In de jaren `70 en gedurende de eerste helft van de jaren `80 was de zogenoemde drukklem (in het Engels `springclamp`) als luidsprekerkabel-aansluiting erg populair.
Tegenwoordig kennen we dergelijke aansluitingen vooral van budget-weergevers maar vroeger kon men drukklemmen ook op zeer hoogwaardige apparatuur aantreffen, zoals bijvoorbeeld Peter Walker`s legendarische ESL63 electrostaat (zie foto). Tot circa 1983 waren de Quad `FRED` weergevers van drukklem signaalingangen voorzien, die overigens van een betere kwaliteit waren dan de mescontact-rommel die tegenwoordig in het lage prijssegment wordt toegepast. Zelfs de beste drukklemmen hebben als nadeel dat ze het gebruik van kabelschoenen (vorken) of 4 mm pluggen (banaan) uitsluiten, laat staan aderbundels met een grote oppervlaktedoorsnede.
Een `blote`, relatief dunne aderbundel is dus de enige optie bij zo`n aansluiting en dat terwijl vorken en banaanpluggen de meest praktische en betrouwbare aansluitingen zijn. Gelukkig stapten de meeste fabrikanten gedurende de jaren `80 over op 4mm banaanbussen of apparaatklemmen (Quad deed beide). De latere ESL 63`s werden dan ook van no-nonsense Deltron of Hirschmann connectoren voorzien die compatibel zijn met de meeste connectortypen (zie foto van een begin jaren `90 ESL 63 connectorpaneel).
(Foto: Manfred Stein / Quad Musikwiedergabe)
Menig audiofiel muziekliefhebber moet (of wil) wel eens van kabel wisselen en wenst dan een betrouwbare aansluiting. Wanneer de versterker en/of weergevers zijn voorzien van drukklemmen, is het aan te bevelen om ze te laten vervangen door (3-weg) apparaatklemmen.
(Foto: Manfred Stein / Quad Musikwiedergabe)
Bij servicebedrijven als Manfred Stein`s Quad Musikwiedergabe kan men behalve het restaureren van klassieke HiFi apparatuur ook de oude aansluitingen up-to-date brengen. Met moderne en degelijke draaiklemmen wordt een audioveteraan weer geheel compatibel met de algemeen toegepaste connectoren. Happy Connecting!