NIEUWS

Blaupunkt Smart GSM Alarm SA-2700 kit

Ulco Schuurmans | 24 oktober 2015

Met meer dan 70.000 woning-inbraken per jaar begint menig Nederlander toch aan een alarmerings & beveiligingssysteem te denken. Dat is echter nog niet zo eenvoudig. De keuze bij de verschillende systemen is heel groot. Wat heb je nu eigenlijk precies nodig? Zelf doen of laten doen? Hoe zit het met de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid? De draadloze Blaupunkt Smart GSM Alarm SA-2700-kit lost voor thuis al deze vragen doeltreffend op.

De beveiliging van de eigen woonomgeving is vaak gewoon noodzaak. Het gaat daarbij niet alleen om inbraak maar ook om alarmering bij calamiteiten (brand, overstroming, koolmonoxide) en ondersteuning bij lichamelijke of geestelijke beperkingen. De meeste lezers zoeken echter gewoon een goed werkend en betrouwbaar alarmsysteem tegen inbraak. Extra beveiliging tegen rook, hitte of waterschade is dan ook mooi meegenomen.
Een kijkje bij de voordelige aanbiedingen op websites of in de bouwmarkt levert een overdonderend aanbod op. Maar wat koop je dan eigenlijk precies? Kan ik het systeem wel zelf installeren en op maat uitbreiden? Hoe betrouwbaar en veilig is het alarmeringssysteem zelf? Adviezen in deze zijn niet altijd even duidelijk of adequaat. En een installateur inhuren kost de nodige euro’s extra. Help!
Blaupunkt kent duidelijk deze vragen van de consument die zich gewoon veilig wil voelen in het eigen huis zonder rompslomp en gezeur. De Smart GSM SA-2700 kit doet het uit de doos al na enkele minuten. Een flexibel en veelzijdig startpakket tegen een betaalbare prijs zonder maandelijkse extra kosten. Bovendien ziet dit systeem er fraai vormgegeven en degelijk uit.

Stand alone via GSM
Een van de belangrijkste troeven van de SA-2700 is de draadloze stand alone-oplossing via GSM en telefoongesprekken. (Een KPN prepaid kaart wordt meegeleverd). Dus geen Wifi en/of internet dat de werking kan verstoren. De beveiliging gaat via daarvoor vrijgegeven pincodes.
De draadloze contactfrequentie tussen de eigen ‘thuiscentrale’ (regelpaneel) is de speciaal voor beveiligingsdoeleinden gebruikte RF 868 Mhz. Het bereik in de open lucht is afhankelijk van het apparaat of sensor tot circa 200-300m.
Aan het regelpaneel kan je maximaal 30 sensoren en andere accessoires koppelen. De als standaard meegeleverde bewegings- en deursensoren doen het al meteen. Bij andere uitbreidingen is het slechts een kwestie van kort een knop ingedrukt houden. Er zijn vier poweradapters beschikbaar voor toepassing in verschillende ruimten. De apparatuur is bedoeld voor gebruik binnenshuis.
De installatie is een relatief eenvoudig en gebruiksvriendelijk proces:
1. Sluit het regelpaneel op het stroomnet aan. Volg de installatiestappen op het beeldscherm.
2. Monteer het systeem aan de muur of in de meterkast. Idem de draadloze melders.
3. Test het systeem uit en je bent klaar. De Nederlandstalige gebruiksaanwijzing is voldoende uitvoerig en duidelijk. Voor wie het al weet of geen tijd om te lezen heeft is er een ‘snel aan de slag’, van vier pagina’s tekst en schema’s.
Mochten er nog vragen zijn dan staat de geselecteerde dealer of de webbased helpdesk van Quantis Electronics voor jou klaar.

Programmering en alarmering
Je kunt de Blaupunkt Smart GSM Alarm SA-2700 kit voor meerdere ruimtes en etages plus buiten apart afregelen. Het invoeren van deze thuisfuncties kan op meerdere manieren: Het regelpaneel, SMS/smartphone, keypad en draadloze afstandsbediening (type sleutelhanger, druppel). Voor de smartphone is er de gratis app Connect2Home draaiend onder Android en iOS. De display van het regelpaneel valt goed af te lezen en wijst zich vrijwel vanzelf. Het regelpaneel en de keypads zijn beveiligd door een pincode.
De additionele sensoren en melders zijn al voorgeprogrammeerd. De functies en instellingen kan je voor een groot deel ook personaliseren.
Een attractieve uitbreiding vormt de draadloze keypad. Er is keuze uit de modellen KP-S1 zonder TAG-mogelijkheid. En de KPT-S1-uitvoering met twee RFID keytags. Dat is handig om het regelpaneel op afstand vanuit andere ruimten te bedienen. Je kunt zo een kamer of verdieping even (beperkt) afzetten. Bijvoorbeeld om ’s nachts naar het toilet te gaan en iets controleren of dicht/uitdoen.
Bij de keytags hoef je dan geen pincode meer in te voeren. Het werkt als een soort druppelfunctie. Per regelpaneel kan je maximaal vier keypads voor verschillende gebruikers programmeren. Tevens nuttig voor toegang door hulpverleners, familie en buren in geval van nood.
De alarmberichten krijg je naast de ingebouwde of externe sirene als sms op de smartphone. Een slim systeem zoals de Blaupunkt SA-2700 laat zich niet vangen door geen respons door de ontvanger. Je kunt voorprogrammeren welke personen achtereenvolgens gewaarschuwd worden. Ook hier weer heel nuttig voor aanvullende hulpverlening en (thuis)zorg.
Bij ons en volgens andere reviewers geven de installatie en werking nauwelijks problemen. Ook voor de volslagen leek te doen.

Beveiligde beveiliging
Een alarmsysteem zelf is eigenlijk alleen veilig als het niet verstoord of gesaboteerd kan worden. Slechte verbindingen of uitval via internet/WiFi zijn al ondervangen via het autonome sms-systeem. Daar zijn, behalve de SIM-kaart, zoals gezegd ook geen verdere extra kosten zoals abonnementen, bij meldcentrales of providers, aan verbonden.
Bij uitval van de netstroom via de poweradapter zijn de regelpanelen en sensoren voorzien van batterijvoeding. Een indicator meldt onvoldoende stroom bij deze back-up-voorziening. Een Lithium CR123A 3V gaat maximaal vijf jaar mee. De back-up batterij van het regelpaneel circa tien uur. NB: Alle benodigde batterijen zitten al in de kit-doos.
Een microprocessor voorkomt via ADSP-algoritmes vals alarm. De regelpanelen, keypads en sensoren zijn beveiligd tegen sabotage. Een inbreker komt er niet mee weg door even snel de apparatuur te vernielen. Let er bij de prepaid SIM-kaart op dat deze niet verloopt.
Een veilig gevoel
Wat kan het Blaupunkt Smart GSM SA-2700 alarm nu allemaal voor ons thuis beveiligen? In de basiskit zitten naast het regelpaneel en de sleutelhanger voor de afstandsbediening al een IR-S1L infrarode bewegingsmelder en de DC-S1 deur/raam-contactsensor. Een mooie start van ‘my home is my safe castle’. Draadloze uitbreidingsmogelijkheden genoeg! Er zijn twee typen bewegingssensoren met instelbare gevoeligheid. Een versie is speciaal voor bewegende huisdieren. Ook het schuurtje in de tuin valt met een contact- of bewegingssensor te beveiligen.
Hang je het regelpaneel in de meterkast of wil je de inbreker echt de stuipen op het lijf jaren? Zet er een krachtige externe BX-S1 buitensirene goed voor 104 dB en een lichtstroboscoop bij. Deze sirene is vocht-, UV- en sabotage bestendig. Voor binnen is er de lichtere (regelbaar tot 95 dB) versie SRAC-S1 of de draadloze SR-S1 (104 dB).
Voor brand en oplopende temperaturen zijn er meerdere mogelijkheden. Uiteraard een draadloze hittemelder HD-S1 en rookmelder SD-S1. Daarnaast echter ook een gewone temperatuursensor TS-S1 (-10 tot 50 graden Celsius) en een echt goede koolmonoxide-melder CO-S1. De hitte sensor kan tevens ouderen attenderen op gevaren als oververhitting en uitdroging.
Lekt de wasautomaat, loopt het bad over of waait het dak er bij regen tijdens jouw afwezigheid af dan alarmeert de watermelder WS-S1 de betrokkenen. En met een draadloze powerswitch, de PSS-S1, schakel je naar believen apparaten op afstand aan en uit.
Als laatste de, voor menig oudere of gehandicapte of bedreigde bewoner, paniekknop PB-S1. Druk de rode knop in en je activeert de alarmfunctie van het regelpaneel. Een LED geeft aan dat het alarm verzonden is. En er is een random beveiligingsfunctie voor controle op foutmeldingen.
Al met al toch wel een heel slim veilig gevoel thuis.

Conclusie
Samenvattend koop je met het Blaupunkt Smart GSM Alarm SA-2700 echte Duitse degelijkheid, hoogwaardige functionaliteit, flexibiliteit en gebruiksvriendelijkheid. De kit biedt al een aardige start. Met de extra sensoren, keypads, sirene en RIF-sleutelhangers haal je echter pas de optimale functionaliteit en veiligheid in huis. Een prima middenklasse alarmsysteem voor de kritische consument dat zijn prijs waard is. Importeur Quantis Electronic biedt een uitgebreide ondersteuning.

Prijzen
Smart GSM Alarm SA-2700-kit € 399,-
Extra sensoren tussen de € 49,95 en € 129,-
Extra Keypads tussen de € 109,- en € 149,-

Quantis Elctronics, www.quantiselectronics.com


EDITORS' CHOICE