NIEUWS

5 features van Roon voor de echte muziekliefhebber

Redactie HiFi.nl | 16 mei 2016
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 21 maart 2016

Eerder plaatsten we nog een uitgebreide review van Roon, waar onze Jamie duidelijk alle plus- en minpunten van de “iTunes met ballen” behandelde. Speciaal voor iedereen die de review nog niet heeft gelezen: deze vijf features van Roon maken de muziekservice bijna onmisbaar voor de grote muziekliefhebber.

1. Het grote overzicht

Het hoofdscherm van Roon geeft goed weer waar het om gaat: muziek ontdekken. Als beginscherm is het minder efficiënt om puur in je eigen collectie te neuzen. Dan is iTunes beter. Waar Roon zich op richt is een ervaring bieden: artiesten uitlichten, afspeellijsten in (sub)genres aanbieden en ook nieuwe albums in de kijker zetten. Tidal krijgt zo wel een heel prominente positie.

2. Multiroom

Roon heeft uitgebreide multiroom-mogelijkheden, waarbij er geen limiet is op het aantal zones (tenzij wat je netwerk aankan). Groeperen kan momenteel het best met Airplay-toestellen, later komen er meer mogelijkheden. Zo kun je nu geen meerdere DAC’s in een groep sturen, maar dat komt. De Multiroom-functie houdt vooral steek via de app, vinden wij zelf.

3. Audio instellen

Een van de krachtigste aspecten van Roon zijn de uitgebreide audioinstellingen. Alle beschikbare uitgangen vind je hier. Elk toestel kun je een naam geven (bijvoorbeeld ‘Woonkamer’) en uitschakelen zodat het niet in de lijst van audio-outputs toont. Bij een DAC heb je nuttige opties, zoals exclusive en integer modi, uitschakelbare volume, en instellingen voor het verwerken van DSD-bestanden. 

4. Focus leggen

Net omdat Roon de muur tussen je eigen bibliotheek en het aanbod van Tidal opheft, wordt het soms lastig om door je eigen collectie te neuzen. De Focus-functie is een manier om wat vele keuzes te stroomlijnen. Zoals alles in Roon is de presentatie heel knap, met een visueel overzicht van je muzieksmaak. Via allerlei filters haal je bepaalde albums naar voren, bijvoorbeeld diegene in DSD-formaat of alle soundtracks.

5. Van het een naar het andere

Eén manier om nieuwe muziek te beluisteren is door groepen te ontdekken die verwant zijn aan artiesten die je al kent en leuk vindt. Onderaan een artiestenpagina presenteert Roon zo een aantal mogelijkheden waarop je kunt klikken. Bij ‘similar to’ blijf je meestal netjes binnen het genre van de hoofdgroep, maar ‘Influenced by’ levert doorgaans meer diversiteit op. ‘Associated with’ is zeker bij een duizendpoot als Brian Eno vaak een echte revelatie.

De volledige review en deze vijf features zijn terug te vinden in FWD Magazine #60 >>


EDITORS' CHOICE