NIEUWS

Google Cast

Rob Nijman | 14 augustus 2015

Google is hard op weg naar wereldheerschappij. Tuurlijk, het podium Google+ is bij lange na niet het succes dat beoogd werd en Facebook is qua unieke bezoekers nog altijd de grotere site (de top 3 wordt wereldwijd afgerond met YouTube, dat natuurlijk weer wel van Google is). Maar er spelen vanuit het Googleplex hoofdkantoor in Mountain View, Californië zoveel projecten buiten het internet om dat de rol van kolossale zoekmachine alleen bijna bescheiden te noemen is. Zelfrijdende auto’s, mobiele technologie van Android, de ontwikkeling van huishoudrobots en plannen in de ruimte(!) zijn slechts enkele voorbeelden.

Google Cast

Uiteindelijk zal Google eindbaas worden – voor zover we daar niet al zijn. Of dat in een goedgezinde (want in hun missie uitgesproken goedbedoelde) capaciteit is, of het hele zaakje zijn onvermijdelijk Skynet-achtige wending nog wel zal krijgen – waarbij we overmeesterd worden door onze eigen vooruitgang –, is er een voor de toekomstige geschiedenisboeken. Laten we ons voor nu richten op de realistische ontwikkelingen. Want ook Google Cast is weer wat verder uitgebreid.

Google Cast
Simpel gezegd is het concept Cast en het bijbehorende apparaatje – de Chromecast – voor Google wat AirPlay is voor Apple: de mogelijkheid om media (foto’s en video’s, maar natuurlijk ook muziek) deelbaar te maken door deze vanaf je smartphone, tablet of lap-/desktop draadloos naar je speakers of complete entertainmentsysteem te zenden. Maar het is inmiddels niet beperkt tot media: ook andere huishoudelijke apparatuur kun je onder de Cast-knop positioneren, en apps, afspeellijsten of bijvoorbeeld tv-programma’s rechtstreeks met je smartphone bedienen. En dat blijft in tegenstelling tot AirPlay niet beperkt tot de Google-eigen software (Android). Ook iOS-devices, zoals je iPhone of iPad, kunnen met Cast overweg. Vanuit je computer is de Chrome-browser uiteraard de basis voor Cast.

Google Cast

De Google Cast-apps zijn voor diverse bestaande mediaplatforms voor muziek, film en televisie beschikbaar. Het groeiende lijstje bestaat uit onder meer Netflix, YouTube, HBO en Google Play, en voor de meer Amerikaanse markt kun je ook denken aan Hulu voor televisieseries en ESPN voor sportprogramma’s. Een andere boeiende partij is Plex, want met de Plex-app kun je al je videobestanden casten.

Chromecast
Google Cast is op diverse manieren te gebruiken. We schreven bij de lancering van de Chromecast, al een uitgebreide review in FWD Magazine. Toen – najaar 2013 – waren de applicaties nog beperkt en het staafje daarmee vooral voor hobbyisten en trendwatchers interessant. Anderhalf jaar later is de functionaliteit echter uitgebreid, omdat steeds meer grote mediaplatforms zich aangesloten hebben en je nu ook met audio aan de slag kunt.

Google Cast

De Chromecast is een dedicated mediastreaming-instrument (winkelprijs €35,-) dat huist in een apparaatje zo groot als je duim, aan te sluiten op de HDMI-poort van je tv. Al je entertainment en apps zijn direct naar je HDTV te ‘casten’.

Chromecast werkt zoals gezegd in steeds meer apps, waaronder Netflix maar ook streaming muziekdiensten als Deezer en Rdio. Een compleet overzicht vind je hier. Maar voor andere apps en programma’s kun je het kleine scherm van je smartphone ten behoeve van de bediening ook naar je tv casten. Zodoende is bijvoorbeeld iedere willekeurige website (in Chrome) naar je tv te sturen.

Audio-specifiek
Waar Google Cast interessant(er) is geworden voor audioliefhebbers, is bij de mogelijkheden van Cast voor audio. We schreven er eerder in 2015 over naar aanleiding van de lancering op de CES in Las Vegas. Google introduceerde er een update voor (luidspreker)fabrikanten om de mogelijkheden van Chromecast naar de audiowereld te halen. De software van Google Cast for Audio is in luidsprekermodellen in te bouwen, zodanig dat de muziekbestanden rechtstreeks naar de speakers, soundbars en versterkers gecast kunnen worden. Denk ook hier aan de vergelijking met AirPlay.

Google Cast

Troef
Een grote troef van casten echter is dat het in tegenstelling tot streamen van de bron (server) rechtstreeks naar de bestemming (Chromecast-stick of audiotoestel) loopt. Bij AirPlay loopt de muziek ‘over’ je smartphone, waardoor deze aan moet staan en de batterij belast wordt. Bij casten kun je gewoon muziek selecteren en dan je telefoon uitschakelen; het blijft spelen.

Partners zijn naast Deezer en Rdio onder meer diensten als Pandora, TuneIn, iHeartRadio, NPR One, en audiomerken als LG, Sony en – binnenkort – Denon, zodat de Heos-streamers er mee aan de slag kunnen. Medio augustus is daar ook audioplatform SoundCloud bijgekomen.

   

Tot slot, en dit is meer voor ontwikkelaars die zich aan het eerdergenoemde rijtje van bijvoorbeeld Netflix en YouTube toe willen voegen, is er de mogelijkheid om met het zogeheten Google Cast-SDK (ofwel software development kit) ook zelf aan de slag te gaan met de implementatie van het concept in je eigen app. Android, Chrome of iOS-apps kunnen uitgebreid worden met de mogelijkheid om een tv of audio-systeem te bieden. Meer informatie daarover vind je op de Engelstalige website van Google Cast-SDK, en in onderstaande video:


EDITORS' CHOICE