NIEUWS

Daluso breekt lans voor compact disc

Redactie HiFi.nl | 06 september 2015

De compact disc als muziekdrager is nog steeds een heel mooi en betrouwbaar medium, als tenminste de originele opname, mastering en productie van goede kwaliteit zijn. Daluso verzorgt de distributie van XRCD2/24-muzieksoftware in de Benelux.

Een grote groep muziekliefhebbers waardeert nog steeds muziek op CD. Bij de eXtended Resolution Compact Disc (XRCD), oftewel hoge resolutie compact disc zijn de de XRCD2 en XRCD24 nog steeds de meest hoogwaardige geluidsdragers. Bij het masteringproces blijft namelijk alle originele muziekinformatie behouden. Van de originele mastertape wordt muziek overgezet in 16-bits redbook-formaat op compact disc.

Teleurgesteld in streamen
Daluso: “De nieuwste digitale formaten en streamen zijn leuk. Maar jammer genoeg gaat toch veel muziekinformatie verloren in de mastering- en productie-fase. Regelmatig krijgen we reacties van klanten die eigenlijk teleurgesteld zijn in al die hi-res en streamingkwaliteiten. Als we een goede opname op CD afspelen op een fatsoenlijke CD-speler, zijn ze aangenaam verrast.

Ondanks dat de compact disc aan populariteit verliest, breken wij nog steeds een lans voor dit medium als geluidsdrager. Her en der zie ik veel mensen met hun NAS's en streamers afdwalen: gemak gaat ten koste van kwaliteit. Ruim dertig jaar geleden hadden we
dat ook met de komst van de compact disc en het ‘afscheid’ van de elpee."

Best Audiophile Voices
De bekendste XRCD2-serie is de Best Audiophile Voices I-V. Er zijn klassiek- en jazz-opnames via het XRCD24-proces vastgelegd.
Onlangs zijn daar de Blues Masters 1 en 2 en de Best Audiophile Voices VI bijgekomen. De twee laatste zijn verkrijgbaar vanaf 10 september.


Combak
Combak, de moederfirma van Harmonix en Reimyo, participeert in de hoogwaardige mastering en productie van deze XRCD2/24-muzieksoftware en verzorgt de wereldwijde distributie. Onlangs heeft Combak de Europese XRCD2/24-distributie een nieuwe structuur gegeven, waardoor deze verzorgt gaat worden via de nationale Harmonix/Reimyo-distributeurs. Voor de Benelux is dat nu Daluso.


 

 


EDITORS' CHOICE