NIEUWSQobuz

Doorstart Qobuz onder nieuwe eigenaar


Redactie HiFi.nl | 06 januari 2016 | Qobuz

Abonnees kunnen opgehaald ademhalen. Na een periode van twijfel en spanning is het nieuws op de valreep van het nieuwe jaar bekend geworden: Qobuz zal een doorstart maken, zo laat de streaming muziekdienst weten. Het Franse Xandrie stapt in als nieuwe eigenaar.

De Franse online muziekdienst die zich richt op hoge kwaliteit streaming en downloads in high-res audio werd in het najaar onder curatele gesteld en was op zoek naar een koper. Daar is het bedrijf in de laatste fase van 2015 in geslaagd: sinds 29 december is het eveneens Franse Xandrie volledig eigenaar geworden van de muziekdienst. De rechtbank heeft proposities van diverse bedrijven beoordeeld, waarna in overleg met Qobuz ingestemd is met het plan van Xandrie, een onderdeel van de Thébaud Group en een bedrijf actief in de wereld van digitaal entertainment. Qobuz-oprichter Yves Riesel schrijft in zijn blog dat hij veel vertrouwen heeft in de koers van deze partij, gelet op de wensen van de consument. Met het aantreden van de nieuwe eigenaar zal hij zelf overigens van het toneel stappen. 

Qobuz werd in 2007 opgericht door Riesel en is inmiddels gelanceerd in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, België, Nederland, Duitsland, Frans Polynesië, Ierland, Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland. Je zult geen MP3 bestanden vinden op de website. De gehele catalogus, inclusief Major en Independent labels in alle muziekgenres, is beschikbaar in CD-kwaliteit (Lossless). Qobuz gaat zelfs nog een stap verder door ‘s werelds grootste catalogus met albums in 24-bit Studio Master kwaliteit aan te bieden, TIDAL en Deezer Elite werden hiermee Qobuz' rivalen. Begin 2015 kondigde Qobuz aan nog dit jaar muziek aan te willen bieden in DSD-formaat, als uitbreiding op de bestaande collectie hi-resmuziek in FLAC en ALAC. Ook werd het Sublime-abonnement uitgebreid, kun je streamen naar mobiele apparaten en ondersteunt Qobuz nu Chromecast.

MERK

EDITORS' CHOICE