NIEUWSApple

Muziekdienst Apple Music lanceert op 30 juni


Redactie HiFi.nl | 09 juni 2015 | Apple

Na de overname van Beats werd al snel duidelijk dat Apple met een eigen muziekdienst zou komen. Tijdens de WWDC-presentatie werd officieel de streamingservice Apple Music aangekondigd. De dienst zit wat betreft de prijs ongeveer op het niveau van Spotify. Een eigen online radiokanaal met bekende DJ's moet echter het verschil maken.

De officiële lancering van Apple Music valt op 30 juni. Om meteen de nodige gebruikers te lokken, biedt Apple drie maanden gratis aan. Daarna kost Apple Music 9,99 euro per maand, zowat het vastpunt waar de meeste streamingdiensten op zitten.

Een van de grote troeven van Apple is dat het Apple Music kan aanbieden aan al zijn bestaande iTunes-klanten - en dat zijn honderden miljoenen. Bovendien heeft het bedrijf van de meesten al de kredietkaartgegevens, zodat mensen met een proefabonnement automatisch naar een betalende versie kunnen overgeschakeld worden.

Om zich te onderscheiden van andere diensten, zet Apple in op 'curation' of de handmatige selectie van muziek door experts. Helemaal origineel is dat niet, want bijvoorbeeld het Franse Deezer zet ook sterk in op een menselijke redactie om muziek te adviseren aan gebruikers. Bij Spotify en andere wordt dan weer vertrouwd op computeralgoritmes.

Advies geven over nieuwe muziek wordt gezien als een heel belangrijke functie binnen streamingdiensten, aangezien veel gebruikers net door het enorme aanbod lastig vinden om muziek te vinden die bij hun smaak past.

Om Apple Music nog verder te ondersteunen, komt er een live, 24-op-24u radiostation die Beats 1 heet. De uitzending zal samengesteld worden door de DJ's Zane Lowe in Los Angeles, Ebro Darden in New York en Julie Adenuga in Londen.

De Apple Music-app zal eind deze maand beschikbaar zijn op de iPhone, iPad, iPod Touch, Mac-computers en Windows-pc's. In het najaar volgt er een app voor de Apple TV en voor Android-toestellen.

De voorstelling van Apple Music vond plaats op WWDC, het jaarlijkse congres voor Apple-ontwikkelaars. Daar onthulde Apple dat in het najaar zowel Mac OS X als iOS een update krijgen. De nieuwe versie van Mac OS X, El Capitan (een verwijzing naar een bekende berg in de V.S.), en iOS 9 zullen gratis beschikbaar zijn.

Hoewel er geen schokkende nieuwe functies besproken werden, zei Apple wel dat iOS9 tot 4 uur extra batterijleven op bestaande toestellen zal opleveren. Ook wordt Siri verbeterd, zodat je onder andere met gesproken zinnen muziek kan zoeken via Apple Music. Je zal bijvoorbeeld aan je iPhone of iPad kunnen vragen om "De beste muziek van 1994" te spelen.


EDITORS' CHOICE

 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »
 • Review
  GoldenEar BRX
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »