NIEUWS

Ook revival vinyl persmachines


Redactie HiFi.nl | 12 december 2015

Het woord 'vinylrevival' hangt al jaren in de lucht. Tegen het einde van 2015 nog bezigen dat de lp 'terug van weggeweest is', is achter de platencijfers aanlopen. Zeker nu je ook bij de Aldi terecht kunt voor de verrijking van je analoge muziekbibliotheek. Het is niet vreemd dan dat we weer een nieuwe trend zien, voortgestuwd door niemand minder dan de charismatische Jack White, muzikant en vijftig procent van het voormalige duo The White Stripes. Zijn Third Plant Records opent namelijk een platendrukkerij in Detroit - de eerste nieuwe faciliteit voor de productie van platen sinds 1965(!).

De Third Man Plant opent in het voorjaar van 2016, en zal voorzien worden van acht gloednieuwe persen van de Duitse start-up Newbilt Machinery. Pas enkele weken geleden opende Jack White een Third Man platenzaak met toebehoren in Detroit, en deze week maakte hij bekend dat de drukkerij er vanaf begin komend jaar onderdeel van zal zijn. De ruimte wordt zelfs voorzien van een etalage, zodat winkelend publiek een beeld krijgt van het werk op de productievloer.

Het is een slimme zet van Jack White. Niet alleen is er al jaren groei in de verkoop van vinyl, er is een heuse hausse die zich de laatste tijd vertaald heeft in een stevige rush op oude vinylpersmachines. Er doen haast mythische verhalen de ronde, zoals die gelukkige ondernemer die in een verlaten fabriekspand een oude machine aantreft en weer aan de praat krijgt. Of de recente aanschaf van Independent Record Pressing een New Jersey, een bedrijf dat anderhalf miljoen dollar betaald zou hebben voor zes oude persen, en nog eens vijfduizend voor de vervaardiging van een schroefje dat niet langer in productie is.

Beperkte productiecapaciteit is een bottleneck in de vinylbranche, stelt Dan Hemperly van Record Products of America (RPA). De sales manager heeft het zelfs over een epidemie; "Je kunt nieuwe platen niet snel genoeg laten maken. Daarom is er zo'n ontzettende vraag naar nieuwe persen." Het Duitse Newbilt heeft naast Third Man Plant ook diverse andere afnemers, maar Hemperly kan niet zeggen waar de drukpersen heen gaan. "Klanten willen het vertrouwelijk houden totdat ze de deur openen." Third Record Plant is de eerste die aankondigt met de machines aan de slag te gaan, maar we mogen dus ook op het gebied van vinylpersen een groeiende markt verwachten.

EDITORS' CHOICE