30 maart 2016

Ambitieuze producten schieten op Kickstarter uit de grond als paddestoelen. Ook op het gebied van audio zijn er de laatste tijd opvallend veel projecten. Afgelopen weekend schreven we al over COBBLE, nu is het tijd voor HUB: de nieuwste manier om zowel je hoofdtelefoons als luidsprekers te voorzien van multiroom functionaliteit.

HUB bestaat uit vier ontvangers, qua functionaliteit en design enigszins vergelijkbaar met de Chromecast Audio. Bijgeleverd wordt natuurlijk ook de streamer, welke tegelijkertijd fungeert als draadloos oplaadstation voor de vier ‘pucks’. Dit station sluit je aan op bijvoorbeeld je tv, computer of online streamingdienst, waarna het signaal wordt verzonden naar de vier pucks.

Elke puck is voorzien van een eigen volumeregeling en een 3.5mm jack input. Dit maakt het mogelijk om de HUB niet alleen aan te sluiten op speakers, maar ook op een hoofdtelefoon. Erg handig als je bijvoorbeeld tv wil kijken terwijl de rest van het gezin al op bed ligt.

Kort samengevat is de HUB eigenlijk een soort samensmelting van de technologieën van de Chromecast en Sonos. Hoewel het qua gebruik lijkt op de eerstgenoemde, creëert de HUB een eigen wi-fi netwerk voor de pucks, zoals merken als o.a. Sonos dat ook al jaren doen. Dat zorgt ten eerste voor minimale vertraging in het geluid, maar het maakt het ook nog eens mogelijk om 24-bit/96kHz hi-res audio af te spelen.

De HUB lijkt dan ook een ideale oplossing voor multiroom: je kunt vier verschillende luidsprekersets door je hele huis hetzelfde laten spelen, maar je kunt bijvoorbeeld ook twee luidsprekersets en twee hoofdtelefoons aansluiten. Alles wordt, zoals tegenwoordig gelukkig vrij standaard is, bediend met een bijbehorende app. Een klein nadeel hier is dat je maar één bron kunt gebruiken en dus niet verschillende muziek op kan zetten in elke kamer.

Zoals gezegd ligt de HUB nog niet in de winkel, maar je kunt ‘m al wel vast bestellen via de Kickstarterpagina. De HUB Mini (met twee pucks) kost ongeveer €140, terwijl je voor de grotere variant met vier pucks ongeveer €200 moet betalen. De levering laat overigens nog wel even op zich wachten: de HUB wordt pas in de zomer van 2017 verwacht.


EDITORS' CHOICE