REVIEW

Review: Sharon Shannon & Alan Connor: In Galway (cd/dvd)


Eric de Boer | 21 december 2015

De uit Ierland afkomstige Sharon Shannon toerde vanaf 2013 samen met multi-instrumentalist en zanger Alan Connor, om samen hun Ierse klanken van voornamelijk accordeon en piano te delen met het publiek. De vrolijke noten van het duo werden vaak ten beste gegeven in kleine Ierse kroegen en andere ruimtes. Zo ook in de bekende O’Connors Famous Pub in Salthill, gelegen in het graafschap Galway van haar thuisland. Dat concert werd vereeuwigd op zowel cd als dvd.

In Galway neemt de kijker en luisteraar mee naar juli 2014, waar Shannon en de uit Dublin afkomstige Connor de uniek aangeklede pub bezochten voor een concert. Hoewel Sharon Shannon in ons land wellicht minder bekend is, heeft de Ierse muzikante met haar accordeon en vioolmuziek veel albums gemaakt. Diverse samenwerkingen met onder andere Bono, Sinead O’Connor, Jackson Browne, The Chieftains en haar werk samen met The Waterboys hebben haar ook bepaald geen windeieren gelegd. Tevens ontving Shannon de Meteor Lifetime Achievement Award voor haar solowerk.

Het concert dat Shannon samen met Alan Connor gaf in de O’Connors Famous Pub is een feest voor liefhebbers van Ierse folk, accordeon en wereldmuziek. De vijftien tracks op de cd (en dertien op de dvd) laten zien en horen dat beide muzikanten goed op elkaar zijn ingespeeld en dat ze meerdere instrumenten tot in perfectie beheersen. Het is voornamelijk de Castagnari accordeon die door Sharon met verve wordt bespeeld en de hoofdrol speelt. De -vaak uptempo- muziek vergt flinke inspanningen van de muzikante, die het hele concert op haar stoel midden in de pub blijft lachen.

De Ierse muziek voert op de gehele concertregistratie de boventoon, maar af en toe komen invloeden van Zuid-Europese klanken, blues, country en zelfs klassieke muziek fraai verweven naar voren. Afgezien van enkele vocale toevoegingen door Alan Connor (zoals op The Galway Girl en The Midnight Special, dat overvloeit in het energiek uitgevoerde Windchime) is het voornamelijk de accordeon die de voorgrond in mag nemen. Af en toe wisselt Sharon dit instrument af met viool (The Woodchoppers) en fluit (Rathlin Island).

Hoewel Sharon Shannon straalt als ster van de show, zou de muziek een stuk minder pakkend zijn als de getalenteerde multi-instrumentalis Alan Connor niet zou participeren aan het concert. Niet alleen verzorgt hij de toetsen en enkele vocalen, maar ook de bas, stomps (als percussie), loops en zelfs de elektrische gitaar. Dat hij daarin ook zeer begenadigd is, blijkt wel uit de fijne solo in het nummer Cavan Potholes. Connor toont zich hier ook meester in het multitasken, want hij countert zijn eigen gitaar door met de andere hand tegelijkertijd de piano te bespelen. Knap en erg leuk om te zien en horen.

Ierse folk en wereldmuziek blijven een nichemarkt binnen de westerse muziekindustrie. Dat is ook best logisch, want zelfs In Galway bewijst dat ruim zeventig minuten af en toe naar eentonigheid neigt. Hoe goed de artiesten ook spelen en zelfs met de vaak hogere tempo’s of pakkende refreinen is daar niets aan te veranderen. Toch zijn er op deze live registratie enkele fraaie muzikale parels te ontdekken, die versterkt door de beelden van de authentieke Ierse pub waar het concert werd opgenomen erg prettig klinken. De camerabeelden van de dvd zijn overigens extra interessant voor mensen die zelf musiceren, want er wordt veel op de handen van de artiesten ingezoomd. Klankmatig is In Galway prima gelukt en wie dit genre een warm hart toedraagt, zal aan deze cd/ dvd veel plezier kunnen beleven.

Muziek: 7½
Klank: 8
Label: IRL/ Mass Market Recordings (releasedatum voor Nederland is 16 januari 2016)
Speelduur: 71 minuten
Website: www.sharonshannon.com

EDITORS' CHOICE