NIEUWSPhilips

Philips onderzocht home cinema


Redactie HiFi.nl | 18 juli 2015 | Philips

De grootste irritatie in de bioscoop is het gedrag van andere bezoekers. Dat blijkt uit onderzoek van Philips onder ruim duizend Nederlanders. Bij thuis films kijken is volgens hen het grootste voordeel dat je niet naar buiten hoeft. Maar dan moeten andere kijkers in de huiskamer wel hun mond houden als de film eenmaal aanstaat.

Ook het zelf kunnen plannen van een toiletbezoek wordt door veel Nederlanders gezien als een voordeel van de thuisbioscoop: 14% vindt het fijn de film te kunnen pauzeren op een zelf gewenst moment. En verrassend genoeg is de meerderheid van dat aantal man: 56% tegenover 44% vrouwen.

55-plussers hebben er het minste moeite mee: nog geen 10% heeft behoeft aan een pauze voor het toilet. Volgens één op de vijf Nederlanders heeft thuis kijken nog een groot voordeel: een film die niet bevalt, zet je gewoon uit. Onder 55-plussers ziet zelfs één op de drie dit als grootste voordeel.

Om thuis ook een bioscoopervaring te creëren kopen veel Nederlanders een home cinema systeem. De top 3 van belangrijkste eigenschappen bij het aanschaffen van een home cinema-oplossing ziet er als volgt uit:

  • 1. Goede prijs-kwaliteit verhouding
  • 2. Zo min mogelijk draden en stekkers
  • 3. Eenvoudige installatie

Voor vrouwen is vooral een eenvoudige installatie belangrijk (66%). Mannen hebben vooral behoefte aan een draadloze oplossing. De mannen hechten ook veel waarde aan een surround sound. Ruim 40% van hen vindt dit een absolute must, tegenover nog geen 30% van de vrouwen.

Eenmaal thuis op de bank zijn er weer andere dingen belangrijk. Zo is stilte tijdens de film is flinke must: 39% van de Nederlanders heeft er een enorme hekel aan als medekijkers door de film heen praten. En verder vindt ruim 15% van de Nederlanders het zeer irritant als vrienden tijdens de film iets anders gaan doen, zoals met hun telefoon spelen.

Voor de mensen die surround met zo min mogelijke kabels belangrijk vinden heeft Philips overigens een draadloze surround sound-lijn. De B5 en de E5 zijn beide producten waarbij de achterspeakers losgekoppeld kunnen worden van het basisstation als ze nodig zijn voor surround sound. Die twee losse speakers kunnen vervolgens overal in de kijk- en luisterruimte geplaatst worden. Onlangs kwamen beide producten nog voorbij in onze HiFi.nl Special.

MERK

EDITORS' CHOICE