REVIEW

Recensie: Amour fou (dvd)

Jan Luijsterburg | 25 juni 2015

In Amour fou verbeeldt de Oostenrijkse filmmaakster Jessica Hausner het laatste deel van het leven van de romantische dichter Heinrich van Kleist (1777-1811). Zijn doel is samen met zijn geliefde zelfmoord te plegen. Met het leven heeft hij het helemaal gehad, de dood moet een overwinning van de liefde zijn. Nu alleen nog even een partner vinden.

Hij heeft zijn zinnen gezet op zijn nicht Marie, maar als het puntje bij paaltje komt ziet zij weinig in Heinrich’s plan. Dan probeert hij de jonge moeder Henriette uit. Ook zij is weinig enthousiast, maar dat verandert als ze ziek wordt.

Aanvankelijk zoeken de medici de oorzaak van haar mysterieuze buikpijn op het psychische vlak. De geestelijke gesteldheid werd volgens de toenmalige inzichten bepaald door een samenspel van lichaamssappen, meer in het bijzonder bloed en gal. Naast wat aderlaten was er weinig aan te doen.

Nader onderzoek brengt toch een lichamelijke verklaring aan het licht die we nu als kanker zouden benomen. Conclusie is dat de levensverwachting klein is. Echtgenoot Vogel steunt zijn vrouw, maar laat haar vrij in haar keuzes. Toch maar mee met Heinrich dan?

Hausner verbeeldt het leven van de Berlijnse upperclass aan het begin van de 19e eeuw op plastische wijze. De mensen vervelen zich te pletter in extreem gestileerde interieurs, waarin ze op ingetogen wijze liedjes zingen. Door vrijwel uitsluitend te filmen met een statische camera in lange shots, zonder toevoeging van muziek, ontstaat een klinische, bijna absurde sfeer.

Daarmee zegt Hausner veel over de manier waarom mensen zich ook nu tot elkaar verhouden, een beetje op dezelfde vervreemdende wijze waarop haar landgenoten Ulrich Seidl en Michael Haneke de civilisatie een verontrustende spiegel houden. Dat Hausner perfect bij deze namen past toonde ze eerder in Lourdes.

Amour fou is een lekker tegendraadse film. Expres kunstmatig, ongemakkelijk en zeker geen hapklare brok.

 

Aanvullende informatie

  • Oostenrijk, Duitsland, Luxemburg, 2014
  • Speelduur: 91 minuten
  • Regie en scenario: Jessica Hausner
  • Met: Christian Friedel, Birte Schnoeink, Stephan Grossmann, Marc Bischoff, Nickel Bösenberg
  • Beeld: 16:9 anamorf
  • Geluid: DD 5.1 Duits gesproken
  • Uitgave: Lumière

EDITORS' CHOICE