Achter slimme woningen schuilen knappe koppen. System integrators zijn vaak het brein achter de slimme installaties die in een woning als één geheel functioneren en op afstand te bedienen zijn. Het zijn specialisten die luisteren naar de wensen en behoeften van de klant en daarbij de beste oplossingen in de markt zoeken. Ze smelten die samen tot één flexibel en solide systeem dat door de bewoners eenvoudig te bedienen is en dat optimale resultaten biedt als het gaat om comfort, gemak en besparingen. Een kennismaking met system integrator Koen van de Donk.
Koen vd Donk
Koen van de Donk is eigenaar van HEVAC Controls in Eindhoven. Hij heeft 19 jaar ervaring in domotica, klimaatregelingen en energiemanagement en geldt in de wereld van domotica als een vooraanstaand system integrator. Koen maakt woningen slim door gebruiksvriendelijke domotica-installaties te ontwerpen. Soms voert hij de projecten volledig zelf turn-key uit, maar vaak ook samen met collega-installateurs. Of het nu gaat om een luxe villa waarbij men zelfs de jacuzzi met de iPad kan aanzetten of de opritverwarming automatisch aanslaat bij vorst. Of een twee-onder-een-kap woning met sfeerverlichting en een alles-uit knop bij het verlaten van de woning. Koen heeft op elke vraag een degelijk antwoord. Zijn specialiteit is de koppeling van de elektrotechnische installaties en de klimaatinstallaties binnen één domoticasysteem, waardoor werkelijk alles in een woning of kantoor vanaf één plek te bedienen, te controleren en bij te sturen is. Iets wat niet iedere system integrator aandurft of -kan. “Een domotica system integrator moet van veel meer markten thuis zijn dan een elektrotechnisch system integrator of een werktuigkundig system integrator. Hij moet immers van beide werelden verstand hebben, van beide disciplines de beschikbare oplossingen en de mogelijkheden tot integratie kennen. En daaruit dan steeds de beste opties kunnen kiezen voor de specifieke wensen van de klant.”
Kasteel Biljoen in Velp met domotica van Hevac Controls
Duurzaam Passiefhuis
De één wil een duurzaam Passiefhuis, dat zo min mogelijk energie gebruikt door middel van slimme regelingen van licht en klimaat. De ander wil dat zijn minimalistische design-woning niet wordt ontsierd door een bataljon aan ‘domme’ lichtknoppen en wil dus alles via een iPad kunnen bedienen. Voor elk van die gevallen komt er een heel ander voorstel en ontwerp op tafel. “Voor de Passiefwoning zal je veel meer sensoren en meetinstrumenten moeten plaatsen, omdat de bewoners hun huis willen monitoren. Ze willen meteen als ze thuiskomen kunnen zien hoeveel energie ze die dag hebben bespaard. Ze gaan vaak voor de kunststof-tasters zodat ze extra budget hebben voor meettechnieken. Iemand die voor esthetiek gaat, interesseert het niet of veel minder dat er tien grafiekjes klaarstaan als hij thuiskomt. Die wil het nooit koud hebben en dus meer bewegingsmelders hebben, maar vindt het tegelijk wel belangrijk dat de vijverpomp ’s nachts automatisch uitschakelt omdat die lawaai maakt. Dit type klanten gaat juist voor hoogwaardige design-tasters aan de muur en een esthetische visualisering op de smartphone.”
Screenshot visualisatie Hevac Controls
Technisch expert en mensenkenner
Naast expert op het gebied van installatietechniek, ICT en meet- en regeltechniek, moet een system integrator ook een mensenkenner zijn. “Eigenlijk vooral dat laatste”, zegt Koen. “Want als een aanvraag via een installateur binnenkomt, calculeert men vaak voor de nog onbekende wensen van de opdrachtgever. Daarom vind ik het erg belangrijk om in contact te komen met de opdrachtgever. Met een kort gesprek kom ik erachter hoe iemand wil leven en wonen in zijn of haar nieuwe slimme woning en wat hij of zij belangrijk vindt. Dit gesprek realiseert ook kostenbesparingen. Ik vind dat elke woning met domotica de infrastructuur moet krijgen die voor elk type bewoner van toepassing kan zijn. Is het een stel met een kinderwens of wil men fijn en veilig levensbestendig gaan wonen in de woning. Een domotica-installatie draait vaak om maatwerk maar domotica kan zeker ook als ‘bulk’ een voorname plek in de woningbouw veroveren; helaas zien we dat laatste nog te weinig.”
Koen van de Donk wint KNX Professionals Award in 2011
Vertaling van de techniek
System integrators brengen dus latente behoeftes naar boven en ontwerpen daar systemen voor. Die adviseursfunctie en de wijde blik onderscheidt hen van installateurs die domotica-installaties maken, vindt Koen. “System integrators zitten veel meer in die adviesrol dan installateurs. Niet omdat installateurs dat niet kunnen, maar omdat de markt hen zo niet ziet. Zoals klanten ook luisteren naar een architect, wat betreft het ontwerp van een huis, zo luisteren klanten heel goed naar ons als het gaat om het ontwerp van hun installaties. Ze hebben één aanspreekpunt en leggen al hun wensen bij ons neer. De system integrator zorgt ervoor dat die worden omgezet in oplossingen. Wij hebben daarnaast een wijdere blik omdat we met grotere regelmaat beurzen en fabrikanten bezoeken, programmeerkennis bijspijkeren en nieuwe producten testen. We zitten bovenop de nieuwe technieken en mogelijkheden, want dat is ons vak. Terwijl een installateur vaak veel meer andere dingen aan zijn hoofd heeft.” System integrators zijn ook in wezen de vertalers van de techniek naar de ‘gewone man en vrouw’. Zoals voor het jonge stel dat na een rondje over de beurs Smart Homes duizelig thuis komt en door al die indrukken denkt: ‘dan maar niet’. Want iedere fabrikant zegt dat zijn product het beste is en alles kan. Maar hoe word je daar als leek wijs uit? “De ontwikkelingen gaan ontzettend snel en producten worden steeds complexer. Iemand moet die voor hen vertalen in hapklare taal. Zodat mensen gegrond de juiste keuzes kunnen maken”, zegt Koen.