REVIEWAudiovector

Audiovector SR3 Super

René Smit | 28 oktober 2015 | Audiovector | Importeur: Top HiFi

Ongeveer tien jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met het Deense luidsprekermerk Audiovector. Ik viel destijds direct voor de weergavekwaliteit van de Mi3 Super speakers en heb ze na de recensieperiode dan ook gekocht en er jaren luisterplezier aan beleefd.

Toen de S3 serie, opvolger van de Mi serie, uitkwam maakte de weergavekwaliteit een flinke sprong vooruit. Door een volledig ander kast ontwerp, geen rechthoekige kast meer maar een naar achter toe taps toelopende behuizing, konden bijvoorbeeld staande golven behoorlijk verminderd worden. Andere kenmerkende principes van Audiovector bleven wel gehandhaafd. Zoals de poort aan de achterzijde van de speaker waardoor de tweeter niet alleen naar voren maar ook naar achter zijn energie kwijt kan. Resultaat een zeer open weergave met snelheid en ruimtelijkheid. De aan de onderzijde van de kast geplaatste basreflexpoort is eveneens kenmerkend in het ontwerp van de S3-serie. Hierdoor zijn de luidsprekers gemakkelijker in de ruimte op te stellen en kunnen ze eventueel dichter naar de achterwand geplaatst worden. De oorspronkelijke S3 werd na een aantal jaren opgevolgd door de verbeterde Si3, en nu is het tijd voor opnieuw een upgrade in de vorm van de SR3. Groot voordeel van Audiovector speakers is dat de eigenaar altijd de mogelijkheid heeft om op te waarderen naar de nieuwste versie. Zo kun je als bezitter van bijvoorbeeld een S3 probleemloos upgraden naar een SR3. Ook kun je binnen de serie van bijvoorbeeld een Super de stap maken naar een Signature of Avantgarde uitvoering. De speakers gaan dan retour naar de fabriek, worden volledig geserviced en waar nodig voorzien van nieuwe componenten. Je krijgt op die manier een set bijna nieuwe luidsprekers terug inclusief vijf jaar garantie! Voorwaar een concept wat niet veel andere fabrikanten hun klanten kunnen aanbieden.

SR3 Super
De SR3 Super die ik ter beschikking had voor recensie is het basismodel uit de serie. Een fraai vormgegeven slanke vloerstaande luidspreker met een formaat dat goed te plaatsen is in een gemiddelde woonkamer. De speakers zijn 103 cm hoog, 19 cm breed en 33 cm diep. Door de al eergenoemde taps toelopende vorm lijken de speakers kleiner dan ze in werkelijkheid zijn. Naast wit en diverse soorten houtfineer is de nieuwe SR3, tegen meerprijs, ook leverbaar in een aantal prachtige hoogglans kleuren die gebaseerd zijn op klassieke lakkleuren van italiaanse automerken. Het paartje wat bij mij in huis stond was uitgevoerd in ‘Lamborghini’ oranje, een blikvanger van de eerste orde! De speaker beschikt over een derde generatie silk dome tweeter en twee bass/midrange drivers. Zoals gezegd beschikken alle SR3-serie types over het zogenaamde SEC (Soundstage Enhancement Concept) waarbij specifieke frequenties van de tweeter via een poort naar de achterzijde van de kast geleidt worden. Hierdoor wordt een grotere soundstage opgebouwd en blijven de luidsprekers ook off-axis goed beluisterbaar. De zogenaamde sweetspot is derhalve een stuk minder kritisch. De basreflexpoort bevindt zich onder in de kast en door de speciale voet wordt er voldoende ruimte gecreërd om de poort te kunnen laten ‘ademen’. Met een gevoeligheid van 91,5dB en een nominale impedantie van 8 Ohm zijn de speakers gemakkelijk aan te sturen. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 29 Hz tot 23 kHz. Over de exacte verbeteringen ten opzichte van eerdere series wil de fabrikant niet veel kwijt. Nieuwe inzichten opgedaan bij ontwikkeling van het topmodel de SR11 worden langzamerhand toegepast in de SR3-serie. Een belangrijke stap voorwaarts is het gebruikte dempingsmateriaal, wat een dusdanig open structuur kent dat er nauwelijks energie in opgeslagen wordt. Dit resulteert in een aanzienlijk verbeterde focus en snelheid van de nieuwe modellen. Andere verbeteringen zijn te vinden in het wisselfilter en de wijze waarop de units in de kast vastgezet worden, de zogenaamde 3-point fixing. Aan de achterzijde is een 3-voudige set hoogwaardige aansluitterminals te vinden, geschikt voor tri-wire of tri-amping toepassing. De algehele afwerking staat op hoog niveau en straalt pure klasse uit.      

Opstellen en aansluiten
Het opstellen en aansluiten van de SR3 Super’s is een gemakkelijke klus, ze kunnen één op één de plaats van mijn eigen S3 Avantgarde Arreté speakers innemen. Ze staan ongeveer zeventig centimeter uit de hoeken van de kamer. Bijna twee meter uit elkaar, met ruim vijftig centimeter tot de achterwand gemeten van de achterzijde van de kast. In eerste instantie worden de speakers licht ingedraaid maar al luisterend werd de hoek gereduceerd tot minimaal en stonden ze bijna recht. Als bron dienen een Bluesound Vault netwerkspeler met ingebouwde harddisk en een Funk Vector V draaitafel met Shelter 301 element. De versterking en het omzetten van de digitale signalen wordt verzorgd door een Devialet D200. Deze wordt verbonden met de speakers middels een set Simply Audio Cadenza luidsprekerkabels in een single wire configuratie. De speakers hebben al behoorlijk wat speeluren en kunnen dus direkt kritisch beluisterd worden.  

MERK

EDITORS' CHOICE