ARTIKEL

Top 5 streaming muziekdiensten

Menno Bonnema | 26 juni 2015

Het kan snel gaan in muziekland. Na de enorme populariteit van de digitale cd kwam de opkomst van het digitale en illegale downloaden. Het iTunes van Apple kwam met een passend legaal antwoord. En nu streamt iedereen zijn of haar muziek.

Het kan raar gaan, ook of misschien wel juist in de muziekindustrie. Na de hoogtijdagen van de geweldig hoge cd-verkopen, stortte de business in door de snelle opkomst van peer-to-peer en torrent services. Met de komst van de cd werd de eerste stap gezet in het digitale tijdperk van de muziek. Maar stap twee verliep toch heel anders dan de muziekwereld had gewenst. Die stap werd gemaakt via het internet en miljoenen mensen stapten over op het –illegaal- downloaden van eveneens miljoenen muziekbestanden.

De muziekwereld leek lange tijd geen idee te hebben met welk passend antwoord ze moest komen om weer grip op ‘hun’ zaak en business terug te krijgen.

iTunes
Computerfabrikant Apple wist wel raad met de ontstane situatie en kwam met iTunes en iPods. Daarmee was het bedrijf de eerste partij die mensen wist te verleiden op een legale manier muziek aan te schaffen via internet. De reuzenmuziekbibliotheek iTunes bleek een gouden zet en een goudmijn voor Apple. En weer leek de muziekbranche de trein voor een gezonde(re) toekomst gemist te hebben.

Hoewel er grote deals waren gesloten met Apple voor de legale verspreiding van muziek via iTunes, was het vooral Apple die daar de kostelijke vruchten van plukte. Was dit de definitieve knock-out voor de te conservatief en te verdeeld lijkende muziekbusiness?

Streaming
Na twee mokerslagen –afkomstig van het illegale downloaden en van Apple’s iTunes – krabbelde de branche toch langzaam overeind. Het ‘Apple-model’ liet zien dat de consument wel degelijk nog geld wou uitgeven aan muziek. Dat bleek genoeg vertrouwen te bieden om met iets geheel nieuws te komen: streaming services. Voor de prijs van een cd of soms voor niks krijg je toegang tot miljoenen liedjes. Geen gedoe meer met download-tijden en geen toestanden door het binnenhalen van allerlei virussen. Maar vooral ook: de legaliteit van het systeem. De ‘piraterij’ lijkt ineens heel ver weg.

Spotify en co
Spotify mag zich de eerste streaming dienst noemen die het grote publiek heeft weten te bereiken, het waren de (Franse) mensen achter Deezer die twee jaar eerder met het idee kwamen. Maar de Zweden achter Spotify waren handiger in de uitvoering. Ze wisten sneller met een groot aantal grote partijen uit de muziekbusiness tot overeenstemming te komen. Maar dat was niet alleen de succes bepalende factor. Spotify wist zich ook heel snel met een ‘hardware’ fabrikant van audio-apparatuur te binden.

Die partij was Sonos. En die combinatie bleek een gouden greep. Het gemak van de soepel werkende streaming dienst van Spotify gekoppeld aan het al eveneens kinderlijk eenvoudig werkende streaming systeem van Sonos. Het doet denken aan de succesformule van Apple, van de iTunes gekoppeld aan de iPods (en later iPhones en iPads), alleen hier sloegen twee verschillende partijen de handen ineen.


EDITORS' CHOICE