REVIEWSamsung

Review Samsung Wireless Audio 360 R3: ronduit goed geluid


Menno Bonnema | 18 januari 2016 | Samsung

In het speelveld van de wireless speakers is het de laatste tijd erg druk geworden. Wil je opvallen met een draadloze speaker, dan moet je met iets verdraaid goeds komen. Samsung probeert het met de R1 en R3. Slaagt het merk er in om boven het maaiveld uit te steken en de muziekliefhebber aan te spreken?

Het kan best mogelijk zijn dat we over tien jaar oude apparaten op zolder tegenkomen met een raar soort draad eraan, en we ons afvragen waarom die draad bestaat. Tegen die tijd is misschien alle audio- (en video-)apparatuur allang draadloos en niet meer voorzien van overbodige lange snoeren. Wie zal het zeggen? Ondertussen is het 2016 en wie nu nog niet een wireless soundsysteem in huis heeft, lijkt ondertussen toch al een beetje ouderwets. Het afgelopen jaar alleen al verschenen er zo’n beetje van ieder gerespecteerd audiomerk apparaten die geluid zonder een tussenkomst van kabels ontvangen en via een speakersysteem weergeven.

Wifi, Bluetooth en AirPlay zijn de nieuwe standaards als het om geluidsoverdracht gaat. Zoals dat Nederlands bandje dat net 50 geworden is al zong: “We got a wave in the air (that’s called Radar love), we don't need no cables at all. Nou klopt dat laatste niet helemaal, ook in het geval van de Samsung R1 en R3, maar daar kom ik later nog op terug. Ondertussen vermaken hele volksstammen muziekliefhebbers zich met hun Spotify dat ze via tablet streamen naar de wireless speaker(s). Wat een heerlijke eenvoud!

Opvallen
Wil je in het marktsegment van het draadloze speakersysteem nog opvallen, dat moet je of met een product met een heel bijzonder geluid komen, of met een bijzonder fraai vormgegeven geluid producerend voorwerp komen. Beide kan natuurlijk ook en dan ben je helemaal spekkoper. Wat betreft die laatste categorie, de looking-goods zeg maar, daarvan hebben bijvoorbeeld de Beosound 8 van Bang & Olufsen en de Zeppelin van Bower & Wilkins aangetoond dat een fraai design de verkoopcijfers behoorlijk kunnen doen opkrikken. Waarbij ik in deze twee genoemde illustraties gelijk wil toevoegen dat ook het geluid van deze systemen dik in orde te noemen was. Met alleen maar een fraaie verpakking en verder een lege huls, red je het toch vaak niet in audioland, hoewel de echte audiopuristen daar anders over denken…

Samsung wireless systemen
Wat heeft de Zuid-Koreaanse multinational tot nu eigenlijk op wireless audiogebied gebracht? De regelmatige lezer van HiFi.nl weet dat Samsung al langer aan de weg van draadloze systemen timmert. Zowel op het gebied van soundbars, computer-luidsprekers als echte stand alone wireless speaker systemen, heeft Samsung zijn sporen allang verdiend. Ook op design-gebied verschenen er mooie apparaten; denk aan het wireless docking station DAE550 in zijn fraaie gebogen tube-vorm, of de bijzondere DA-E750. Niet zomaar een docking station, maar één met een klein buizenversterkertje aan boord. En mooi geluid, tel uit je winst!

In het najaar van 2015 heeft Samsung de Wireless Audio 360 R3 op de markt gebracht. De R3 maakt deel uit van een hele serie, waartoe ook de R1 en R5 behoren, maar ook de fraai vormgegeven WAM 6500 en de WAM 7500. De R3 is een twintig centimeter hoge ronde koker, rondom bespannen met zwart speakerdoek, staande op een kunststoffen onderstel met aluminiumlook rand. Juist die rand geeft de speaker net dat extra cachet. Oneerbiedig zou je deze speaker ook als een design tafellamp kunnen omschrijven. Alleen komt uit deze ‘lamp’ geen licht, maar geluid.

Het geluid
En dan komen bij het belangrijkste onderdeel van deze speaker: het geluid. Want daarmee moet deze R3 vooral ook de concurrentie aangaan met al die andere speakers, waarvan er heus ook wel genoeg te vinden zijn met een appetijtelijk uiterlijk. Het geluid van de ze Samsung wordt alvast anders dan anders gepresenteerd. De R3 produceert namelijk 360 graden geluid. Dat houdt in dat je het geluid dat uit de R3 komt, op elke plek als hetzelfde ervaart. Sta je nu voor of achter de R3: overal valt hetzelfde geluid te waarnemen. Samsung heeft voor dit zogenaamde 360 surround geluid speciaal in Amerika een nieuwe ontwikkelingsafdeling laten maken. Het resultaat van veel van dat nieuwe onderzoek is nu in de R-serie geïmplementeerd, dus ook bij de R6 en R7.

Nieuw is dit zogenaamde 360 graden geluid trouwens niet. Je het natuurlijk allang de radiaalstralers van bijvoorbeeld het Duitse merk MBL. Maar voor zover ik weet is Samsung hier wel de eerste die het ‘rondom-geluid’ toepast in relatief kleine wireless speaker-systemen. Zelf noemen ze het trouwens een ‘omni-directioneel’ speaker-geluid. Eén van onze thuis-test deelnemers kwam met de term spatial stereo geluid, maar volgens mij is dat toch een ander fenomeen en techniek. Hoe dan ook, Samsung zelf noemt ook regelmatig de term surround geluid. En dat vind ik wel grappig, want eigenlijk is hier juist sprake van de omgekeerde surround-situatie waar wij het vaak over hebben. Dan hebben we het over bijvoorbeeld een thuisbioscoop setting, met de luisteraar (en kijker) in het midden, die zich laat omringen door vier, vijf of meer luidsprekers. Hier is het juist andersom: de speaker neemt de middenpositie in en alle luisteraars kunnen er omheen zitten. En op iedere plek zou dan het geluid hetzelfde moeten klinken.


EDITORS' CHOICE