NIEUWSMediamarkt

5 redenen waarom een av-receiver een muziekbeest is

“Een AV-receiver is voor een thuisbioscoop”, hoor je vaak zeggen. Maar dat is zeker niet alles waar deze veelzijdige audiotoestellen goed in zijn. Ook voor het beluisteren van muziek zijn ze meer dan een prima optie. Media Markt heeft ons een aantal toestellen van Pioneer Audiovisual ter beschikking gesteld om te laten zien waar deze apparaten toe in staat zijn, waar we in een serie meer toelichting over geven.

De Pioneer VSX-S510

Niet iedereen denkt aan een AV-receiver als ze op zoek gaan naar audio-oplossing voor de woonkamer. Voor veel mensen is een AV-receiver nu eenmaal enkel het overwegen waard als ze van plan zijn om een thuiscinema te bouwen. Daar zijn deze toestellen inderdaad prima voor geschikt. Meer zelfs: ze bieden de enige manier om een echte volwaardige surroundervaring bij je thuis te krijgen.

Maar een AV-receiver kan meer dan dat. Veel meer. Je mag ze gerust de veelzijdigste audioapparaten op de planeet noemen. Want ook voor muziekweergave in stereo zijn ze zeer geschikt. Dat dubbel karakter maakt een AV-receiver in sommige gevallen de beste keuze voor mensen die in hun woonkamer muziek in goede kwaliteit willen beluisteren én tijdens een tv-avond ondergedompeld willen worden in de sfeer van een film of tv-reeks. Het beste van twee werelden, met andere woorden.

Hier zijn onze vijf topredenen waarom een AV-receiver ook voor muziekweergave echte toppers zijn.

1. Spotify
Merken bieden altijd meerdere modellen aan. Bij Pioneer heb je bijvoorbeeld de VSX-familie, die begint bij de 330 en eindigt bij de 1130. Daartussen vind je nog de VSX-430, -830 en -930. Staar je niet blind op de verschillen tussen de modellen, maar zoek die ene functie die je echt gaat gebruiken en niet wil missen. Voor een doorsnee muziekliefhebber is dat wellicht in de eerste plaats Spotify Connect. Ben je een gebruiker van de Spotify-dienst, dan is deze functie gewoon super. En handig in gebruik, want je hebt er helemaal geen werk aan. Als je receiver verbonden is met het netwerk, dan zal het apparaat automatisch in de Spotify-app verschijnen. Je kiest de liedjes die je wil horen en drukt gewoon op het icoontje van de speaker (bijvoorbeeld ‘VSX-930’). Automatisch neemt de AV-receiver de muziek over en hoor je het via de aangesloten luidsprekers. Je regelt in de Spotify-app zelfs het volume! Het leuke is dat bijvoorbeeld je vriendin op haar telefoon de Spotify-app kan openen en even makkelijk eigen liedjes via de receiver afspeelt. 

2. Streamen van je smartphone
Je hebt misschien eigen muziekbestanden op je telefoon of je gebruikt een dienst als Deezer of Tidal. Geen probleem, ook die muziek kan je heel eenvoudig via een AV-receiver afspelen. De meeste Pioneer-modellen hebben zowel Bluetooth als AirPlay ingebouwd, zodat je eenvoudig draadloos muziek van je telefoon naar de receiver kan sturen. Bluetooth is de meest universele optie: het werkt met nagenoeg alle telefoons, tablets en laptops. Je mobiel toestel koppelen aan de receiver heb je heel snel geregeld. Vanaf dan zal je telefoon automatisch een verbinding maken telkens je in de buurt bent van de receiver. Open eender welke app en kies muziek, en het wordt gestreamd. 

AirPlay is een optie voor iPhone- en iPad-bezitters. Zij kunnen ook Bluetooth gebruiken, maar AirPlay is dan nog net iets handiger. Met AirPlay hoef je vooraf niets te koppelen: als de Pioneer-receiver op het netwerk aanwezig is, zal je iPhone of iPad hem automatisch vinden. Gewoon op het Airplay-icoontje tikken en de muziek speelt via de receiver.

“Het is een topversterker in zijn klasse. Zeker als je kijkt naar de prijs, krijg je heel veel features, zoals Dolby Atmos. De VSX-930 biedt ook veel helderheid en vermogen. Een prima apparaat.”

3. Muziek beluisteren in stereo én surround
AV-receivers bieden het beste filmgeluid als je met luidsprekers een surroundopstelling bouwt. Een zogenaamde 5.1-opstelling bijvoorbeeld, waarbij je vooraan drie speakers hebt (links, center of midden, rechts) en dan twee achteraan (linksachter en rechtsachter). Daarbij voeg je nog een subwoofer, die krachtige bassen de kamer instuurt. Zo word je helemaal omhuld door geluid, waardoor je bij films ook echt de actie op het scherm hoort gebeuren. Sommige Pioneer-modellen gaan nog verder, door Dolby Atmos (met geluid dat van bovenaf komt) te bieden.

Maar dit wil niet zeggen dat je niet naar muziek in stereo kan luisteren. Integendeel, een AV-receiver heeft altijd meerdere geluidsmodi. Bij Pioneer heet dat ‘Listening Mode’. ‘Stereo’ is daar één van. Via de uitstekende iControlAV-app die je gratis kan downloaden of de remote kan je stereo kiezen bij het beluisteren van muziek – en zal alles via de luidsprekers links en rechts vooraan spelen. Maar je kan ook opteren om een surroundmodus voor muziek te selecteren, waarna de receiver de stereomix van een liedje zal omvormen tot een surroundmix. Bij elektronische muziek is dat soms heel geslaagd. Wist je trouwens dat er steeds meer klassieke muziek in surround wordt opgenomen? Via Qobuz kan je zo veel opnames aanschaffen en ook het Noorse 2L-label is op dat vlak een absolute topper.


4. Studiokwaliteit via hi-res
AV-receivers bevatten heel wat technologie om surroundgeluid goed te verwerken. Maar die techniek, waaronder DAC’s die digitaal geluid omzetten in analoge signalen die naar de speaker gaan, levert ook een bonus op voor muziekweergave. De VSX-930 bevat bijvoorbeeld de ES9006S SABRE Premier Audio DAC-chip, een van de beste op de markt. Een AV-receiver kan daardoor ook muziek in hi-res weergeven. Hi-res kwaliteit komt neer op ‘beter dan cd’, en kan zelfs hetzelfde kwaliteit als in de studio leveren. 

Hi-res muziek kun je beluisteren via de ingebakken DLNA-speler of door een USB-staafje vooraan in de USB-poort te stoppen die je op de meeste Pioneer-receivers vindt. DLNA is best handig, want via deze weg navigeer je op de receiver (bijvoorbeeld via de app of via het menu dat op de televisie verschijnt) naar een computer of NAS en selecteer je daar muziekbestanden. 

5. Cd en radio? Geen probleem
Het lijkt wel alsof je enkel digitale muziek via streaming kunt beluisteren via een AV-receivers. Maar dat klopt niet, want achteraan vind je alle aansluitingen nodig om een externe bron (zoals een cd-speler) analoog of digitaal aan te sluiten. Bovendien is nagenoeg elke receiver uitgerust met een ingebouwde FM-tuner met RDS, zodat je heel snel naar je favoriete zenders luistert. Kun je niet meteen je gading vinden bij de zenders op de FM-band, dan kan je overschakelen op de ingebouwde internetradiofunctie. Via de menu’s op de tv of via de handige iControlAV5-app kom je dan simpelweg radiostations van over heel de wereld op het spoor.


EDITORS' CHOICE