Emondo - Hifi- en AV-meubelen Op Maat

We kopen met z’n allen heel wat hifi- en AV-apparatuur. Een beetje installatie bestaat al gauw uit vijf of zes onderdelen, soms iets minder, maar vaak ook veel meer. Televisie erbij, spelcomputer van de kinderen… En waar laten we al die spullen en de bijbehorende wirwar aan kabels? In een AV-meubel natuurlijk! Maar zo natuurlijk is dat echter niet.

Als je goed kijkt welke keuzes je hebt kom je óf uit bij de prachtige maar uiterst kostbare ‘dedicated’ hifi meubels die meer functioneel zijn dan aangenaam om naar te kijken, óf je duwt na de gehaktballetjes met roomsaus je karretje naar de kassa van dat grote Zweedse woonwarenhuis om een meubeltje te kopen waarvan je van tevoren eigenlijk al weet dat de decoupeerzaag eraan te pas moet komen om het allemaal passend en bruikbaar te krijgen. Er zijn wel een paar merken die - mooie - modulaire oplossingen bieden, maar als je écht een audiofiel verantwoord meubel wil dat helemaal naar jouw wensen is gebouwd dan was dat tot voor kort niet mogelijk. Daar staat inderdaad ‘was’, want dát is dus het gat waar het Nederlandse Emondo ingesprongen is.

Emondo is een nieuw bedrijf dat is opgericht door Martin Struijk. Martin is zeker geen onbekende in de hifi-branche. Hij heeft jaren als vertegenwoordiger voor diverse grote importeurs gewerkt en kwam in die hoedanigheid heel veel consumenten en winkeliers tegen die hun nood klaagden over het ‘probleem’ dat ze geen meubel konden vinden dat eruitzag alsof het daadwerkelijk in de woonkamer thuishoorde, maar waar ze wél met een gerust hart hun kostbare hifi in durfden te zetten omdat ze wisten dat het geen klankmatige beperkingen zou opleveren. Dat verhaal is bij Martin blijven broeien en gisten, en toen hij zijn geluk buiten de hifi-branche ging beproeven ontstond de mogelijkheid om er invulling aan te gaan geven.

Wat is het?
Om met eigen ogen te kunnen zien wat een Emondo meubel nu precies is en wat het kan, sprak ik met Martin af bij HiFi Solutions, de winkel van Rik Oldersom in Amsterdam. Rik is één van de eerste dealers van Emondo meubels en hij is er zeer enthousiast over. Maar wat is een Emondo nu precies? Waar is die catalogus? Nou, die is er dus niet. Er staan natuurlijk een flink aantal voorbeelden op de website van Emondo, maar elk meubel wordt volledig naar de wensen van de klant, dus custom, gemaakt.

De basis voor elk Emondo meubel is een geavanceerd softwarepakket dat door meubelmakers wordt gebruikt om meubels te ontwerpen. Het bijzondere is dat de moderne CNC zaagmachines direct vanuit deze software kunnen worden aangestuurd. Martin vertelt: “Dit productieproces biedt zeer veel mogelijkheden en produceert vanuit kosten-oogpunt bovendien heel efficiënt. We kunnen dan ook zeggen dat er maatwerk wordt geleverd voor een serieprijs”. Mensen die geïnteresseerd zijn in een meubel komen via emondo.nl of een dealer bij Martin terecht (of hij bij de klant) om samen te kijken wat er nodig en gewenst is.

De panelen van Emondo meubels zijn gemaakt van een hoge dichtheid MDF met een toplaag van melamine. De kleur- en structuursamples die hij heeft meegenomen zien er erg goed en luxueus uit en het materiaal is volgens Martin keihard, zo goed als krasvrij en zeer gemakkelijk te onderhouden. Hij zegt hierover: “Het materiaal ziet er prachtig uit en verkleurt niet. Omdat het zo hard is heb je geen probleem met beschadigingen door schuiven, en het gebruik van panelen met een tastbare houtnerfstructuur zorgt voor een ‘look and feel’ die heel dicht bij echt houtfineer in de buurt komt”.

“We bieden een flink aantal mooie, wat chiquere basiskleuren aan, waar klanten volledig vrij mee kunnen variëren. Wil je een ombouw in de kleur Moeraseiken, met een donkergrijze binnenkant en hoogglans warm-witte deuren? Dat kan. Je kunt in principe zelfs een meubel maken waarvan geen enkel paneel dezelfde kleur heeft. Bij Hifi Solutions kun je vanzelfsprekend de kleurstalen bekijken.”


EDITORS' CHOICE