REVIEW

DVD: Dheepan


Jan Luijsterburg | 09 maart 2016

De situatie van vluchtelingen in West-Europa is voortdurend nieuws van de dag, maar voor een echt beeld van hoe het is om hier terecht te komen is een speelfilm natuurlijk het ideale medium. Dheepan komt niet uit Syrië maar uit Sri Lanka, net als zijn vrouw en dochter. Alleen heet hij niet echt Dheepan en zijn de vrouw en het meisje onbekenden die ook hun familie kwijt zijn.

Omstandigheden en vervalste paspoorten scheppen nieuwe banden, want als gezin maken de drie meer kans op een asielstatus. Dat betekent dat het overleven zich verplaatst van een vluchtelingenkamp naar een Parijse banlieue vol criminelen. Liever gingen ze naar Engeland, maar ze hebben geen keus dan zich aan te passen aan de nieuwe omstandigheden.

Dheepan wordt conciërge in de flat waar ze wonen, Yalini, door het toeval aan hem verbonden, gaat de oude vader van een crimineel verzorgen. De taal is steeds een grote belemmering in contacten. Het geweld in de door drugscriminaliteit bepaalde microkosmos, waar de politie zich nooit laat ziet, is altijd aanwezig.

Jacques Audiard (Un prophète, De rouille et d'os) zit zijn personages weer dicht op de huid in het extreem urgente, op adembenemende wijze vertelde verhaal. Informatie over het verleden van de drie komt mondjesmaat naar boven, maar de emotionele tijdbom is voortdurend voelbaar. De ontploffing komt pas in de laatste tien minuten van de film maar galmt door tot lang na de aftiteling.

Voormalig Tamil strijder Jesuthasan Antonythasan acteert niet, hij ìs Dheepan, volledig authentiek. De jury van het filmfestival van Cannes, onder leiding van de gebroeders Coen, kroonde Dheepan terecht tot beste film. De DVD bevat als extra enkele in de montage gesneuvelde scènes. Verplichte kost voor iedereen die iets meent te vinden van vluchtelingen.  


Aanvullende informatie:

Land: Frankrijk
Jaar: 2015
Speelduur: 109 minuten
Regie: Jacques Audiard
Scenario: Jacques Audiard, Thomas Bidegain, Noé Debré
Camera: Éponine Momenceau
Montage: Juliette Welfling
Muziek: Nicolas Jaar
Met: Jesuthasan Antonythasan, Kalieaswari Srinivasan, Claudine Vinasithamby
Extra: Deleted scenes (8 min)
Beeld: 1:2,35 anamorf
Geluid: DD 5.1 Tamil, Frans en Engels gesproken
Uitgave: Lumière

EDITORS' CHOICE