REVIEWRotel

Recensie: Rotel RC-1590 & RB-1590

Jamie Biesemans | 02 augustus 2015 | Rotel
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 21 juli 2015

SAMENVATTING

De Rotel RC-1590 en RB-1590 zijn een bijzonder geslaagde combinatie die helemaal trouw blijven aan de Rotel-filosofie van betaalbare topkwaliteit. En topkwaliteit is een label dat hier echt wel op zijn plaats is, gekoppeld aan een bijna eindeloos stabiel vermogen.

PLUSPUNTEN

  • DAC in RC-1590
  • Pure vermogen
  • Detailrijk met gevoel voor ritmiek
  • Integratiemogelijkheden
  • Aansluitmogelijkheden op RC-1590

MINPUNTEN

  • App-aansturing voor RC-1590
  • Display mocht iets rianter

Aparte pre- en powerversterkercombinaties zijn niet altijd populair wegens de ruimte die ze innemen. De nieuwe 1590-toestellen van Rotel tonen echter aan dat discrete versterkers aardig wat voordelen hebben.

Er worden veel meer geïntegreerde versterkers verkocht dan aparte voor- en powerversterkers. De redenen daarvoor zijn niet zo moeilijk te raden. Eén enkel apparaat is goedkoper en neemt veel minder plaats in dan twee, vooral omdat echte poweramps de neiging hebben om groot geschapen te zijn. Een pre/power-combinatie is vaak meer dan dubbel zo groot als een geïntegreerde versterker. En laten we eerlijk zijn, er zijn ook heel veel geïntegreerde versterkers die verdomd goed klinken. Waarom dan toch opteren voor een aparte combo, zoals deze fonkelnieuwe RC-1590 en RB-1590 van Rotel?

Pure Power
Het kort-door-de-bocht-antwoord is: power. Een poweramp is net dat, een versterker die (hopelijk) probleemloos de meest inefficiënte luidsprekers loepzuiver naar de hoogste volumes kan voeren. Die 100 watt van je geïntegreerde versterker kan je weleens in de steek laten als je hem combineert met bepaalde grote vloerstaanders, zeker op het moment dat je de volumeknop goed opendraait.

Maar het echte antwoord is langer. Een voordeel van een aparte voor- en eindtrap is dat je in elk toestel kan werken met een voeding die afgestemd is op andere taken. Wat een voorversterker doet is immers fundamenteel anders dan een wat de eindtrap moet volbrengen. Een voorversterker zoals de RC-1590 heeft bijvoorbeeld een stuk in het digitale domein, terwijl de RB- 1590 zich puur concentreert op het versterken van een analoog signaal dat naar de luidsprekers wordt gebracht. Er is ook nog dat eerder theoretisch voordeel dat je bij een combinatie op termijn je voorversterker kan vervangen door een nieuwer model, maar zoals je zal zien is de RC-1590 zo propvol functionaliteit dat we moeilijk kunnen inbeelden dat er in de komende jaren een nieuwere en betere Rotel-voorversterker zal opdagen.

Rotel-Design
Weinig merken zijn op designvlak zo consequent als Rotel. Als we de 1590’s uitpakken en die naast onze wat oudere Rotel RCX-1500 plaatsen, dan zie je meteen dat ze van hetzelfde stal zijn. De belangrijkste stijlelementen zijn hetzelfde gebleven, waardoor je Rotel-toestellen van verschillende leeftijden kunt blijven combineren. Niet iedereen vindt dat belangrijk, maar we vinden het wel prettig dat je pakweg dit tweetal perfect kan combineren met een goede Rotel cd-speler van twee jaar geleden.

Die stijlelementen waar we het over hebben, dat zijn zaken zoals de solide bouwkwaliteit, de stevig ogende hoekstukken vooraan en natuurlijk het blauw oplichtend lichtje rond de powerknop waar Rotel zo verzot op is. Wij hebben een zwak voor de zilverkleurige versies van de Rotels, maar je kan hem ook in een lichtjes geborsteld zwart krijgen. De algemene look straalt een hoge graad van competentie uit, zonder ooit schreeuwerig te zijn. Dat is wat ons betreft al jaren het imago van Rotel. Dat merk je bijvoorbeeld ook aan het display van de RC-1590, een compacte display met twee monochrome lijntjes. De RB-1590 ziet er – zoals de meeste eindtrappen – eerlijk functioneel uit. Gebouwd als een tank, denk je gauw, zeker met de grote ventilatieopeningen aan de voorkant.

Veel aandacht voor de voeding
Door discrete trappen te gebruiken, kan je in elke versterker een voeding voorzien die afgestemd is op één taak. Voor de RC-1590 ging Rotel voor twee custom-gebouwde toroïdale transformators, waarbij extra gekeken werd naar het beperken van de noise op de digitale paden in de voeding. Ook bij de regulatoren duikt het woord ‘custom’op, met name als het gaat om de slit-foil transistors in de regulatoren. Ook een grappig detail – en eentje dat goed aangeeft dat Rotel de RC-1590 als een vlaggenschip ziet – is dat de analoge en digitale gedeelte van de versterker door aparte teams werd ontworpen zodat er echt geen compromissen zouden worden gemaakt qua circuitdesign.

Bij de bijna 40-kg wegende RB-1590 is veel van het gewicht te verklaren door twee gigantische transformatoren die uiteindelijk moeten zorgen voor een stabiel vermogen richting 380 watt in 8 ohm. Maar het stopt niet bij de voeding, want het crosstalk-schuwende monoblock-design betekent dat je de facto een volledige aparte versterker hebt per kanaal. Kortom, de RB-1590 is een beest van een eindtrap.

MERK

EDITORS' CHOICE