REVIEW

Hoe kies je het beste multiroom-systeem?

Jamie Biesemans | 29 mei 2016
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 21 februari 2016

Vijf jaar geleden was een multiroom-systeem kiezen net iets eenvoudiger. De keuze in het betaalbare segment was bescheiden en beperkt tot een of twee merken. Inmiddels is iedereen op de multiroom-trend gesprongen. Kiezen wordt steeds moeilijker, gewoonweg omdat de keuze zo groot is. Dat elk merk en systeem zijn eigen sterke punten heeft, maakt een beslissing nemen er niet eenvoudiger op. Daarom kijken we naar wat de markt te bieden heeft en maken we een ranking op kritische eigenschappen. We baseren ons op de uitgebreide testervaringen met alle systemen bij FWD Magazine en HiFi.nl.

In een toegewijde luisterkamer de perfecte hifi-opstelling bouwen om daar van een ultieme geluidservaring te genieten, het is een ideaal dat veel lezers zal aanspreken. Maar met de opkomst van smartphones, streaming en muziekdiensten zoals Spotify en Tidal is muziekbeleving veel meer geworden dan een muzikale nirwana-moment in de sweetspot. Meer dan ooit is er een uitgesproken wens om overal in het huis naar muziek te kunnen luisteren. Soms aandachtig, soms in de achtergrond. Deze wens is bij veel mensen aanwezig, ook bij muziekliefhebbers die weinig hebben met traditionele hifi met zijn toestellen, speakers en kabels.

En die wens is precies waar multiroom-producten op inpikken. Het zijn toestellen die onder de motorkap best complex zijn, maar naar gebruik toe net eenvoud uitstralen. Ze kunnen veel, maar hebben niettemin zelden displays of veel knopjes. Er zijn speakers bij die heel goed klinken, maar die toch in ruimtes belanden die de akoestische prestaties eerder ondergraven dan tot hun volste recht laten komen. Je zou dus kunnen stellen dat multiroom-toestellen behoorlijk contradictorisch kunnen zijn.

Het is best moeilijk om multiroom-producten te vergelijken. Losse toestellen, dat kan nog, maar een volledig systeem is lastiger. Misschien vindt u net een soundbar een essentieel deel van een multiroom-systeem bijvoorbeeld, terwijl je buurman vooral streamingmogelijkheden naar zijn bestaande hifi wil brengen.

Daarom proberen we een aantal systemen – allemaal door ons getest in een reële gezinssituatie, met meerdere zones en voor een langere periode – te beoordelen op punten die volgens ons cruciaal zijn. We willen vooral aanreiken welke systemen op bepaalde eigenschappen de beste van de klas zijn. Zelden is er één primus van de klas, net omdat de gebruikersscenario’s zo divers zijn.

De merken die we meenemen in onze ranking zijn: Bluesound, Bose, Denon, LG, Raumfeld, Samsung, Sonos en Yamaha.


EDITORS' CHOICE