Wilson Benesch komt met vloerstaander A.C.T. One Evolution

Redactie HiFi.nl | 08 juni 2015 | Wilson Benesch

Wilson Benesch introduceert een nieuw model in de 'Geometry Series' en importeur Audio Ingang brengt hem naar Nederland. De A.C.T. One Evolution is een full range vloerstaande luidspreker die de meest recente driver- en kastconstructie-technieken gebruikt van de Cardinal.

De A.C.T. One Evolution is 1,2 meter hoog en opgebouwd uit een gefreesde metalen baffle, zijpanelen en de 'Advanced Composite Technology' (ACT) monocoque – een geometrisch geoptimaliseerde structuur van carbon composiet. Deze behuizing moet zorgen voor een zo hoog mogelijke resonantiedemping en signaal/ruisverhouding. De inherente stijfheid van de A.C.T. Monocoque moet alle interne verstevigingen die normaal nodig zijn voor het onder controle houden van resonanties verwijderen.

Iedere A.C.T. One Evolution heeft drie Wilson Benesch Tactic II drivers en een Wilson Benesch 'Semisphere' Tweeter aan boord. Ieder element in de driver-technologie en behuizing van de A.C.T. One Evolution maakt gebruik van Wilson Benesch' 'State-of-the-Art' 3D CAD/CAM systemen.

In het middengebied zit de technologie van de Cardinal. In de tweedelige behuizing opereren een enkele 7” midden - hoog Tactic II driver en Semisphere Tweeter in een voor de gebruikte driver volume- geoptimaliseerde bovenste behuizing. Onder de Semisphere Tweeter is een 7” midden-laag unit, die de Semisphere in het hart van de speaker plaatst – het zogenaamde Troika systeem.

Beide Tactic II drivers zijn ongefilterd. De reductie in complexe crossover-elementen moet zorgen voor een goed middengebied, ook met behulp van de door Wilson Benesch zelf ontworpen Square Five.

In het centrum van het Troika systeem zit een Semisphere Tweeter, gemaakt van een hybride materiaal van koolstofvezel en zijde. De basfrequenties van de A.C.T. One Evolution worden weergegeven door een 7” Tactic II bas unit. Net als de mid units is deze uitgerust met een Neodymium magneet in een chassis dat ontwikkeld is in samenwerking met de Universiteit van Sheffield. In een volume van 26 liter moet deze driver de beste laagweergave leveren.

Met zijn schuin aflopende, gecurvde bovenkant lijkt de Evolution enigszins op de originele A.C.T. One luidspreker uit 1995, maar hij is ook gebaseerd op andere Geometry-ontwerpen die hem voorgingen. Net als bij de Cardinal en Endeavour zijn de aansluitingen verzonken aangebracht aan de onderzijde van de voet en de baffle heeft afwerkingselementen die doen denken aan de Vertex en Vector luidsprekers.

De A.C.T. One Evolution verschijnt in augustus op de markt voor een adviesprijs van 28.400 euro per paar. Hij is op 26 en 27 september ook te beluisteren tijdens de X-fi Audioshow in de Koningshof in Veldhoven.

Technische specificaties

  • Gevoeligheid: 89 dB
  • Impedantie: 6 Ohm nominaal / 4 Ohm minimum
  • Aanbevolen vermogen: > 50 W
  • Afmetingen: 119 x 22,5 x 40 cm (H x B x D)
  • Intern volume: 46 liter
  • Gewicht: 46 kg
MERK

EDITORS' CHOICE