REVIEWPiega

Piega Classic 40.2 luidsprekers

René van Es | 17 juni 2015 | Piega

SAMENVATTING

Naast muziekweergever heeft de Classic 40.2 dienst gedaan als luidspreker systeem bij tv-series, documentaires en speelfilms. Juist bij tv vind ik verstaanbaarheid erg belangrijk, zeker als er geen center luidspreker aanwezig is. Op dat vlak heeft Piega de zaakjes ook goed voor elkaar. Zelfs Nederlandse series, waarbij ik mij met regelmaat afvraag waarom achtergrond geluiden niet beter onderdrukt kunnen worden ten gunste van de dialogen, vormen geen beletsel. Daarmee en met alle muziek die in de afgelopen weken is gedraaid heeft de Classic 40.2 zich bewezen als een heel erg goede luidspreker die met trots de Piega naam mag dragen. Positieve eigenschappen zijn in het bijzonder de gefundeerde basweergave, die met behoudt van details zich ferm weet te presenteren. Vervolgens de rust die in het systeem zit, waarbij de aantekening dat dit karakter kenmerk u wel moet aanspreken, en niet te vergeten de zijdezachte hoge tonen weergave van de bandtweeter. Plots realiseer ik mij dat ik die niet eerder heb genoemd. Ik weet ook waarom, de weergave is volkomen op maat, detailrijk en natuurlijk. Zo als het moet zijn en dan… dan valt het gewoon niet op. Een groter compliment is moeilijk te bedenken. Realiseert u zich met de 40.2 dat hij ruimte vraagt en nodig heeft. Het fysieke formaat is behoorlijk, gelukkig verpakt in een fraai gestileerde behuizing die eerder bewondering oogstte, dan als (te) groot werd ervaren, zelfs door diverse dames. Ik ga heel graag nog een keer een stap verder met de Classic 80.2, maar die naar mijn woonlaag brengen is een onmogelijke opgave en daarom zal ik daarvoor elders gaan luisteren. Voor de vraagprijs van € 5000 per paar zet u met de Classic 40.2 al een machtig systeem neer in de luisterruimte, waar weinig compromissen in aan te wijzen zijn. Vandaar dat ik de Piega Classic 40.2 met een tevreden glimlach heel graag bij u wil aanbevelen.

Voor alles is er een eerste keer, voor mij is het een eerste keer kennismaken met Piega luidsprekers in de eigen luisterruimte. Importeur AV Tunes nam de moeite om een set Classic 40.2 luidsprekers mee te brengen die wij samen naar 3-hoog brachten. Geen sinecure om de 42 kilo wegende kasten te sjouwen in een flat zonder lift. Maar het is gelukt en ik mag er twee tot drie weken bij uitrusten voordat zij weer gehaald worden.

Voor een luidspreker met twee woofers van elk 18cm, die ingebouwd zijn in een kast welke van buiten 120x30x42cm meet, is een redelijke luisterruimte vereist. Ik kom tot 32m2 en dat blijkt gelukkig genoeg te zijn. De in witte polyester lak afgeleverde kasten zijn op de schuine bovenzijde en het front afgewerkt met Napalette (imitatie leder) en zwarte beschermroosters voor de units plus een rooster voor de zeer grote basreflexpoort. Alternatief zijn de kasten pianolak zwart gespoten of met Makassar hout gefineerd. Piega plaatst de Classic 40.2 op een voetplaat met daaronder voetjes. De behuizing heeft een C-vorm, opgebouwd met gebogen 25mm MDF panelen, aan de voorkant gelijmd aan de baffle en aan de achterzijde gelijmd aan een 40mm dikke balk.In die balk is een uitsparing gefreesd voor de bi-wire aansluitingen. Het systeem is opgebouwd als een 2½-weg, waarbij de bovenste woofer ook een deel van het middengebied voor zijn rekening neemt, waarna een bandtweeter de rest van het frequentiegebied invult. Die type LDR 2642 Mk. II tweeter, die geschaard mag worden onder de magnetostaten, heeft een aluminiumfolie membraan van slechts 7mg, een keer of 30 lichter dan een gebruikelijke dome. Het membraan meet 26x42mm en werkt volgens opgave tot 50kHz. Binnen Piega zijn twee dames verantwoordelijk voor de productie van de tweeter, zij  beheersen het proces van spannen en inleggen van het membraan tot in de finesses. Werkend binnen een exact bepaalde tijdspanne waarna de tweeter geassembleerd wordt. De basweergave van de Classic 40.2 zou doorlopen tot 26Hz, maar Piega geeft niet op hoeveel decibel de 40.2 dan al afgevallen is. Piega is heel summier met technische details, ik kan alleen melden dat het rendement 93dB/W/m is en de minimum impedantie op 4Ohm ligt. Genoeg om een versterker te kiezen, voor de rest is luisteren veel interessanter dan specificaties bekijken. De Classic 40.2 heeft twee grotere broers, de 60.2, een drieweg met 22cm woofers en een coaxiale tweeter en verder de 80.2 met 26cm woofers en een nog grotere coaxiale tweeter. Allemaal hebben zij de specifieke C-vorm met de sterk aflopende bovenkant, die met een knipoog naar het land van herkomst in de wintersport benoemd zou worden als een Zwitserse zwarte piste. Piega verleent op de systemen een garantie van zes jaar.


EDITORS' CHOICE