REVIEWOnkyo

Review Onkyo TX-SR444: Prijsbreker

Jamie Biesemans | 27 maart 2016 | Onkyo

Niemand kan zo goed segmenteren als een mainstream AV-fabrikant. Elk jaar verschijnt er bij de grote namen een volledige nieuwe line-up, met verschillende modellen die telkens voor een honderd of tweehonderd euro extra net iets meer bieden. Daarbij speelt het instapmodel vaak de rol van aandachtstrekker en instapper voor de grote retail. Van onze kant kunnen we ons moeilijk inbeelden dat iemand van onze lezers die een thuiscinema wil bouwen niet minstens naar het tweede of derde model in het aanbod kijkt, wat zich meestal vertaalt naar een prijspunt van rond 550-650 euro. Waarom je dat zou doen is duidelijk: je krijgt er gewoonweg veel meer voor. En toch trok de TX-SR444, die tegenwoordig voor 299 euro te koop is, onze aandacht. We willen wel eens weten of een instapper toch te overwegen is. En er is ook die Dolby Atmos-sticker op het apparaat, een etiket dat je meestal enkel bij duurdere modellen verwacht.

Strakke lijnen

Los van de Atmos-functie, blijft de TX-SR444 duidelijk een instapmodel bij de receivers. Al is dat niet meteen te merken als je hem uitpakt. Onkyo deed de voorplaat van deze receiver de nieuwe, strakke Onkyo-vormgeving cadeau, waardoor hij wel een beetje lijkt op een prestigebeest als de TX-RZ900. Eén verschilpunt (dat je enkel merkt als je de receiver aanraakt) is dat de voorplaat bij de SR444 uit kunststof is en bij de RZ900 uit echt metaal. Maar het is een goede simulatie van aluminium en vooral in het zilver komt hij best premium over, deze SR444, met een mooie grote volumeknop en duidelijk drukknoppen onder de grote display. Of moeten we zeggen ‘pseudodisplay’, want het eigenlijke schermpje is wel wat kleiner dan je op eerste zicht zou denken. Cruciale informatie wordt echter wel voldoende groot getoond.

Kijk naar de terminals

Draai je de receiver om, dan zie je wel dat je met een instapper te maken hebt. Mijn oog valt meteen op de luidsprekerterminals, wat mij betreft altijd een early warning-indicator van hoe het gesteld is met de algemene kwaliteit. Behalve de terminals voor links en rechts, gaat het om kleine klikterminals waar je geen banaanstekker in kwijtraakt. Wie het niet erg vindt om met gestripte luidsprekerkabel te werken, zal wel snel alles aangesloten hebben – zolang de kabel niet te dik is… Met mijn 2,5 mm kabel is het wringen.

Een beetje ongewoon is dat de TX-SR444 een 7.1-versterker is (die je ook als 5.1.2 kunt configureren), maar dat er daarnaast speakerterminals zijn voor een tweede stereozone. Leuk voor audio in de keuken, bijvoorbeeld. Meestal is zo’n tweede zone eveneens inzetbaar als een extra set surround-speakers, maar dat is bij deze receiver niet mogelijk. De vele speakerinstellingen die je vindt bij een receiver zoals de Pioneer VSX-930 of Denon AVR-X2200W moet je hier missen. Enkel de basale zaken zijn present, wat niet onverwacht is.


EDITORS' CHOICE